Amanita rubescens

Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος
Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος

Amanita rubescens

Το Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος είναι ένα εδώδιμο είδος, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, υστέρα όμως από καλό μαγείρεμα γιατί ωμό προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Θέλει μεγάλη προσοχή στη συλλογή του γιατί μοιάζει με το Amanita pantherina.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Amanitaceae
Genus (Γένος) : Amanita
Species (Είδος) : A. rubescens

Επιστημονική ονομασία: Amanita rubescens (Pers. ex Fr.) Gray

Συνώνυμα: Agaricus pustulatus Schaeff., Amanita verrucosa Lam., Agaricus margaritifer Batsch, Agaricus rubescens (Pers.) Fr., Limacium rubescens (Pers.) J. Schröt., Amplariella rubescens (Pers.) E.-J. Gilbert, Agaricus rubens Scop., Agaricus myodes Schaeff., Agaricus verrucosus Bull., Agaricus magnificus Fr.

Ελληνική ονομασία: Αμανίτης ο κοκκινίζων.

Κοινές ονομασίες: Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος, Blusher.

Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος
Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος

Περιγραφή

Το Amanita rubescens είναι ένα κοινό μανιτάρι, καρποφορεί τέλος της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και σπάνια το φθινόπωρο, συνήθως σε μικρές ομάδες σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων.

Το καπέλο του Amanita rubescens έχει διάμετρο από 5-14 εκατοστά, αρχικά είναι ημισφαιρικό, κυρτό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, σπάνια ρόδινο-καφετί, συνήθως κόκκινο-καφετί με γκρίζο-ρόδινα λέπια υπολείμματα του ολικού πέπλου.

Τα ελάσματα του είναι πυκνά, ελευθέρα, λευκά και κοκκινίζουν στην ωριμότητα ή όταν πληγωθούν.

Το πόδι του έχει ύψος 5-15 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, λευκό με ρόδινες ή κοκκινωπές αποχρώσεις, κούφιο, εύθραυστο, με βολβώδη βάση και με ανάγλυφες ζώνες που χάνονται κατά την ωρίμανση. Έχει δακτυλίδι λευκό που κοκκινίζει στην ωριμότητα, μεμβρανώδης, γραμμωτό και πλατύ.

Η σάρκα του λευκή μετά από κοπεί γίνεται κόκκινη, σχεδόν άοσμη, με ήπια γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα λευκό.

Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος
Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος

Ομοιότητες

Μοιάζει με το πολύ επικίνδυνο τοξικό και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρο Amanita pantherina που έχει λευκές νιφάδες στο καπέλο του, σάρκα λευκή που δεν κοκκινίζει, λευκό δακτυλίδι και λευκή στενή θήκη.

Μοιάζει με το ύποπτο τοξικότητας Amanita franchetii που έχει στο καπέλο του κιτρινωπές ομόκεντρες απότομες νιφάδες σε σχήμα πυραμίδας και κιτρινωπή περίμετρο στο δακτυλιδιού και 2 ή 3 κίτρινες ή ανοικτό γκριζωπό-μπεζ με την ηλικία ομόκεντρες ζώνες στο πόδι του.

Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος
Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος

Μαγείρεμα

Είναι νόστιμο μανιτάρι, καταναλώνεται μετά από καλό μαγείρεμα διότι ωμό είναι τοξικό, περιέχει τοξίνες, μεταξύ των οποίων οι αιμολυσίνες, οι οποίες καταστρέφονται σε θερμοκρασίες 70-80 °C και για αυτό θέλει καλό μαγείρεμα.
Μαγειρεύεται παναρισμένο τηγανιτό με βούτυρο και σε ομελέτες.

Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος
Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος

Συντήρηση

Το Amanita rubescens συντηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και στη κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki

Οδηγός Ταυτοποίησης

Το καπέλο του Amanita rubescens έχει διάμετρο από 5-14 εκατοστά, αρχικά είναι ημισφαιρικό, κυρτό και στην ωριμότητα σχεδόν επίπεδο, σπάνια ρόδινο-καφετί, συνήθως κόκκινο-καφετί με γκρίζο-ρόδινα λέπια υπολείμματα του ολικού πέπλου.

Τα ελάσματα του είναι πυκνά, ελευθέρα, λευκά και κοκκινίζουν στην ωριμότητα ή όταν πληγωθούν.

Το πόδι του έχει ύψος 5-15 και διάμετρο 1-2 εκατοστά, λευκό με ρόδινες ή κοκκινωπές αποχρώσεις, κούφιο, εύθραυστο, με βολβώδη βάση και με ανάγλυφες ζώνες που χάνονται κατά την ωρίμανση. Έχει δακτυλίδι λευκό που κοκκινίζει στην ωριμότητα, μεμβρανώδης, γραμμωτό και πλατύ.

Η σάρκα του λευκή μετά από κοπεί γίνεται κόκκινη, σχεδόν άοσμη, με ήπια γεύση.

Έχει χρώμα λευκό

Το Amanita rubescens είναι ένα κοινό μανιτάρι, καρποφορεί τέλος της άνοιξης, αρχές καλοκαιριού και σπάνια το φθινόπωρο, συνήθως σε μικρές ομάδες σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων.

Το Amanita rubescens, Αμανίτης ο κοκκινίζων, Αμανίτης ο κοκκινοπόδαρος είναι ένα εδώδιμο είδος, εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι, υστέρα όμως από καλό μαγείρεμα γιατί ωμό προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα.

Μοιάζει με το πολύ επικίνδυνο τοξικό και σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρο Amanita pantherina που έχει λευκές νιφάδες στο καπέλο του, σάρκα λευκή που δεν κοκκινίζει, λευκό δακτυλίδι και λευκή στενή θήκη.

Μοιάζει με το ύποπτο τοξικότητας Amanita franchetii που έχει στο καπέλο του κιτρινωπές ομόκεντρες απότομες νιφάδες σε σχήμα πυραμίδας και κιτρινωπή περίμετρο στο δακτυλιδιού και 2 ή 3 κίτρινες ή ανοικτό γκριζωπό-μπεζ με την ηλικία ομόκεντρες ζώνες στο πόδι του

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]