Macrolepiota konradii

Macrolepiota konradii

Το όχι και τόσο συχνό, νόστιμο, Macrolepiota konradii καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο μοναχικά ή σε μικρές ομάδες, κυρίως σε δασικές εκτάσεις, σε ξέφωτα, σε άκρες δασικών δρόμων.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Agaricales
Family (Οικογένεια): Agaricaceae
Genus (Γένος) : Macrolepiota
Species (Είδος) : M. konradii

Επιστημονική ονομασία: Macrolepiota konradii (Huijsman ex P.D. Orton) M.M. Moser 1967

Συνώνυμα: Macrolepiota procera var. konradii (Huijsman ex Orton) Gminder, Lepiota konradii Huijsman ex P.D. Orton, Lepiota excoriata var. konradii Huijsman, Lepiota gracilenta

Περιγραφή:

Ο πίλος (καπέλο) έχει διάμετρο 4-15 εκατοστά, είναι καμπανόμορφος στη νεαρή ηλικία γρήγορα όμως γίνεται επίπεδος και με προεξοχή στο κέντρο (ύβο). Η επιδερμίδα του γκρι-καφέ χρώματος σε λευκό-κρεμ φόντο, που διασπάται στο κέντρο σε λίγα αλλά μεγάλα καφέ έως σκούρο-καφέ λέπια σε σχήμα αστεριού που είναι εξαιρετικά εύκολο να αποσπαστεί.

Τα ελάσματα είναι ελεύθερα, έχουν λευκό χρώμα αρχικά, κρεμ αργότερα.

Ο στύπος (πόδι) με ύψος 7-15 και διάμετρο 0,6-1,5 εκατοστά, λείος και λευκό πάνω από το δαχτυλίδι, με λεπτά ζικ-ζακ σχέδια το υπόλοιπο, με απλό κινητό δακτυλίδι κατά μήκος του ποδιού, μεμβρανώδης, με διπλό περιθώριο, γκρι-καφέ στην κάτω πλευρά, κούφιος και με βολβώδη βάση.

Η σάρκα του είναι λευκή, μερικές φορές κοκκινίζει ελαφρώς στο φλοιό του ποδιού, με ευχάριστη ασθενής οσμή και με γλυκιά γεύση.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα λευκό.

Ομοιότητες:

Το Macrolepiota konradii διακρίνεται από την απολέπιση του καπέλου σε σχήμα αστεριού (εξαιρετικά εύκολο να αποσπαστεί) σε λευκό φόντο, το πόδι με δακτυλίδι που έχει γκρι-καφέ την κάτω επιφάνεια.

Πηγή: www.fichasmicologicas.com www.micoweb.it, Photography Wikimedia Commons, Azzurro33 Date 16:58, 19 October 2012, Το γένος Macrolepiota – Μακρολεπιότα , Macrolepiota proceraμακρολεπιότα σνίτσελ, Μανιτάρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης Άγγελος ΠαπαδημητρίουΤα μανιτάρια του βουνού και του κάμπου Δημήτρης Θ. Κελτεμίδης

Οδηγός Ταυτοποίησης

Ο πίλος (καπέλο) έχει διάμετρο 4-15 εκατοστά, είναι καμπανόμορφος στη νεαρή ηλικία γρήγορα όμως γίνεται επίπεδος και με προεξοχή στο κέντρο (ύβο). Η επιδερμίδα του γκρι-καφέ χρώματος σε λευκό-κρεμ φόντο, που διασπάται στο κέντρο σε λίγα αλλά μεγάλα καφέ έως σκούρο-καφέ λέπια σε σχήμα αστεριού που είναι εξαιρετικά εύκολο να αποσπαστεί.

Τα ελάσματα είναι ελεύθερα, έχουν λευκό χρώμα αρχικά, κρεμ αργότερα.

Ο στύπος (πόδι) με ύψος 7-15 και διάμετρο 0,6-1,5 εκατοστά, λείος και λευκό πάνω από το δαχτυλίδι, με λεπτά ζικ-ζακ σχέδια το υπόλοιπο, με απλό κινητό δακτυλίδι κατά μήκος του ποδιού, μεμβρανώδης, με διπλό περιθώριο, γκρι-καφέ στην κάτω πλευρά, κούφιος και με βολβώδη βάση.

Η σάρκα του είναι λευκή, μερικές φορές κοκκινίζει ελαφρώς στο φλοιό του ποδιού, με ευχάριστη ασθενής οσμή και με γλυκιά γεύση.

Έχει χρώμα λευκό.

Το όχι και τόσο συχνό, Macrolepiota konradii καρποφορεί τέλος καλοκαιριού και το φθινόπωρο μοναχικά ή σε μικρές ομάδες, κυρίως σε δασικές εκτάσεις, σε ξέφωτα, σε άκρες δασικών δρόμων.

Εδώδιμο, νόστιμο.

Το Macrolepiota konradii διακρίνεται από την απολέπιση του καπέλου σε σχήμα αστεριού (εξαιρετικά εύκολο να αποσπαστεί) σε λευκό φόντο, το πόδι με δακτυλίδι που έχει γκρι-καφέ την κάτω επιφάνεια.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]