Gomphus crassipes

Gomphus crassipes

Gomphus crassipes

Το σπάνιο, εδώδιμο, Gomphus crassipes καρποφορεί τέλος καλοκαίριου, φθινόπωρο έως τα μέσα του χειμώνα, μοναχικά, διάσπαρτα ή σε ομάδες, συχνά σε τόξα, σε δάση κωνοφόρων, κυρίως σε ελατοδάση αλλά και ερυθρελάτης και σε μικτά. Περιγράφεται ως βρώσιμο από ορισμένους συγγραφείς, αλλά συνήθως είναι μέτριο από γαστρονομική απόψεως και συχνά μολυσμένο με προνύμφες μύγας.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Gomphales
Family (Οικογένεια): Gomphaceae
Genus (Γένος) : Gomphus
Species (Είδος) : G. crassipes

Επιστημονική ονομασία: Gomphus clavatus (Pers.) Gray.

Συνώνυμα: Gomphus clavatus var. parvisporus Corner, Cantharellus clavatus (Pers.) Fr., Cantharellus brevipes Peck, Gomphus truncatus Pers., Gomphora clavata (Pers.) Fr., Craterellus clavatus (Pers.) Fr., Thelephora clavata (Pers.) P.Kumm.

Κοινές ονομασίες: Pig’s ears, The violet chanterelle.

Gomphus crassipes σαρκα καπελο ελασματα

Περιγραφή:

Βασιδιοκάρπιο με διαστάσεις 4-10 (15) εκατοστά σε ύψος και 2-6 εκ. σε πλάτος, σε σχήμα κυλίνδρου ή χωνιού, με τη μία πλευρά δείχνει συνήθως μεγαλύτερη ανάπτυξη από την άλλη, με επίπεδη κορυφή, οξύληκτη-κυματοειδές περίμετρο, επάνω-άγονη επιφάνεια υγρή, σύντομα ξηρή, γκρι-μοβ, μοβ-καφέ, το περιθώριο μερικές φορές με λιλά τόνους.

Υμενοφόρα-γόνιμη επιφάνεια με ραβδώσεις και πτυχές, λιλά-μοβ, μοβ-καφέ ξεθωριάζει με την ηλικία.

Η σάρκα του είναι βιολετί με κηλίδες, συνεκτική στα νεαρά καρποσώματα, μαλακή και σπογγώδη στα ώριμα, με ελαφρά πικρή γεύση και ασθενή οσμή μανιταριού.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει κιτρινωπό χρώμα.

Ομοιότητες:

Το Gomphus clavatus έχει λευκή-ρόδινη σάρκα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση