Sparassis crispa

Sparassis crispa Σπάραξη η Σγουρή

Αυτό το μεγάλο μανιτάρι, μερικές φορές και ογκώδες, φτάνει σε βάρος αρκετά κιλά, αναπτύσσεται στις βάσεις των κωνοφόρων δέντρων μοναχικά ή σε ομάδες λίγων ατόμων. Το Sparassis crispa είναι ένα αδύναμο παράσιτο του ριζικού συστήματος του δέντρου και όχι ένας θανατηφόρος δολοφόνος. Τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια φιλοξενώντας νέα καρποσώματα κάθε χρόνο.

Συστηματική ταξινόμηση:
Phylum (Συνομοταξία) : Basidiomycota
Class (Ομοταξία) : Agaricomycetes
Order (Τάξη) : Polyporales
Family (Οικογένεια): Sparassidaceae
Genus (Γένος) : Sparassis
Species (Είδος) : S. crispa

Επιστημονική ονομασία: Sparassis crispa (Wulfen) Fr

Συνώνυμα : Clavaria crispa Wulfen (1781) ,Sparassis radicata Weir 1917

Κοινές ονομασίες: Μπέικον, Εβριστέ μαντάρ, στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται μερικές φορές κουνουπίδι – cauliflower

Ελληνική ονομασία: Σπάραξη η Σγουρή

Sparassis crispa

Περιγραφή:

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο είναι βασιδίωμα μονοετές, αναπτύσσεται σαν μια μπλεγμένη σφαίρα, μοιάζει με στρογγυλό σφουγγάρι, που έχει διάμετρο μέχρι 40 εκατοστά και ύψος 10-25 εκ. με πολλά φύλλα σαν λοβούς που μοιάζουν σαν ένα σωρό από ζυμαρικά λαζάνια.

Οι λοβοί όταν είναι νεαρά τα καρποσώματα έχουν λευκό-κρεμ χρώμα, έχουν λεία υφή, είναι σκληροί και ελαστικοί αλλά αργότερα πέρνουν ένα  καφέ-πορτοκαλί χρώμα και γίνονται μαλακοί.

Η σάρκα πολύ λεπτή με ευχάριστη οσμή και ήπια γεύση που θυμίζει μπέικον.

Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα υπόλευκό.

Ομοιότητες:

Το Sparassis brevipes καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε ρίζες ζωντανών πλατύφυλλων και σπάνια σε κωνοφόρα είδη και παράγει καρποσώματα με κυματιστές αλλά όχι σγουρές κορυφές.

Το μάλλον συχνό, Grifola frondosa, καρποφορεί καλοκαίρι και φθινόπωρο, σε κορμούς και ρίζες ζωντανών και νεκρών πλατύφυλλων και σπάνια σε κωνοφόρα είδη και η κάτω επιφάνεια αποτελείται από λευκούς κατερχομένους σωλήνες που καταλήγουν σε πόρους.

Μαγείρεμα:

Αν και στην φύση το Sparassis crispa είναι παρασιτικό, αναπτύσσεται στις ρίζες των κωνοφόρων δέντρων μπορούν να καλλιεργηθούν σε σωρούς-μπάλες από πριονίδια.

Θεωρείται ένας νόστιμος βρώσιμος μύκητας όταν είναι νέος και φρέσκος, αλλά δεν πρέπει να τρώγεται όταν αρχίζει να ωριμάζει και να γίνεται καφέ.

Συχνά το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας είναι να καθαριστεί, μια οδοντόβουρτσα και πολλά τρεχούμενα νερά θα μας απαλλάξουν από χώματα και πευκοβελόνες που έχουν κρυφτεί στην καρδιά του μανιταριού.

Τα κουνουπίδια είναι πολύ νόστιμα όταν ψήνονται ή τηγανίζονται και φυσικά μπορούμε πάντα να τα προσθέσουμε σε σούπες.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Sparassis_crispa, www.first-nature.com/fungi/sparassis-crispa

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

2 σκέψεις στο “Sparassis crispa”

Απάντηση