Petroselinum crispum Μαϊντανός

Petroselinum crispum Μαϊντανός

Petroselinum crispum Μαϊντανός

Το Petroselinum crispum Μαϊντανός είναι πρώτα πρώτα Ορεκτικό, και σαν Ορεκτικό είναι μοναδικό για αναιμικούς, για άτομα που τα χαρακτηρίζει αδράνεια, σε όσους σηκώνονται από αρρώστια και γενικά για όλους εκείνους που αισθάνονται κουρασμένοι. 

Επιστημονική ονομασία: Petroselinum crispum (Mill.) Johann Mihály Fuss (Fuss)

Συνώνυμα: Petroselinum petroselinum, Petroselinum vulgare, Selinum petroselinum.

Ελληνική ονομασία: Πετροσέλινον το ούλον

Κοινές ονομασίες: Πετροσέλινο, Μακεδονήσι, Περοέμολα, Κουδουμέντο, Περσίμουλο

Περιγραφή, Βιότοπος:

Ο μαϊντανός είναι διετές σκαδοφόρο φυτό με ύψος από 40-80 εκατοστά. Σπάνια το συναντάμε στη φύση ως αυτοφυής αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο ως θρεπτικό σαλατικό.

Συλλέγονται όλα τα μέρη του φυτό, οι σπόροι μαζεύονται το καλοκαίρι ενώ η ρίζα του το φθινόπωρο και μόνο από φυτά του πρώτου χρόνου.

Συστατικά:

Ο μαϊντανός έχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη A, C και Ε, σε κάλιο και σίδηρο, περιέχει πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, φθαλίδια και κουμαρίνες.

Επίσης:

Το μάσημα των φύλλων φρεσκάρει την αναπνοή και βοηθάει τη πέψη. Τα έλαια του χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν είδη διατροφής.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Γνωστοί ιστορικοί μας πληροφορούν πως οι Ρωμαίοι έδιναν στους μονομάχους να φάνε πετροσέλινο πριν τον αγώνα. Όλοι ήξεραν πως το φυτό χαρίζει δύναμη, επιδεξιότητα και ευκινησία. Για την ευκινησία δηλώνω άγνοια. Για την δύναμη και την επιδεξιότητα, όμως, είμαι σίγουρος. Και γίνομαι πραγματικά έξω φρενών όταν βλέπω να χρησιμοποιούν τον μαϊντανό μόνο για στόλισμα, δηλαδή σαν γαρνιτούρα. Τι κακιά συνήθεια! Προσωπικά θα προτιμούσα να τον έβλεπα ψιλοκομμένο στο πιάτο, έτοιμο για φάγωμα. Γιατί το πετροσέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και δυναμωτικές ουσίες, ίσως είναι από τα πλουσιότερα φυτά του είδος . Τρώτε όσο μπορείτε πιο πολύ, στις σαλάτες σας, στις ομελέτες, στη σούπα η με το κρέας.

Το πετροσέλινο των κήπων (η καλλιεργημένο, η άγριο, η μυρωδάτο, η κουδουμέντο η μακεδονήσιο) είναι ξάδερφος του μάραθου και του σέλινου (το όνομα του σημαίνει σέλινο των βράχων) αλλά και του τρομερού κώνειου. Με το τελευταίο μάλιστα έχει πολλές ομοιότητες, τα ίδια δαντελωτά φύλλα και τις ομπρελίτσες στην κορυφή τον βλαστών, που είναι τα άνθη. Μην προσπαθήσετε να ξεχωρίσετε το ένα από το άλλο, εκτός αν είστε βοτανολόγος. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Σαν να σας έβαζε η φύση να παίξετε ρωσική ρουλέτα. Αρκεστείτε λοιπόν στο πετροσέλινο του κήπου σας.

Εδωδιμότητα

Το πετροσέλινο είναι πρώτα πρώτα Ορεκτικό, και σαν Ορεκτικό είναι μοναδικό για αναιμικούς, για άτομα που τα χαρακτηρίζει αδράνεια, σε όσους σηκώνονται από αρρώστια και γενικά για όλους εκείνους που αισθάνονται κουρασμένοι. 

Η ρίζα του θεωρείτε σαν μια από τις πέντε περισσότερες ορεκτικές ρίζες (μαζί με τη ρίζα του μάραθου του αμμόχορτου, του σπαραγγιού και του σέλινου). Κατά τα αλλά είναι δραστικό διουρητικό και τονωτικό. Προκαλεί αφίδρωση, ρίχνει τον πυρετό (γι αυτό και είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση μολυσματικών ασθενειών), ρυθμίζει τον περίοδο των γυναικών και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες (γι αυτό τον λόγω το συστήνω το φυτό για αρρώστιες του ύπατος, χρυσή, εκζέματα, κυτταρίτιδα, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα και ουρόλιθους).

Οι ρίζες και τα φύλλα είναι κατάλληλες για θεραπεία οιδημάτων, κυκλοφορικών προβλημάτων, κακής χώνεψης, αναπνευστικών δυσκολιών, και δερματοπάθειας. Ειδικά για τις γυναίκες βοηθάει στην καταπολέμηση της λευκόρροιας και της δυσμηνόρροιας. Οι σπόροι του φυτού είναι, επιπλέον αντιπυρετικοί. Ο φρέσκος χυμόςκαλμάρει τον ερεθισμό των νεφρών, της κύστης και του ουροποιητικού, και επιταχύνει τη θεραπεία βλεννόρροιας.

Τρόποι παρασκευής:

Για πέτρες στα νεφρά σε ένα λίτρο νερό βράζετε 300 γραμμάρια μαϊντανό μέχρι να εξατμιστεί το 1/3 του νερού. Πίνετε ένα ποτήρι του κρασιού νηστικοί κάθε πρωί.
Για μολύνσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστηςσαν έγχυμα μια κουταλιά από κομμένα φύλλα ή κομμένη ρίζα σε μισό λίτρο νερό.

Αντενδείξεις:

Οι έγκυες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν συμπυκνωμένα παρασκευάσματα ή έλαια.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki
Άρθρο: Konstantinos Palantzas

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]