Mentha aquatica Φλισκούνι Άγρια μέντα

Mentha aquatica Φλισκούνι Άγρια μέντα

Το Mentha aquatica Φλισκούνι Άγρια μέντα είναι φυτό που δείχνει την ύπαρξη νερού, φυτρώνει σε ηλιόλουστα σημεία, φτωχά εδάφη, κατά μήκος των ποταμών, ρυακιών, σε υγρούς τόπους και έλη, σε ρεματιές και γενικά όπου έχει πολύ νερό.

Επιστημονική ονομασία: Mentha aquatica L.

Ελληνική ονομασία: Μέντα η υδροχαρής

Κοινές ονομασίες: Φλουσκούνι, Βρωμοδυόσμος, Φλεσκούνι, Φλουσκούνι, Βληχώνι, Γληφώνη, Γληχούνι, Πριντζιόλλα, Μέντα του βουνού.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι πολυετές αρωματικό, αυτοφυές φυτό φτάνει σε ύψος τα 80 εκατοστών περίπου, με όρθιο και τριχωτό βλαστό, με μικρά πράσινα φύλλα, ωοειδή, χνουδωτά, οδοντωτά και επιμήκη.

Τα άνθη του έχουν χρώμα μοβ ή και λευκό, σε ταξιανθία κεφάλιο, το καλοκαίρι οι μίσχοι αναπτύσσονται στητοί σε ύψος 50 cm και το ανώτερο ζευγάρι φύλλων περιβάλλεται από σπείρες λουλουδιών, ανθίζουν από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Το Φλισκούνι ή Άγρια μέντα έχει πικάντικη γεύση και έντονο άρωμα.

Συλλέγοντα οι βλαστοί, τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές, δένονται σε ματσάκια, όχι πολύ σφικτά για να αναπνέουν και κρέμονται ανάποδα, μέχρι να φύγει η υγρασία.

Η αποξήρανση γίνεται σε ξηρό, δροσερό και καλά αεριζόμενο μέρος, έπειτα κλείνονται σε καλά αεροστεγές βάζα για να μην χάνεται το άρωμα.

Συστατικά της Άγριας μέντας:

Περιέχει μενθόλη, μεντόλη, ταννίνες, τοκοφερόλες, φλαβονοειδή, αλκοόλες, χολίνη, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

Φλισκούνι και χ​ρήσεις:

Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σαν αρωματικό με μέτρο σε σαλάτες, σούπες και σάλτσες, στη ζαχαροπλαστική σε καραμέλες, τσίχλες, παγωτά, γλυκά, στην οινοποιία φτιάχνεται λικέρ μέντας και στη φαρμακοποιία. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη αρωματοθεραπεία.

Για πολλούς αιώνες οι Άραβες έπιναν φλισκούνι γιατί έλεγαν ότι ήταν διεγερτικό της σεξουαλικής τους ικανότητας.

Το φλισκούνι λόγω της έντονης μυρωδιάς του έχει την ιδιότητα να λειτουργεί σαν εντομοαπωθητικό και να διώχνει τους ψύλλους, τα παράσιτα, τα μυρμήγκια και τα ποντίκια.

Η μέντα ήταν βασικό συστατικό στις πρώτες οδοντόπαστες.

Θεραπευτικές ιδιότητες και Οφέλη του φυτού :

Στην Κρήτη ήταν βότανο γνωστό στη λαϊκή ιατρική, το χρησιμοποιούσαν σαν βραστάρι θερμαντικό, κατά της διάρροιας και των εντερικών παρασίτων. 

Έχει την εξαιρετική ιδιότητα να βοηθά την πέψη και να ανακουφίζει από τον τυμπανισμό, χρησιμοποιείται ως εμμηναγωγό καθώς διεγείρει την εμμηνορυσιακή λειτουργία, προσφέρει αποτοξίνωση στους καπνιστές και καταπολεμά τους μυικούς σπασμούς σε όλο το σώμα.

Γαργάρες με φλισκούνι βοηθούν στην καταπολέμηση των αναπνευστικών ασθενειών, για το βήχα, σε παθήσεις του ρινοφάρυγγα και στο άσθμα.

Το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες, είναι τοξικό όταν λαμβάνεται εσωτερικά.

Τριμμένα φύλλα χρησιμοποιούμε πάνω σε τσιμπήματα εντόμων για να μαλακώσουμε τη φαγούρα καθώς και στα ούλα για τη δυσοσμία του στόματος.

Ο Αριστοτέλης προειδοποιούσε πως η μέντα ήταν τόσο μεγάλο αφροδισιακό, που έπρεπε να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Τρόποι παρασκευής:

Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνετε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας βότανο, τα αφήνετε σε έγχυμα για 10-12 λεπτά, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό.

Το μάσημα των νωπών φύλλων απομακρύνει τη μυρωδιά του σκόρδου και τη κακοσμία του στόματος.

Οι ατμοί όταν τους αναπνέουμε καθαρίζουν τα πνευμόνια και τη μπουκωμένη μύτη.

Αντενδείξεις – Προφυλάξεις:

Απαγορεύεται η χρήση στις θηλάζουσες, σε όσους έχουν έλκος, γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση, σε όσους ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή.

Το φλισκοΰνι συμβάλλει στην περίοδο, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους ή όταν αναμένεται εγκυμοσύνη.

Το έλαιο αναπνευστικών ληφθεί εσωτερικά μπορεί ν’ αποβεί πολύ τοξικό και αναφέρονται κάποιες περιπτώσεις θανάτου γυναικών που προσπάθησαν ν’ αποβάλουν παίρνοντας φλισκοΰνι.

Καλλιέργεια Πολλαπλασιασμός:

Κατάγεται από την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία και είναι το μικρότερο είδος μέντας, θέλει ηλιαζόμενο, γόνιμο έδαφος, με καλή αποστράγγιση, μέτριο πότισμα, της θερμές όμως μέρες θέλει τακτικά και συχνά ποτίσματα. είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο και αντέχει μέχρι και -15°C.

Καλό είναι στο κήπο μας να φυτεύεται σε γλάστρες και όχι απευθείας στα παρτέρια γιατί είναι πολύ επιθετικός και η εξάπλωσή του ελέγχεται δύσκολα.

Πολλαπλασιάζετε με μοσχεύματα και διαίρεση ριζώματος την Άνοιξη ή το φθινόπωρο, φυτεύονται σε βάθος 5 cm.

Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επίσης, αρωμάτιζαν το νερό τού μπάνιου.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Παρόμοια Άρθρα

Πηγή: en.wikipedia.org,www.pfaf.orgwww.herb.gr

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]