Origanum majorana Ματζουράνα

Origanum majorana Ματζουράνα

Origanum majorana Ματζουράνα

Οι αρχαίοι έλληνες που έμεναν στη σημερινή Συρία έφτιαχναν από την Origanum majorana Ματζουράνα, ένα πολύ δυνατό άρωμα που ονόμαζαν «αμαρακίνον» ή «σαμψύχινον».  Το προμηθευόντουσαν οι γυναίκες της Αθήνας και όπως αναφέρεται ήταν τόσο ευώδες και δυνατό ώστε προκαλούσε πονοκέφαλο. Οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες το χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Τοποθετήστε μαντζουράνα δίπλα από το γάλα όταν έχει κακοκαιρία για να μην πήξει και να διατηρήσει τη γεύση του.

Επιστημονική ονομασία: Origanum majorana L.

Συνώνυμα: Majorana hortensis, Origanum majoranoides.

Κοινές ονομασίες: Μαντζουράνα, Ορίγανον η ματζουράνα, Ορίγανον το μάρον.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Ματζουράνα είναι πολυετή πόα με πολλές παραφυάδες, είναι συγγενικό φυτό με τη ρίγανη, ο βλαστός είναι σκληρός, πολύκλαδος, τετραγωνικός, κοκκινωπός με ύψος 20-40 εκατοστά.

Φύλλα μικρά, ωοειδή, γκρίζο-πράσινα, μαλακά, τριχωτά και στις δύο επιφάνειες, με έντονη, ευχάριστη οσμή και καυτερή γεύση.

Τα άνθη είναι σωληνοειδή, άσπρο-ρόδινα, διαταγμένα σε σταχύδια, ανθίζει από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο.

Συλλέγονται τα φύλλα και τα άνθη. Απαντάται αυτοφυές στις ακτές της Μεσογείου, κυρίως στη Κρήτη και την Κύπρο.

Συστατικά:  

Η περιεκτικότητα σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που αναπτύχθηκε το φυτό.

Περιέχει πτητικά έλαια όπως σαβινένιο, καρβακρόλη, λιναλοόλη, φλαβονοειδή, τριτερπενοειδή, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, νιασίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α, Β, C και Κ. Επίσης περιέχει μεγάλο ποσοστό έως 40% φυτικές ίνες.

Επίσης:

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σε διάφορα πιάτα με κρέας και ψάρι, προστίθεται ως μπαχάρι σε λουκάνικα και σαλάμια.

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο την Άνοιξη, με μοσχεύματα και με διαίρεση. Είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο, η καλλιέργεια της γίνεται στις εύκρατες και τροπικές ζώνες, σε πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη σε ηλιόλουστα σημεία.

Είναι σπουδαίο πρόσθετο και συντηρητικό τροφίμων λόγω της περιεκτικότητάς της σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή.

Η μαντζουράνα είναι πολύ καλή πηγή οξειδωτικών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών. Δρα ως καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος αλλά και ως ένα γενικό τονωτικό.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Έχει αντισπαμωδικές, τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για ημικρανίες, αϋπνίες, άγχος, πόνους εμμήνωνκαι τον πόνο των δοντιών.
Το αφέψημα δρα κατά του τυμπανισμού, των κολικών, της δυσπεψίας, των αναπνευστικών προβλημάτων, καταπραΰνει το βήχα, βρογχικές διαταραχές, στις παθήσεις του νευρικού συστήματος και σε ρευματικούς πόνους.
Από τα φύλλα του φυτού λαμβάνεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντισπασμωδικό ενώ έχει χρήσεις και στην αρωματοποιία.

Ρίξτε μαντζουράνα στα σκαλιά του σπιτιού σας για να κρατήσετε το διάβολο μακριά.

Τρόποι παρασκευής:

Ως αφέψημα σε ένα μπρίκι νερό βράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ματζουράνα, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό.

Ως έγχυμα σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ματζουράνα, το αφήνουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε.

Στο νερό του μπάνιου βράζουμε 100γρ. μανζουράνα σε 1 λίτρο νερό καταπραΰνει και τονώνει τον οργανισμό.

Αντενδείξεις:

Απαγορεύεται η φαρμακευτική χρήση σε εγκύους.
Σε υψηλές δόσεις η μαντζουράνα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και παραισθήσεις.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, Photography Wikimedia Commons, Author BotMultichillT Date 21:23, 9 March 2009 & Photography Wikimedia Commons, Author Llez Date 03:19, 30 June 2010

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]