Solidago virgaurea Σολιντάγκο η χρυσόβεργα

Solidago virgaurea Χρυσόβεργα φυτο

Solidago virgaurea Σολιντάγκο η χρυσόβεργα

Το φυτό Solidago virgaurea Σολιντάγκο η χρυσόβεργα, είναι ευρέως διαδεδομένο σε Ευρώπη, Αμερική και βορειοδυτική Ασία, στην Ελλάδα το συναντούμε σε όλη την ηπειρωτική χώρα, στην Πελλοπόνησο και στην Εύβοια, σε ορεινά μέρη όπου φύεται σε πετρώδεις πλαγιές, σε ξηρά δάση, σε ξέφωτα δασών, σε φρύγανα, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε βράχια, σε άκρες δρόμων, σε όξινα ή ασβεστολιθικά εδάφη, σε υψόμετρο από τα 500 έως 2300 μέτρα. Το βότανο σολιδάγο ή χρυσόβεργα είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και αντιδιαρροϊκό. Το εκχύλισμα από το βότανο χρησιμοποιείται εναντίον της χρόνιας νεφρίτιδας, της αθρίτιδας, της μηνοραγίας και ορισμένων εκζεμάτων. Το βάμα των νωπών ανθέων στην ομοιοπαθητική, χρησιμοποιείται στις παθήσεις των νεφρών, της νεφρολιθίασης και της υπερτροφίας του προστάτη. Ουσιαστικά το σολιδάγο είναι διουρητικό, αποχρεμπτικό και αντιδιαρροϊκό. Σε εξωτερική χρήση, είναι αντιφλεγμονώδες και επουλωτικό.

Επιστημονική ονομασία: Solidago virgaurea L. 1753

Συνώνυμα: Solidago nudiflora Viv., Aster virgaurea. Dectis decurrens. Doria virgaurea. Solidago vulgaris

Ελληνική ονομασία: Σολιδάγο η χρυσόβεργα

Κοινές ονομασίες: Σολιδάγο, Χρυσόβεργα, Στερρόφυτον, Σολιντάγκο

Ετυμολογία: Η ονομασία Solidago προέρχεται από τη λέξη solidus = γερός, υγιής και από τη agere = άγω, οδηγώ, ανατρέφω μεταφέρω, μαζί σημαίνουν την αποκατάσταση της ακεραιότητας, της θεραπείας και της υγείας ταυτόχρονα.

Το όνομα virgaurea προέρχεται από τη λέξη virga = βέργα, ράβδος και από τη aurus = αύρος, χρυσός και σημαίνει χρυσή ράβδος.

Περιγραφή:

Το φυτό Σολιδάγο η χρυσόβεργα είναι μια πολυετής πόα, της οικογένειας των Asteraceae, με ύψος από 40-100 εκατοστά, με βλαστό όρθιο, λείο ή αραιά χνουδωτό, κυκλικό, διακλαδίζονται μόνο στην ανθοφόρα περιοχή, με ξυλώδη ρίζωμα.

Τα φύλλα είναι κατ’ εναλλαγήν, ωοειδή ή ελλειπτικά, επιμήκη, οδοντωτά, τα κατώτερα στενεύουν προς το μίσχο, με μήκος 10-18 εκ., τα ανώτερα επιφυή.

Τα κίτρινα άνθη φύονται πολλά μαζί 5-10, σε καφάλια στις κορυφές του στελέχους. Περίοδος ανθοφορίας από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο καρπός είναι καφετί κυλινδρικά αχαίνια.

Συστατικά που περιέχει το φυτό

Το φυτό περιέχει ταννίνες, φυτικές χρωστικές, σεσκιτερπένια, βιταμίνη C και ρητίνες. Οι ανθισμένες κορυφές του φυτού και τα φύλλα, περιέχουν σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή και αιθέρια έλαια. Από όλο το φυτό παράγονται χρωστικές, μουσταρδί, πορτοκαλί ή καφέ χρώματος. Τα άνθη βγάζουν μία κίτρινη χρωστική. Αν το τρίψουμε έχει την μυρωδιά του άγριου καρότου.

Θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του Σολιντάγκο

Η ικανότητα του Σολιντάγκο, να ενεργεί ως ήπιο διουρητικό και να ευνοεί την απώλεια νερού από το σώμα χωρίς να διαταράσσει τους ηλεκτρολύτες όπως κάνουν τα διουρητικά, το καθιστά εξαιρετικό βότανο για τη θεραπεία φλεγμονών του ουροποιητικού και την πρόληψη ή την αφαίρεση πέτρας από τους νεφρούς. Παράλληλα ανακουφίζει από τους πόνους της πλάτης που παρουσιάζονται σε αυτές τις παθήσεις.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το βότανο συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής και ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Το Solidago παρουσιάζει ισχυρή διουρητική, αντιφλεγμονώδης αντισπασμωδικη και αντισηπτική δράση και προάγει τη καλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και την αντιμετώπισης της νεφρολιθίασης.

Είναι πολύτιμο βότανο σε περιπτώσεις μολύνσεων και φλεγμονών των νεφρά και της ουροδόχο κύστης καθώς και στη διαδικασία διάλυσης και απομάκρυνσης των λίθων του ουροποιητικού.

Η στυπτική ιδιότητα του φυτού το κάνει χρήσιμο ως αιμοστατικό σε πληγές που αιμορραγούν. Η ερυθρίνη που περιέχει δρα εναντίον της αιμορραγίας των τριχοειδών και τα φαινολικά γλυκοσίδια δρουν ως αντιφλεγμονώδη.

Το Solidago συνήθως παρασκευάζεται ως εκχύλισμα, σε συνδυασμό με Εχινάκεια, χρησιμοποιείται για νεφρίτιδα και κυστίτιδα και για φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού Συστήματος, όταν υπάρχουν πολλές βλέννες και πτύελα.

Περιέχει βιοφλαβονοειδή και ενδείκνυται στις περιπτώσεις με κιρσώδεις φλέβες και εύθραυστα τριχοειδή αγγεία.

Το βότανο έχει παρόμοιες χρήσεις και στην ομοιοπαθητική ιατρική.

Το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί από του παγανιστές ως άμυνα των κατά της μαγείας και για το κακό μάτι.

Αντενδείξεις:

Ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις. Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν το χρησιμοποιούν άτομα με μειωμένη καρδιακή ή νεφρική λειτουργία. Δεν το χρησιμοποιούμε σε ανοιχτές πληγές.

Πηγή: Εικονογραφημένον Βοτανικόν – Φυτολογικόν Λεξικόν, Τόμος Η΄ – Δημήτριος Σ. Καββαδάς, www.avogel.gr, www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/767/s/solidago, biokipos.blogspot.coml, Photo, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση