Geum urbanum Γέον το αστικό

Geum urbanum Γέον το αστικό ανθος

Geum urbanum Γέον το αστικό

Το Geum urbanum Γέον το αστικό είναι κοινό φυτό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και γνωστό βότανο για τις στυπτικές του ιδιότητες καθώς χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος. Στην Ελλάδα φύεται στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια,τη Λακωνία και την Αχαΐα, σε σκιερά μέρη, σε λιβάδια, σε ξέφωτα δασών και σε ορεινά μονοπάτια, σε υψόμετρο από 500-2000 μέτρα.

Επιστημονική ονομασία: Geum urbanum L. 1753

Συνώνυμα: Geum hederifolium C.C.Gmel., Geum hirtum Wahlb., Caryophyllata officinalis Moench, Caryophyllata urbana (L.) Scop., Caryophyllata vulgaris Lam., Geum hyrcanum Fisch. & C. A. Mey.

Ελληνική ονομασία: Γκέο το αστικό, Γέο το αστό,

Κοινές ονομασίες: Γέον, Γκέο, Καρυοφύλλι, Yellow Avens, Wood avens, Herb Bennet, Colewort, St.Benedict’s herb.

Περιγραφή:

Είναι χνουδωτή πολυετής πόα, της οικογένειας των Rosaceae, με ύψος 20-60 εκατοστά, με όρθιο, διακλαδισμένο βλαστό, με μικρές τρίχες σε όλο το μήκος του, με εύρωστο ρίζωμα, έως 5 εκ. που αναδίδει οσμή γαρύφαλου.

Τα φύλλα της βάσης είναι πτεροειδή-λυροειδή, με 5-7 άνισους λοβούς, ελαφρά οδοντωτά, ενώ του βλαστού τρίλοβα, προοδευτικά μικρότερα προς τα πάνω. Όταν τριφτούν αναδύεται ένα λεπτό άρωμα από γαρύφαλλο

Τα ερμαφρόδιτα άνθη του φυτού έχουν κίτρινο χρώμα, μήκος 1-2 εκατοστά, έχουν 5 απομακρυσμένα μεταξύ τους πέταλα, είναι μονήρη με μακριούς ποδίσκους. Περίοδος ανθοφορίας από το Μάιο και ολόκληρο το καλοκαίρι.

Ο καρπός αχαίνιο χωρίς ποδίσκο, με τρίχες και μακριούς διατηρημένους αγκιστροειδής στύλους.

Εδωδιμότητα:

Τα νεαρά φύλλα μαγειρεμένα είναι βρώσιμα.

Η ρίζα του έχει εσωτερικά βιολετί χρώμα και όταν τρίβεται δυνατά, μυρίζει όπως τα γαρύφαλλα, χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα στις σούπες αλλά και για τον αρωματισμό της μπύρας.

Θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του Γέον

Το Γέον έχει τονωτικές, επουλωτικές, αντισηπτικές ιδιότητες, δρα κατά των διαταραχών του πεπτικού και βοηθά την καλή λειτουργία του ήπατος και της χολής και αντιμετωπίζει προβλήματα δυσεντερίας. Σήμερα δεν χρησιμοποιείται πολύ στη βοτανοθεραπεία αν και είναι πολύ αποτελεσματικό βότανο. Χρησιμοποιείται η ρίζα του φυτού στην ομοιοπαθητική.

Χρησιμοποιείται για την θεραπεία προβλήματων που επηρεάζουν το στόμα, τον λαιμό και τον γαστρεντερικό σωλήνα. Ενισχύει την υγεία των ούλων, θεραπεύει τα έλκη στο στόμα, με γαργάρες βοηθά σε λοιμώξεις του φάρυγγα και του λάρυγγα και μειώνει τον ερεθισμό του στομάχου και του εντέρου.

Αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό σε πυρετούς και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της κινίνης.

Η ευγενόλη, το πτητικό έλαιο που περιέχει το βότανο, παρουσιάζει έντονη αντισηπτική και αναλγητική δράση, μέσα στον οργανισμό προωθεί τη παραγωγή τρυψίνης (η οποία παράγεται στο πάγκρεας) και η οποία βοηθάει σημαντικά στη πέψη πρωτεϊνών (χρησιμοποιείται για το λόγο αυτό σε βρεφικές τροφές).

Χρησιμοποιείται κατά των αιμορροΐδων, της λευκόρροιας και για το σταμάτημα των εσωτερικών και εξωτερικών αιμορραγιών. Ακόμη το έγχυμα του βοτάνου εξωτερικά με πλύσεις συμβάλει στη μείωση των φακίδων.

Πηγή: phytologio.blogspot.com, www.sensities.com, www.haniotika-nea.gr, pfaf.org, en.wikipedia.org/wiki/Geum_urbanum

Geum urbanum Γέον το αστικό καρπος
καρπος

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση