Calendula officinalis Καλεντούλα η φαρμακευτική

Calendula officinalis Καλεντούλα η φαρμακευτική

Calendula officinalis Καλεντούλα η φαρμακευτική

Τα φύλλα της Calendula officinalis Καλεντούλα η φαρμακευτική ή αλλιώς κατιφές είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ανόργανα συστατικά, η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια με του Taraxacum officinale-Ταράξακου.

Τα φρέσκα φύλλα προστίθενται σε σαλάτες όπου προσδίδουν μια γλυκιά γεύση.

Η καλέντουλα εκτός από βρώσιμο είναι και φυτό με μεγάλη ιατρική αξία.

Επιστημονική ονομασία: Calendula officinalis L.

Συνώνυμα: Calendula aurantiaca Kotschy πρώην Boiss., Calendula eriocarpa DC., Calendula hydruntina (Fiori) Lanza, Calendula prolifera Hort πρώην Steud., Calendula × santamariae Font Quer, Caltha officinalis (L.) Moench

Άλλες ονομασίες: Καλέντουλα της γλάστρας, Κατιφές, Καλέντουλα η κοινή, Η καλέντουλα του κήπου, Αγγλική καλέντουλα ή Σκωτική καλέντουλα

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Καλεντούλα είναι μονοετές φυτό της οικογένειας Asteraceae ή Compositae, με ελαφρώς χνουδωτούς διακλαδισμένους βλαστούς με ύψος έως 50 εκατοστά.

Τα φύλλα είναι βαθύ-πράσινα, κατ’ εναλλαγή, επιμήκη-λογχοειδή, τα ανώτερα χωρίς μίσχο και τα κατώτερα έμμισχα, ελαφρά οδοντωτά στη περιφέρεια, τριχωτά και ελαφρά κολλώδη.

Στο άκρο των μεγάλων στελεχών βρίσκονται κεφαλωτές ταξιανθίες διαμέτρου 2-5 εκατοστών έντονου πορτοκαλί ή χρυσό-κίτρινου χρώματος. Τα άνθη ανοίγουν το πρωί και κλείνουν το βράδυ. Περίοδος ανθοφορίας από Φεβρουάριο – Οκτώβριο όσο αυξάνει η θερμοκρασία περιορίζεται η ανθοφορία. Οι καρποί είναι ακανθώδες κυρτά αχαίνια, περιέχουν πολλούς σπόρους.

Πως συλλέγεται:

Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν γαλακτώδη υγρό ενώ η μυρωδιά του είναι έντονη.

Η Καλεντούλα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό, συλλέγεται όλο το φυτό κατά την περίοδο άνθισης του φυτού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή αποξηραμένο.

Η αποξήρανση γίνεται σε σκιερό και καλό αεριζόμενο μέρος, τα λουλούδια συλλέγονται το πρωί όταν είναι πλήρως ανοιχτά.

Συστατικά της καλέντουλας:

Περιέχει αιθέριο έλαιο, σαπωνίνες, στερόλες, φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

Το μέλι της καλέντουλας, Μελισσοκομικό φυτό:

Η καλέντουλα ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο, από το φεβρουάριο έως τέλη Οκτομβρίου ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο.

Οι μέλισσες την επισκέπτονται κυρίως για να συλλέξουν γύρη, δίνει όμως και νέκταρ.

Πώς τρώγεται η καλεντούλα :

Τα πέταλα του άνθους και οι νεαροί βλαστοί είναι βρώσιμα ωμά ή μαγειρεμένα, υπάρχουν αναφορές πως κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Πέρσες τα χρησιμοποιούσαν ως γαρνιτούρα σε κάποια από τα εδέσματα τους.

Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να προσθέτουν τα άνθη της στις σούπες τους για να δώσουν άρωμα.

Τα φύλλα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ανόργανα συστατικά, η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια με του Taraxacum officinale-Ταράξακου.

Τα φρέσκα φύλλα προστίθενται σε σαλάτες όπου προσδίδουν μια γλυκιά γεύση.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Τόσο η άγρια Καλέντουλα-Calendula arvensis όσο και η ήμερη Καλέντουλα-Calendula officinalis έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Η καλέντουλα έχει μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης και μεγάλη αξία ως ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Έχει σπασμολυτικές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, εμμηναγωγές, εφιδρωτικές, χολαγωγές, καθαρτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Ως βότανο εσωτερικά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του έλκους, των προβλημάτων της εμμηνόπαυσης, για ανακούφιση από πόνους της περιόδου, τις κράμπες της περιόδου, για φλεγμονές του οισοφάγου, για το έλκος και για τη γαστρίτιδα.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται ως κομπρέσα για τις επουλωτικές ιδιότητες, οι οποίες στηρίζονται στην αντισηπτική και αντιβακτηριακή της δράση, στην περιποίηση πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων εντόμων, κατά του εκζέματος και των κρεατοελιών, στην περιποίηση της ακμής, της φλεβίτιδας και σε κιρσούς,.

Επειδή έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών καλλυντικών αισθητικής και ομορφιάς.​

Το μπάνιο με άνθη της  καλεντούλας ξεκουράζει τα πόδια.

Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης.

Καλεντούλα κρέμα

Η καλέντουλα αποτελεί εξαιρετική βάση για κρέμες, φυτικές αλοιφές, λοσιόν και πολλά άλλα φυσικά καλλυντικά.

Η αλοιφή της καλέντουλας είναι εξαιρετική για την ακμή και για τις παλιές και νέες ουλές, κατευναστική των φλογώσεων και ευεργετική στο άγριο δέρμα.

Τα άνθη του φυτού είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή έτσι το λάδι της καλέντουλας, που εξάγεται με εκχύλιση από αυτά, έχει ευεργετικές ουσίες για το δέρμα.

Βοηθά ιδιαίτερα στη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμών που οφείλονται στον κρύο αέρα και στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Καλεντουλα θηλασμός

Το λάδι της καλέντουλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βρεφικό λάδι, επίσης, είναι ιδανικό, για όλους τους τύπους μασάζ στην αρωματοθεραπεία.

Η καλέντουλα είναι ιδανική για τη φροντίδα του μωρού, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος και του ερυθήματος και είναι ιδανική για το ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα.

Η βρεφική επιδερμίδα είναι ευαίσθητη, επειδή δεν έχει σχηματιστεί ακόμα η βασική προστατευτική στιβάδα, η οποία αναπτύσσεται μετά το όγδοο έτος ζωής και ολοκληρώνεται μέχρι την εφηβεία. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε την υγεία του δέρματος του μωρού σας.

Επίσης είναι ενυδατική και μαλακτική και τοπικά έχει χρησιμοποιηθεί για κιρσούς, αιμορροΐδες, έκζεμα και επιπεφυκίτιδα.

Τρόποι παρασκευής:

Ως έγχυμα γίνεται ρίχνοντας 5 γρ. σε 100 γρ. βραστό νερό, αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε τρεις φορές την ήμερα.

Αντενδείξεις:

Πιθανή εκδήλωση δερματίτιδας εξ επαφής και αλλεργικής εκδήλωσης σε άτομα αλλεργικά στην οικογένεια της μαργαρίτα. Η τοπική χρήση μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.pfaf.org, el.wikipedia.org/wiki, enallaktikidrasi.com, www.boxpharmacy.gr

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]