Calendula arvensis Άγρια καλεντούλα

Calendula arvensis Άγρια καλεντούλα

Βρώσιμα μέρη του Calendula arvensis Άγρια καλεντούλα είναι οι νεαροί τρυφεροί βλαστοί τα λουλούδια και τα φύλλα που καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα.

Επιστημονική ονομασία: Calendula arvensis (Vaill.) L.

Συνώνυμα: Caltha arvensis, Calendula aegyptiaca, Calendula alata, Calendula bicolor, Calendula brachyglossa, Calendula sylvestris.

Ελληνική ονομασία: Καλεντούλα η άγρια

Κοινές ονομασίες: Αδράχτι, καλέντουλα των αγρών, κίτρινη μαργαρίτα, μοσχαρδίνι, νεκρολούλουδο.

Περιγραφή:

Η Καλεντούλα η άγρια είναι μονοετής, αρωματική πόα όρθια ή κατακείμενη ανήκει στην οικογένειας Asteraceae ή Compositae, έχει ελαφρώς χνουδωτούς διακλαδισμένους βλαστούς, με ύψος έως και 40 εκατοστά.

Τα φύλλα είναι λογχοειδή, ελαφρώς οδοντωτά, χνουδωτά με μήκος έως 8 εκατοστά, τα ανώτερα χωρίς μίσχο και τα κατώτερα άμισχα.

Τα άνθη της καλεντούλας της άγριας έχουν ευχάριστο άρωμα, φύονται σε ταξιανθία κεφάλιο ως 2 εκατοστά σε διάμετρο, μοιάζουν με μαργαρίτας πορτοκαλί έως χρυσό-κίτρινου χρώματος με περίοδο ανθοφορίας από Δεκέμβριο – Οκτώβριο. Ο καρπός είναι λείο αχαίνιο που περιέχει πολλούς σπόρους.

Που βρίσκουμε την Καλεντούλα την άγρια:

Η άγρια καλεντούλα φύεται σε όλη τη χώρα, σε παραθαλάσσιες αλλά και ορεινές τοποθεσίες, σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους αγρούς, σε λιβάδια και βοσκοτόπια.

Εδωδιμότητα:

Βρώσιμα μέρη της  Καλεντούλας της άγριας είναι οι νεαροί τρυφεροί βλαστοί τα λουλούδια και τα φύλλα που καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα, συλλέγεται σχεδόν όλο το χρόνο από το Δεκέμβριο έως και τον Οκτώβριο ανάλογως την περιοχή και το υψόμετρο.

Στη μαγειρική ονομάζεται ο κρόκος των φτωχών γιατί το ζωηρό κίτρινο χρώμα από τα πέταλα των ανθέων δίνουν χρώμα σε διάφορα πιάτα όπως σούπες, κέικ και άλλα.

Τα πέταλα του άνθους και οι νεαροί βλαστοί είναι βρώσιμα ωμά ή μαγειρεμένα, υπάρχουν αναφορές πως κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Πέρσες τα χρησιμοποιούσαν ως γαρνιτούρα σε κάποια από τα εδέσματα τους. Οι λαοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να προσθέτουν τα άνθη της στις σούπες τους για να δώσουν άρωμα.

Τα φύλλα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ανόργανα συστατικά, η θρεπτική τους αξία είναι παρόμοια με του Taraxacum officinale-Ταράξακου. Τα φρέσκα φύλλα προστίθενται όπου προσδίδουν μια γλυκιά γεύση.

Το μέλι της καλέντουλας, Μελισσοκομικό φυτό:

Η καλέντουλα ανθίζει σχεδόν όλο το χρόνο, από το φεβρουάριο έως τέλη Οκτομβρίου ανάλογα την περιοχή και το υψόμετρο.

Οι μέλισσες την επισκέπτονται κυρίως για να συλλέξουν γύρη δίνει όμως και νέκταρ.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:

Τόσο η άγρια Καλέντουλα-Calendula arvensis όσο και η ήμερη Καλέντουλα-Calendula officinalis έχουν τις ίδιες ιδιότητες.

Η Καλέντουλα χρησιμοποιείται εσωτερικά σαν ρόφημα για την αντιμετώπιση του έλκους και της επώδυνης εμμηνορρυσίας.

Εξωτερικά χρησιμοποιείται με τη μορφή κομπρέσας για την περιποίηση πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων από έντομα. Τα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται ακόμα σε ποδόλουτρα που καταπραΰνουν τα κουρασμένα πόδια. Λάδι από καλέντουλα χρησιμοποιείται σε διάφορους τύπους μασάζ και την αρωματοθεραπεία.

Η Καλέντουλα θεωρείται πως είναι εξαιρετικό βότανο για το έλκος, τη γαστρίτιδα και τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, θεωρείται πως δρα και ως χωνευτικό.

Η χρήση της εξωτερικά στην επιδερμίδα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα με θαυμάσια επουλωτική, αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση. Προτείνεται ιδιαίτερα για την περιποίηση της ακμής, της φλεβίτιδας, των εκζεμάτων των κρεατοελιών και  κατά των τσιμπημάτων των μελισσών και της σφήκας.

Τρόποι παρασκευής:

Σαν τσάι: πίνουμε τρεις φορές τη μέρα για ξύπνημα της καθυστερημένης περιόδου και εξομάλυνση της εμμηνορυσιακής λειτουργίας. Επίσης, είναι τονωτικό και ευεργετικό για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γι’ αυτό μπορείς να κάνεις και ποδόλουτρο.

Σαν κατάπλασμα: Για εξωτερικές παθήσεις του δέρματος, όπως εκζέματα ή τσιμπήματα (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα).

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.alternativenaturally.com, pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Calendula arvensis.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]