Aegopodium podagraria Αιγοπόδιον το ποδαγράριον

Aegopodium podagraria Αιγοπόδιον το ποδαγράριον

Aegopodium podagraria Αιγοπόδιον το ποδαγράριον

Το Aegopodium podagraria Αιγοπόδιον το ποδαγράριον είναι πολύ ανταγωνιστικό φυτό, εξαπλώνεται εύκολα, από τα υπόγεια ριζώματα, σε μεγάλες εκτάσεις ιδίως σε σκιερά σημεία. Για εισαγωγή των φυτών στον κήπο, είναι καλύτερο να περιοριστούν οι ρίζες του φυτού σε ένα απύθμενο δοχείο θαμμένο στο έδαφος.

Συνώνυμα: Aegopodium angelicifolium Salisb., Aegopodium simplex Lavy, Aegopodium ternatum Gilib. nom. Inval., Aegopodium tribracteolatum Schmalh., Apium biternatum Stokes, Apium podagraria (L.) Caruel, Carum podagraria (L.) Roth

Κοινές ονομασίες: Κατσικοπόδαρο, Τραγοπόδαρο, Ποδάγριο

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Aegopodium podagraria Αιγοπόδιον το ποδαγράριον ανήκει στην οικογένεια Apiaceae, είναι πολυετής πόα με ύψους από 30 εκ. έως 1 μέτρο, με έρπουσες, υπόγειες παραφυάδες, όρθιο βλαστό, κοίλο, αυλακωτό και με λίγες διακλαδώσεις.

Τα φύλλα τα κατώτερα έχουν μακρύ μίσχο με ωοειδή ενώ τα ανώτερα είναι άμισχα, έχει οδοντωτά και ωοειδή φυλλάρια.

Τα λευκά ερμαφρόδιτα άνθη του διατάσσονται σε σκιάδια, με σχεδόν ίσο μήκος ακτινών, απ’ αυτά το μεσαίο είναι το γόνιμο. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.

Η ποικιλία Aegopodium podagraria var. variegatum καλλιεργείται σε υγρούς και σκιερούς τόπους και έχει φύλλα με κίτρινη περιφέρεια ή κίτρινες κηλίδες στην επιφάνειά τους.

Το συναντάμαι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σε υγρές και σκιερές τοποθεσίες, σε τόπους απόρριψης απορριμμάτων, σε κήπους, σε καλλιεργήσιμους και ακαλλιέργητους αγρούς.

Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγονται όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού, η ρίζα του και μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή να αποξηραθούν για μετέπειτα χρήση.

Για βρώση συλλέγονται τα νεαρά φύλλα και οι νεαροί βλαστοί πριν την ανθοφορία και στην ανθοφορία το άνθος.

Εδωδιμότητα:

Τα νεαρά φύλλα που συλλέγονται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τρώγονται ωμά ή μαγειρεμένα, σε σαλάτες, σε σάλτσες, σε σούπες ή μαγειρεμένα ως λαχανικό, έχουν γεύση που θυμίζει καρότο και σέλινο. Έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την αρχαιότητα αλλά και στον Μεσαίωνα ως ανοιξιάτικο φυλλώδες λαχανικό, όπως το σπανάκι.

Κατά την ανθοφορία τα φύλλα παίρνουν μια πικάντικη γεύση και έχουν καθαρτική δράση.

Οι νεαροί βλαστοί μπορούν να μαγειρευτούν ως λαχανικό, τα άνθη δημιουργούν μία όμορφη και βρώσιμη διακόσμηση.

Ο καρπός τους που έχει αυγοειδές σχήμα, παρόμοιο με το κύμινο, δίνει μία πλούσια γευστική νότα στις σούπες και το στιφάδο.

Σύσταση

Περιέχει αιθέριο έλαιο, καφεϊκό οξύ, κάλιο, βιταμίνη C, καροτίνη και σίδηρο.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτικό βότανο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και της αρθρίτιδας.

Όλα τα μέρη του φυτού Aegopodium podagraria Αιγοπόδιον το ποδαγράριον έχουν ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις, διουρητικές, καταπραϋντικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Τα φύλλα του έχουν διουρητική δράση και δρα ως ήπιο ηρεμιστικό (απαιτείται ιατρική παραπομπή).

Ως αφέψημα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των ρευματισμών, της αρθρίτιδας και για διαταραχές της ουροδόχου κύστης και των εντέρων.

Εξωτερικά, χρησιμοποιείται ως κατάπλασμα για εγκαύματα, τσιμπήματα, πληγές, επώδυνες αρθρώσεις κλπ.
Η χρήση του ως φαρμακευτικό φυτό έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της σύγχρονης εποχής.

Τρόποι παρασκευής:

Ως αφέψημα: 10gr. ξηρού βοτάνου για ένα φλιτζάνι νερό, 3 φλιτζάνια την ημέρα για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας, της οσφυαλγίας, των ρευματισμών, της ισχιαλγίας, των διαταραχών της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του εντέρου.

Ως κατάπλασμα, εξωτερικά: 15gr. ξηρού βοτάνου σε 100 ml οινόπνευμα για την θεραπεία των εγκαυμάτων, των πληγών του δέρματος, των τραυμάτων, των αρθριτικών πόνων, των τσιμπημάτων από έντομα και των αιμορροΐδων.

Παρενέργειες:

Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Θεωρείται από πολλούς ως ένα απλά πεισματάρικο, ενοχλητικό και από τα χειρότερα ζιζάνια του κήπου.

Είναι πολύ ανταγωνιστικό φυτό, εξαπλώνεται εύκολα, από τα υπόγεια ριζώματα, σε μεγάλες εκτάσεις ιδίως σε σκιερά σημεία.

Για εισαγωγή των φυτών στον κήπο, είναι καλύτερο να περιοριστούν οι ρίζες του φυτού σε ένα απύθμενο δοχείο θαμμένο στο έδαφος.

Πηγή mediplantepirus.med.uoi.gr, www.pfaf.org, en.wikipedia.org/wiki/Aegopodium_podagraria,  Photography Wikimedia Commons, Author Topjabot Date 17:50, 29 October 2004

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]