Agastache foeniculum Αγαστάχη

Agastache foeniculum Αγαστάχη

Agastache foeniculum Αγαστάχη

Τα φύλλα του φυτού Agastache foeniculum Αγαστάχη χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε σούπες και σάλτσες ή σαν αναψυκτικό, τρώγονται με φρούτα, μπισκότα, με λαχανικά, ρύζι και μανιτάρια.

Επιστημονική ονομασία: Agastache foeniculum (Pursh) Kuntze

Κοινές ονομασίες: Γλυκάνισο ύσσωπος ή λεβάντα γίγαντας ύσσωπος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Ανήκει στην οικογένεια της Μέντας, είναι πολυετές φυτό, φτάνει σε ύψος και τα 1,20 μέτρα και πλάτος έως 40 εκατοστά.

Τα φύλλα του είναι ωοειδή, πριονωτά, μαλακά, με μια λευκή απόχρωση από κάτω και με άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο.

Ανθίζει από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τον Σεπτέμβρη, τα άνθη του είναι μικρά, φύονται σε ταξιανθίες στάχυ μοβ χρώματος.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται σαν ρόφημα, για την ανακούφιση από τον πυρετό, το βήχα και το κρυολόγημα, τις πληγές, την διάρροια, ανοίγει τους πόρους και ενισχύει τη καθαρτική εφίδρωση.

Εδωδιμότητα:

Τα φύλλα χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε σούπες και σάλτσες ή σαν αναψυκτικό, τρώγονται με φρούτα, μπισκότα, με λαχανικά, ρύζι και μανιτάρια. 

Είναι μελισσοκομικό φυτό καθώς τα άνθη προσελκύουν πολλές μέλισσες, προσφέρουν γύρη και νέκταρ, το μέλι που παράγεται από την αγαστάχη έχει γεύση γλυκάνισου.
Όλα τα μέρη του φυτού έχουν άρωμα γλυκόριζας και γεύση γλυκάνισου.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός

Το φυτό Agastache foeniculum Αγαστάχη πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με διαίρεση του φυτού την άνοιξη. Είναι ανθεκτικό βότανο και μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας με μεγάλη αντοχή σε ξηρασίες. Προτιμά πλούσια, υγρά και προσήλιες και ημισκιερές θέσεις.

Μοιάζει με το φαρμακευτικό  και καλλωπιστικό φυτό Agastache rugosa ή Korean mint ή Indian mint που έχει 1 μέτρο ύψος, με μωβ άνθη και φύλλα με άρωμα μέντας. Στη Κορέα χρησιμοποιείτε σε τηγανίτες, σε στιφάδο και σε σούπες. Στη Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική είναι ένα από τα 50 θεμελιώδη βότανα με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντι-αθηρογόνες ιδιότητες.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Nonenmac Date 17:25, 16 September 2016 & Photography Wikimedia Commons, Author David Stang Date 05:24, 5 October 201

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]