Eryngium campestre Ερύγγιο το πεδινό Μοσχάγκαθο

Eryngium campestre Ερύγγιο το πεδινό Μοσχάγκαθο

Eryngium campestre Ερύγγιο το πεδινό Μοσχάγκαθο

Το φυτό Eryngium campestre Ερύγγιο το πεδινό Μοσχάγκαθο αποτελούσε τη βάση των αφροδισιακών παρασκευασμάτων στην αρχαία Κόρινθο.

Επιστημονική ονομασία: Eryngium campestre L.

Κοινές ονομασίες: Αγκαθιά, της αγάπης το βοτάνι, ηρύγγιον το πεδινό, μοσκαγκαθιά, παπαδίτσα, σκανθοχόρτι, σταυραγκάθι, φειδάγκαθο.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το γένος Erygnium έχει πάνω από 200 είδη στις εύκρατες και στις θερμές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων μονοετών, διετών ή και μακρόβιων πολυετών φυτών. Εμφανίζεται σε άγονα εδάφη σε όλη τη χώρα, είναι πολυετές αγκαθωτό φυτό με ύψος που φτάνει ως τα 60 εκατοστά, με χοντρή, γογγυλώδη και φαγώσιμη ρίζα.

Τα φύλλα του είναι πλατιά και δερματώδη, με λοβούς πολύ αγκαθωτούς.

Τα άνθη του είναι λευκά, ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συλλέγεται τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβριο, η ρίζα και τα παράρριζα φύλλα

Συστατικά: Η ρίζα του φυτού περιέχει σαπωνίνες.

Εδωδιμότητα:

Η ρίζα μαγειρεμένη χρησιμοποιείται ως λαχανικό ή ζαχαρωμένη ως γλύκισμα.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το αφέψημα δρα ως διουρητικό, εναντίον της νεφρολιθιάσεως, για την απομάκρυνση των χλωριούχων από το αίμα και εναντίον ορισμένων δερματικών νόσων.

Η ρίζα είναι αντισπασμωδική, αρωματική, εφιδρωτική, αποχρεμπτική και διεγερτική.

Τρόποι παρασκευής:

Ως αφέψημα ρίχνουμε 2 κουταλιές του τσαγιού ρίζα σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Το ρόφημα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]