Satureja montana Θρούμπι χειμερινό

Satureja montana Θρούμπι χειμερινό

Satureja montana Θρούμπι χειμερινό

Το Satureja montana Θρούμπι χειμερινό είναι πολυετές βότανο της οικογένειας Lamiaceae, που προέρχονται από θερμές εύκρατες περιοχές της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου.

Επιστημονική ονομασία: Satureja montana L.

Κοινές ονομασίες: Σατουρέϊα η ορεινή, Θρούμπι το χειμωνιάτικο

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι ένας πολύκλαδος χαμηλός θάμνος με ύψος έως 40 εκατοστά, αρκετά εύρωστο φυτό, με έντονα πράσινα φύλλα, μήκους 1-2 εκατοστά, έντονα οξυκόρυφα, αντίθετα, ωοειδή-λογχοειδή και σκούρα στίγματα.

Τα άνθη είναι λευκά, έντονα τριχωτά βράκτια και δίχειλη στεφάνη.

Το σπάνιο, υπό καθεστώς προστασίας, Satureja cretica, ενδημικό της Κρήτης, σταχτοπράσινος πυκνός θάμνος  με βλαστούς χνουδωτούς με ύψος έως 30 εκατοστά.

Έχει φύλλα πλατιά ωοειδή, στρογγυλεμένα στο άκρο, ελαφρά οδοντωτά και 1-3 άνθη ανά ταξιανθία, ανθίζει Ιούνιο έως Αύγουστο.

Αυτοφύεται σε βραχώδεις τοποθεσίες, σχισμές βράχων, χαλάσματα φαραγγιών.

Στην Ελλάδα αυτοφυή υπάρχουν αρκετά είδη θρούμπας τα σημαντικότερα είναι η  Satureja hortensis, Satureja athoa, Satureja thymbra καί η Satureja cretica.

Εδωδιμότητα:

Έχει πιο έντονη γεύση από το Satureja hortensis και πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ταιριάζει ιδιαίτερα με οποιοδήποτε τύπο μανιταριών, σε πατατοσαλάτες ή σε λευκές σάλτσες, μπορεί να προστεθεί στο κρέας, πουλερικά ή ψάρια όπως η ρίγανη και το θυμάρι.

Αν και έχει έντονη γεύση όταν είναι φρέσκο, αυτή αλλοιώνεται μετά από παρατεταμένο ψήσιμο.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Στην παραδοσιακή ιατρική το χειμερινό θρούμπι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας, της ναυτία, για κράμπες, για πόνους των μυών, στη δυσπεψία, και στις μολυσματικές ασθένειες.

Περιορισμένη στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σε διαβητικούς.

Αντενδείξεις:

Μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις ενώ δεν συνιστάται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Είναι εύκολο στη καλλιέργεια του, αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -5°C, απαιτεί τουλάχιστον έξι ώρες ήλιο την ημέρα και χώμα που να στραγγίζει καλά.
Χρησιμοποιείται ως φυτό συντροφικότητας με φασόλια και τη τριανταφυλλιά, μειώνοντας το ωίδιο και τις αφίδες.

Ο καλύτερος τρόπος για το πολλαπλασιασμό του φυτού είναι με διαίρεση των θυσάνων της βάσης την Άνοιξη και απ’ ευθείας τοποθέτηση στην οριστική τους θέση. Η καταλληλότερη εποχή για την καλλιέργεια του φυτού είναι είτε το φθινόπωρο είτε η άνοιξη. Η αφαίρεση των ξεραμένων κλαδιών μια-δυο φορές το χρόνο κρατά το φυτό καθαρό και ανοιχτό στον ήλιο και τον αέρα, και παράγει πιο πλούσια ανάπτυξη.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]