Allium neapolitanum Αγριοκρέμμυδο

Allium neapolitanum Αγριοκρέμμυδο

Allium neapolitanum Αγριοκρέμμυδο

Το Allium neapolitanum Αγριοκρέμμυδο μοιάζει με το Allium subhirsutum που είναι μικρότερο σε μέγεθος, έχει κυλινδρικό βλαστό και τα φύλλα του είναι τριχωτά.

Επιστημονική ονομασία: Allium neapolitanum Cirillo

Συνώνυμα: Allium album Santi, Allium amblyopetalum Link, Allium candidissimum Cav., Allium candidum C.Presl, Allium cowanii Lindl., Allium gouanii G.Don, Allium inodorum Aiton, Allium lacteum Sm., Allium laetum Pollini, Allium liliflorum Zeyh., Allium neapolitanum var. angustifolium Täckh. & Drar, Allium sieberianum Schult. & Schult.f., Allium subhirsutum Sieber ex Kunth, Allium subhirsutum Delile ex Boiss., Allium subhirsutum subsp. album (Santi) Maire & Weiller, Allium subhirsutum var. glabrum Regel, Allium sulcatum DC., Geboscon inodorum (Aiton) Thell., Nothoscordum inodorum (Aiton) G. Nicholson

Ελληνική ονομασία: Άλλιο το νεαπολιτανικόν

Κοινές ονομασίες: Σκορδαψιός, Λευκό σκόρδο, Άγριο κρεμμύδι

Allium neapolitanum Αγριοκρέμμυδο

Περιγραφή:

Είναι πολυετή βολβώδες πόα, της οικογένειας των Liliaceae, έχει όρθιο βλαστό τριγωνικό, με τη μία γωνία του πιο αμβλεία από τις υπόλοιπες, με ύψος από 30-70 εκατοστά. Ο μικρός βολβός του έως 2 εκ. είναι σχεδόν σφαιρικός, με μεμβρανώδες καστανό περίβλημα.

Τα φύλα του έως 3 εκατοστά πάχος, επίπεδα και λεία, 2-3 ανά βολβό, σχηματίζουν ψευτοβλαστό.

Τα λευκά του άνθη σε σκιάδιο έως 8 εκατοστών διαμέτρου και με στήμονες μικρότερους από τα πέταλα, με πράσινους ανθήρες, περίοδος ανθοφορίας από Μάρτιο-Ιούνιο.

Βιότοπος:

Το κοινό αγριοκρέμμυδο φύεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε υψόμετρο μέχρι τα 700 μέτρα, σε σκιερές θέσεις, σε καλλιεργούμενους και ακαλλιέργητους αγρούς, σε πετρώδη και βραχώδη εδάφη.

Μοιάζει

Με το Allium subhirsutum που είναι μικρότερο σε μέγεθος, έχει κυλινδρικό βλαστό και τα φύλλα του είναι τριχωτά.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Συλλέγεται ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. 

Τα φύλλα και ο μικρός βολβός ωμά ή μαγειρεμένα νοστιμεύουν τις σαλάτες, αρχικά έχουν μια ήπια γλυκά γεύση που στη συνέχεια αναπτύσσεται σε αρκετά ισχυρή γεύση σκόρδου, που αρέσει στους περισσότερους που τα δοκιμάζουν.

Συλλέγονται από τα τέλη του φθινοπώρου έως την αρχή της άνοιξης.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: illustration

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]