Cynara cardunculus Αγριαγκινάρα Άγρια αγκινάρα

Cynara cardunculus Αγριαγκινάρα Άγρια αγκινάρα

Cynara cardunculus Αγριαγκινάρα Άγρια αγκινάρα

Το φυτό Cynara cardunculus Αγριαγκινάρα Άγρια αγκινάρα είναι εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό, μαγειρεύεται όπως και η καλλιεργούμενη αγκινάρα. Η γεύση της είναι πιο απαλή, ήπια και ευχάριστη. Οι νεαροί μίσχοι πρέπει να ζεματιστούν στο νερό για να μειωθεί η πικρία τους και μετά να καταναλωθούν σε σαλάτες ή σε τουρσί. Οι ανθοκεφαλές ψήνονται στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι.

Επιστημονική ονομασία: Cynara cardunculus L. 1753

Συνώνυμα: Carduus cardunculus (L.) Baill., Carduus cynara E.H.L.Krause, Cnicus communis Lam

Κοινές ονομασίες: Αγριαντζινάρα, Τρουμπελίνα

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι πολυετής θάμνος με βλαστό όρθιο, χοντρό και πολυγωνικό και με ύψος έως και 2 μέτρα. Έχει βαθειά πασσαλώδη ρίζα.

Έχει φύλλα μεγάλα, αντίθετα, λογχοειδή, σύνθετα με κίτρινες αιχμηρές απολήξεις, με ισχυρό κεντρικό νεύρο, έχουν χρώμα λευκό-πράσινο, στην κάτω επιφάνεια έχουν λευκό χνούδι.

Τα ανθίδια είναι διαταγμένα σε ταξιανθία κεφάλιο με βράκτια φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Τα ανθίδια έχουν λευκό, γαλάζιο ή μοβ χρώμα και ανθίζουν από τον Απρίλιο έως Ιούνιο.

Διαφορά μεταξύ του γαϊδουράγκαθου και της αγριαγκινάρας είναι ότι τα φύλλα του γαϊδουράγκαθου είναι πράσινα με χαρακτηριστικά άσπρα σημάδια σαν φλέβες και τα λουλούδια του έχουν χρώμα βυσσινί.

Την αγριαγκινάρα τη συναντάμε σε ακαλλιέργητα και πετρώδη εδάφη, παρυφές δρόμων και σε αγρούς.

Συστατικά:
Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, B2, C, σε ασβέστιο, φώσφορο, κυναρίνη.

Εδωδιμότητα, Τρόποι παρασκευής:

Είναι εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό, μαγειρεύεται όπως και η καλλιεργούμενη αγκινάρα. Η γεύση της είναι πιο απαλή, ήπια και ευχάριστη.

Συλλέγονται το χειμώνα οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα πριν την ανθοφορία και την άνοιξη οι ανθοκορυφές πριν σχηματιστεί το άνθος.

Οι νεαροί μίσχοι πρέπει να ζεματιστούν στο νερό για να μειωθεί η πικρία τους και μετά να καταναλωθούν σε σαλάτες ή σε τουρσί. Οι ανθοκεφαλές ψήνονται στα κάρβουνα με χοντρό αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι.

Μελισσοκομικό φυτό:

Τα άνθη της αγκινάρας είναι από τα αγαπημένα των μελισσών, το μεγάλο αγκαθωτό λουλούδι προσελκύει σμήνη μελισσών πετυχαίνοντας έτσι τη γονιμοποίηση του φυτού.

Είναι καλό μελισσοκομικό φυτό και οι μέλισσες συλλέγουν την άνοιξη και το πρώτο μήνα του καλοκαιριού πολύ νέκταρ και γύρη.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται

Η αγριαγκινάρα είναι σημαντικό θεραπευτικό βότανο λόγω των ιδιοτήτων της κυναρίνης που περιέχεται, βρίσκεται κυρίως στα φύλλα και έχει πικρή γεύση.

Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, είναι τονωτικό του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών, μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα. Είναι διουρητική, λιθοδιαλυτική, βοηθά στη θεραπεία της ηπατίτιδας, των χρόνιων ηπατικών παθήσεων και της χοληδόχου κύστης, του ίκτερου, την αρτηριοσκλήρωση και τα πρώτα στάδια της όψιμης έναρξης διαβήτη.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Καλλιέργεια Πολλαπλασιασμός:

Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοκαύσιμο και να αναπτύξει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η αγριαγκινάρα θεωρείται διεθνώς μια από τις καλύτερες ζωοτροφές, τόσο από την άποψη ότι κάνει καλό στην υγεία του ζώου όσο και από τα πλεονεκτήματα που έχει ως καλλιέργεια, αφού είναι ένα πολυετές φυτό που δεν χρειάζεται συχνά πότισμα.

Από την αγριαγκινάρα παράγεται τυροποιητική πυτιά. Η απόδοσή της είναι πολύ ανώτερη από τη ζωική.

Υπάρχει η καλλιεργούμενη ποικιλία Cynara cardunculus var. Scolymus η οποία απαιτεί ηλιόλουστα εδάφη και άφθονο λίπασμα, προστασία από τη παγωνιά μιας και δεν μπορεί να αντέξει χαμηλές θερμοκρασίες.

Πηγή: www.pfaf.org, Photography Wikimedia Commons, Author Llez Date 13:26, 7 September 2011

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]