Pelargonium graveolens Aρμπαρόριζα Πελαργόνιο Μοσχομολόχα

Pelargonium graveolens Aρμπαρόριζα Πελαργόνιο Μοσχομολόχα

Pelargonium graveolens Aρμπαρόριζα Πελαργόνιο Μοσχομολόχα

Το λάδι της Pelargonium graveolens Aρμπαρόριζα Πελαργόνιο Μοσχομολόχα και το αιθέριο έλαιο της μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως λάδι για μασάζ ή αραιωμένο στο μπάνιο και σε κρέμες ή κεραλοιφές για να διατηρούμε ένα δέρμα λαμπερό και υγιές. Έχει επουλωτικές ιδιότητες που βοηθούν στο καθαρισμό κηλίδων και ατελειών, σβήνει και απαλύνει τα σημάδια της ακμής, της κυτταρίτιδας, των ραγάδων, της ευλογιάς, τις μελανιές.

Επιστημονική ονομασία: Pelargonium graveolens L’Hér

Ελληνική ονομασία: Πελαργόνιον το βαρύοσμον

Κοινές ονομασίες: αλμπαρόριζα, αρμπαρόριζα, αμπερόριζα, αρμπαρόζα, αλμπαρόζα,  αλμπανόριζα, αμπερόριζα αρμπανέλα, αρμπακανέλα, γεράνι, μοσχόφυλλο, μοσχόλουδο, λουκουμόχορτο, χρυσαχί και κιούλι

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Αρμπαρόριζα είναι ποώδες, πολυετές φυτό με τρυφερούς βλαστούς και με πολλά κλαδιά που έρπουν ή κρέμονται.

Τα φύλλα είναι πράσινα, συνήθως πέντε, μακρόστενα, χνουδωτά ή κολλώδες, με εγκολπώσεις, οδοντωτά και με έντονη αρωματική ευωδιά μετά από τριβή.

Τα άνθη του φέρουν 5 πέταλα που έχουν διχρωμία με συνηθέστερες αποχρώσεις το ροζ και το μωβ, περίοδος άνθισης Ιούνιος – Ιούλιος.
Συλλέγονται τα άνθη και τα φύλλα της αμέσως μετά την ανθοφορία, αποξηραίνονται και φυλάσσονται σε αεροστεγές βάζο σε δροσερό σημείο.

Βάλτε γλάστρες αρμπαρόριζας στο μπαλκόνι σας για να διώξετε τα κουνούπια και γενικά τα ενοχλητικά έντομα.

Συστατικά

Έχουν απομονωθεί περισσότερα από 120 χημικά συστατικά, περιέχει γερανιόλη και κιτρονελλόλη σε ποσοστό 50%, λιναλοόλη, μενθόνη, ισομενθόνη, πινένιο, μυρκένιο, λιμονένιο, οξικός γερανυλεστέρας, γερανύλιο βουτυρικό και μεθυλο-ευγενόλη.

Εδωδιμότητα:

Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες, σε σιρόπια, στα γλυκά του κουταλιού και προστίθενται στις κομπόστες σταφύλι και κυδώνι, σε ζελέ, σε ξίδια. Χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό λουκουμιών γι’ αυτό και σε κάποιες περιοχές το λένε και λουκουμόχορτο.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στις βιομηχανίες αρωματοποιίας και ποτοποιίας που το χρησιμοποιούν σαν φτηνή αρωματική ύλη ύστερα από απόσταξη ατμού.

Η Αρμπαρόριζα λέγεται ότι διαλύει τους δαίμονες της μοίρας και της κατάθλιψης και μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί ο φόβος.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, του άγχους, της κούρασης, της νευρικότητας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες, μειώνει την χοληστερόλη και βοηθάει στη καλή κυκλοφορία του αίματος.

Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθάνε στη θεραπεία του ίκτερου, στη θεραπεία των πετρών της χοληδόχου κύστη, στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην απώλεια βάρους.

Έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητες βοηθάει στη καταπολέμηση της δερματίτιδας, των εγκαυμάτων, των κοψιμάτων, σε προεμμηνορροϊκά προβλήματα, στην εμμηνόπαυση

Δρα τονωτικά στο αναπνευστικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα, στο κυκλοφορικό σύστημα, στο νευρικό σύστημα, στις ενδοκρινικές λειτουργίες, επιταχύνει την πήξη του αίματος, την υπερβολική αιμορραγία, της έντονης έμμηνου ροής.

Τα αποξηραμένα φύλλα τα χρησιμοποιούν σαν αποσμητικό για τα ρούχα ή σαν αρωματική σκόνη.

Το λάδι της αρμπαρόριζας και το αιθέριο έλαιο της μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως λάδι για μασάζ ή αραιωμένο στο μπάνιο και σε κρέμες ή κεραλοιφές για να διατηρούμε ένα δέρμα λαμπερό και υγιές. Έχει επουλωτικές ιδιότητες που βοηθούν στο καθαρισμό κηλίδων και ατελειών, σβήνει και απαλύνει τα σημάδια της ακμής, της κυτταρίτιδας, των ραγάδων, της ευλογιάς, τις μελανιές.
Μπορεί να αραιωθεί με το σαμπουάν για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ψείρας.

Τρόποι παρασκευής:

Σαν έγχυμα
Ρίχνουμε 1/2 κουταλάκι του γλυκού φύλλα και άνθη σε μια κούπα βραστό νερό. Είναι ένα πολύ αρωματικό και γευστικό τσάι και πίνετε ευχάριστα.
Για την ναυτία
1/4 του κουταλιού του γλυκού φύλλα και άνθη σαν έγχυμα 20 λεπτά πριν το ταξίδι, διαρκεί μέχρι και 6 ώρες.

Παρενέργειες:

Το αιθέριο έλαιο γερανιού είναι μη τοξικό. Δεν συνιστάται όμως να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να εμφανιστούν εξανθήματα ή αίσθημα καψίματος στο δέρμα. Η χρήση στο πρόσωπο προκαλεί ερεθισμό των ματιών.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, pfaf.org

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Το συναντάμε συχνά σε μπαλκόνια, σε ζαρντινιέρες και σε κρεμαστά καλάθια, σε πάρκα και σε κήπους σε όλη τη χώρα, είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και με ταχύτατη ανάπτυξη, του αρέσει η απευθείας επαφή με τον ήλιο αναπτύσσεται όμως και σε ημισκιαζόμενες θέσεις. Αν και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και 4°C  καλό είναι σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να τοποθετείται σε προστατευόμενους χώρους ή σε εσωτερικούς χώρους.

Είναι αυτοφυής της Νότιας Αφρικής συχνά φυτεύονται γύρω από το σπίτι για την προστασία από τα φίδια.

Δεν χρειάζεται πολλά ποτίσματα θέλει όμως ομοιόμορφο πολύ πλούσιο πότισμα, καλά στραγγιζόμενα, ελαφριά, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη γιατί δεν του αρέσει η πολύ υγρασία. Όταν αναπτύσσεται σε γλάστρες τα ποτίσματά του θα πρέπει να είναι πιο συχνά.

Ο καλύτερος τρόπος για πολλαπλασιασμό είναι με μοσχεύματαβλαστών όλες τις βλαστικές εποχές. Κόβουμε 15 εκατοστά βλαστό, κοιτάμε να έχει τουλάχιστον 2 κόμπους, το βουτάμε σε ορμόνη ριζοβολίας και το τοποθετούμε στο υπόστρωμα και ποτίζουμε συχνά.
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται επίσης χωρίζοντας την ρίζα και παίρνοντας μοσχεύματα ρίζας.

Φτιάχνω εντομοαπωθητικό σπρέι με φύλλα αρμπαρόριζας

Η Aρμπαρόριζα έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες, μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα σπρέι χρησιμοποιώντας μόνο 2 υλικά.

Χρειαζόμαστε 

  • 500 ml μπλε οινόπνευμα και
  • 50 gr. φύλλα αρμπαρόριζας.

Βάζουμε τα φύλλα μαζί με το οινόπνευμα σε ένα δοχεία και το τοποθετούμε σε ένα σκοτεινό σημείο για 12 μέρες, μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Σουρώνουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ψεκαστήρα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]