Satureja hortensis Θρούμπι καλοκαιρινό

Satureja hortensis Θρούμπι καλοκαιρινό

Satureja hortensis Θρούμπι καλοκαιρινό

Τα νόστιμα φύλλα του Satureja hortensis Θρούμπι καλοκαιρινό χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση σε πολλά πιάτα ενώ τα άνθη του είναι επίσης εδώδιμα, και έχουν μια ήπια πιπεράτη γεύση. Χρησιμοποιείται συχνότερα από το Satureja montana, το οποίο έχει ελαφρώς πιο πικρή γεύση, ως άρτυμα σε μαγειρευτά φαγητά, ειδικά σε δύσπεπτα όπως τα φασόλια, όπου βοηθάει στη μείωση του μετεωρισμού.

Επιστημονική ονομασία: Satureja hortensis L.

Κοινές ονομασίες: Σατουρεϊα η κηπευτική, Θύμβρα

Περιγραφή, Βιότοπος:

Είναι ετήσιο καλοκαιρινό θαμνοειδές φυτό, αυτοφύεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ασία , φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι απλά, μικρά έως 3 εκατοστά, λεπτά και γραμμικά.
Η περίοδος ανθοφορίας είναι από το Ιούνιο – Σεπτέμβριο και τα άνθη του έχουν  χρώμα λευκό ή ρόδινο, βγαίνουν ανά 2-5 σπόνδυλους, είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται από τις μέλισσες ενώ οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστος-Σεπτέμβριο. Τα φύλλα του συλλέγονται και αποξηραίνονται λίγο πριν ανθίσει το φυτό.

Στην Ελλάδα αυτοφυή υπάρχουν αρκετά είδη θρούμπας τα σημαντικότερα είναι η  Satureja hortensis, Satureja Athoa, Satureja thymbra και η Satureja cretica.

Satureja cretica

Το σπάνιο, υπό καθεστώς προστασίας, Satureja cretica, ενδημικό της Κρήτης, σταχτοπράσινος πυκνός θάμνος  με βλαστούς χνουδωτούς με ύψος έως 30 εκατοστά.
Έχει φύλλα πλατιά ωοειδή, στρογγυλεμένα στο άκρο, ελαφρά οδοντωτά και 1-3 άνθη ανά ταξιανθία, ανθίζει Ιούνιο έως Αύγουστο. Αυτοφύεται σε βραχώδεις τοποθεσίες, σχισμές βράχων, χαλάσματα φαραγγιών.

Συνυπάρχει με το θυμάρι και προηγείται χρονικά στην ανθοφορία.

Εδωδιμότητα:

Τα νόστιμα φύλλα του χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν τη γεύση σε πολλά πιάτα ενώ τα άνθη του είναι επίσης εδώδιμα, και έχουν μια ήπια πιπεράτη γεύση. Χρησιμοποιείται συχνότερα από το Satureja montana, το οποίο έχει ελαφρώς πιο πικρή γεύση, ως άρτυμα σε μαγειρευτά φαγητά, ειδικά σε δύσπεπτα όπως τα φασόλια, όπου βοηθάει στη μείωση του μετεωρισμού.

Φυτό γνωστό στην αρχαία Ελλάδα μια και υπάρχουν αναφορές για το Θρούμπι στα κείμενα του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, με ιδιότητες παρόμοιες της ρίγανης και του θυμαριού.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Η βασική του θεραπευτική ιδιότητα είναι η επίδραση που έχει στο πεπτικό σύστημα βοηθώντας στην χώνεψη, την δυσπεψία, τις ξινίλες, καούρες και φουσκώματα του στομάχου.

Ένα τσάι από φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα καταπολεμά το βήχα, σταματά τη διάρροια, αυξάνει την όρεξη, θεραπεύει τους κολικούς, το μετεωρισμό, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ναυτίας, της διάρροιας, της βρογχικής συμφόρησης, στο πονόλαιμο, σε φλεγμονές του λαιμού κάνοντας γαργάρες και για διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
Έχει ακόμη αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση και χρησιμοποιείται για κάθε είδους μικρόβια και βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και του αναπνευστικού.

Αντενδείξεις:

Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από τις έγκυες γυναίκες.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Καλλιέργεια, Πολλαπλασιασμός:

Καλλιεργείται ευρέως ως μαγειρικό βότανο και ως φαρμακευτικό φυτό. Θέλει πλήρη έκθεση στον ήλιο, μέτριας γονιμότητας, καλά στραγγιζόμενα, ουδέτερο έως ελαφρώς αλκαλικό έδαφος.
Η συγκαλλιέργεια του με τα φασόλια στο χωράφι λέγεται ότι αποθαρρύνει τα σκαθάρια των φασολιών και το αρωματικό φύλλωμα του τους σκώρους και τις αφίδες. Το καλοκαιρινό θρούμπι πολλαπλασιάζεται από σπόρους, που σπέρνονται νωρίς τον Απρίλιο.

Πηγή: en.wikipedia.org/wiki, Photography Wikimedia Commons, Author Llez Date 14:44, 1 August 2010 & Photography Wikimedia Commons, Author Karelj Date 20:44, 16 July 2012

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]