Κοτόπουλο με μανιτάρια σιτάκε και ουίσκι

Κοτόπουλο με μανιτάρια σιτάκε και ουίσκι

Τα σιτάκε καλλιεργήθηκαν αρχικά στην Κίνα πριν εισαχθούν στην Ιαπωνία, μετά στην Αμερική και τέλος στην Ευρώπη.

Το μανιτάρι σιτάκε ή Λεντινούλα ή shiitake πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα όπου το βρίσκουμε φρέσκο σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αλλά και σε μικρούς παραγωγούς.

Έχουν σφικτή λευκή σάρκα με πολύ αρωματική έντονη γεύση, το λεπτό του πόδι είναι πολύ σκληρό και δεν το μαγειρεύουμε.

Κοτόπουλο με μανιτάρια σιτάκε και ουίσκι

 

Μερίδες: για 4 άτομα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Χρόνος Μαγειρέματος: 20-25′

Υλικά

  • 500 gr. κοτόπουλο σε μερίδες
  • 400 gr. φρέσκα μανιτάρια σιτάκε
  • 120 gr. ή 2 κρεμμύδια μεγάλα σε ροδέλες
  • 80 gr. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 60 gr. ουίσκι
  • 350 gr. ζωμό κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διαδικασία

  1. Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα κόβω σε ροδέλες, καθαρίζω τα μανιτάρια και τα κόβω στη μέση.
  2. Ζεσταίνω τα 50 gr. από το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρω σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια σιτάκε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζω τα υλικά από το τηγάνι και τα βάζω σ’ ένα μπολ.
  3. Βάζω το υπόλοιπο βούτυρο και την μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρω το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  4. Ρίχνω τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια στο τηγάνι, σβήνω με το ουίσκι, αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω το ζωμό κότας, αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω μέχρι να πήξει η σάλτσα, πριν αποσύρω το τηγάνι δοκιμάζω και διορθώνω το αλάτι.
  6. Σερβίρω με ρύζι ή με μακαρόνια.

Tips

Αν τα μανιτάρια μας είναι αποξηραμένα το νερό που τα μουλιάσαμε το προσθέτουμε στο κοτόπουλο ή στο νερό που θα βράσουμε το συνοδευτικό.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση