Lentinula edodes Λεντινούλα Σιτάκε Θεραπευτικές ιδιότητες

Lentinula edodes Λεντινούλα Σιτάκε Θεραπευτικές ιδιότητες

Γνωριμία με το μανιτάρι Σιτάκε 

Η γεύση του Shiitake είναι 4 έως 10 φορές πιο έντονη από εκείνη του απλού άσπρου μανιταριού. Επίσης, είναι σαρκώδη και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών (18%), βιταμινών του συμπλέγματος Β, σε κάλιο, νιασίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σελήνιο. Επίσης το μανιτάρι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, χαμηλής περιεκτικότητας σε γλυκόζη και είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα το βρίσκουμε φρέσκο σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Ιστορικά το μανιτάρι Σιτάκε

Η ιατρική χρήση των μανιταριών shiitake χρονολογείται τουλάχιστον 100 μ.Χ. στην Κίνα. Τα μανιτάρια καταναλώνονται ευρέως ως τροφή για χιλιάδες χρόνια στην Ανατολή και πιο πρόσφατα στη Δύση. Η πατρίδα του είναι η Ασία με μεγάλη παρουσία στη Κίνα και στην Ιαπωνία. Είναι πολύ ευπροσάρμοστο και μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε.

Έρευνα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες των μανιταριών shiitake έχει αρχίσει τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960. Τα συστατικά του Shiitake βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης, στην ενίσχυση της σεξουαλικής ενέργειας, στην εξόντωση των ιών, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την παράταση της ζωής.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η κύρια δραστική ένωση που περιέχεται στο μανιτάρι είναι η λεντινάνη (lentinan).
Η λεντινάνη είναι μια βήτα γλυκάνη η οποία συναντάται σε διάφορα μανιτάρια, ζύμες και άλλα τρόφιμα. Βήτα γλυκάνη είναι ένας πολυσακχαρίτης, ένα μεγάλο και πολύπλοκο μόριο που αποτελείται από μικρότερα μόρια ζάχαρης. Η βήτα γλυκάνη πολυσακχαρίτης πιστεύεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα και πρωτεΐνες που επιτίθενται καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των μακροφάγων, Τ-κυττάρων και φυσικών κυττάρων φονέων.

Σε εργαστηριακές μελέτες, βήτα γλυκάνη φαίνεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου, σε ορισμένες κυτταρικές καλλιέργειες. Χρησιμοποιείται ήδη στην Ιαπωνία για την καταπολέμηση του καρκίνου του στομάχου όπου θεωρείται μια από τις κορυφαίες θεραπείες για τον καρκίνο και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Σε γενικές γραμμές, οι πολυσακχαρίτες στο μανιτάρι Shiitake βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου.

Επίσης δοκιμάζεται ως θεραπεία για φυματίωση και τον ιό HIV.
Στο μανιτάρι πιστώνεται και η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης κατά 12%.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Flickr upload bot Date 17:50, 25 October 2011, Photography Wikimedia Commons, Author Luigi Chiesa Date 17:36, 25 July 2007  ,  Photography Wikimedia Commons, Author Luigi Chiesa Date 18:55, 25 lug 2007 , Photography flickr.com, Author Wendell Smith Date May 2, 2010

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]