Ίσκα θεραπευτικές ιδιότητες

Ίσκα θεραπευτικές ιδιότητες

Ίσκα θεραπευτικές ιδιότητες

Το Fomes fomentarius ή Ίσκα είναι ένα ξυλομανίταρο μη εδώδιμο που είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε για το καυτηριασμό πληγών, ως αιμοστατικό, ενώ οι ινδιάνοι για τη καταπολέμηση της αρθρίτιδας.

Το τρίχωμα του είναι σηπτικό και αιμοστατικό, το υδατικό εκχύλισμα της σάρκας του περιέχει ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την Ίσκα έχουν απομονωθεί πολυσακχαρίτες με αντικαρκινικές ιδιότητες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου της μήτρας και του στομάχου, στη καλή κυκλοφορία του αίματος, στη ρύθμιση του σακχάρου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πως ένα μανιτάρι μπορεί να σώσει τις μέλισσες

Σύμφωνα με έρευνα δύο επιστημόνων από την πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, το μανιτάρι Fomes fomentarius ή Ίσκα μπορεί να σώσει τις μέλισσες από τα ακάρεα της Βαρρόα. Το άκαρι Βαρρόα είναι ένα παράσιτο που πολλαπλασιάζεται και αναπτύσσεται στα κλειστά κελιά του γόνου, όπου στη συνέχεια προσκολλάται πάνω στο σώμα των ακμαίων μελισσών και τρέφεται με την αιμολέμφο.

Οι επιστήμονες προσπαθώντας να καταπολεμήσουν αυτό το παράσιτο αναζήτησαν διάφορες θεραπείες και προληπτικά μέτρα. Στα πλαίσια της έρευνας οι δύο αμερικανοί επιστήμονες, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν μια μέθοδο για την καταπολέμηση των ακάρεων της Βαρρόα με φυσικό και όχι με χημικό τρόπο, ώστε να μη βλάπτονται οι μέλισσες.

Στις αρχικές εργαστηριακές μελέτες που έγιναν χρησιμοποιήθηκε ένα εκχύλισμα από το άγριο μανιτάρι Fomes fomentarius, το οποίο μείωσε το μολυσματικό παράγοντα περισσότερο από 1.000 φορές συγκριτικά με το δείγμα ελέγχου.

Επίσης, από την ίδια ερευνητική ομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη ενός άλλου μύκητα, του Metarhizium, ο οποίος σε μεγάλη ποσότητα επιτίθεται και σκοτώνει τη Βαρρόα χωρίς όμως να βλάπτει τις μέλισσες.

Πηγή: www.medicalmushrooms.net, www.geonews.gr, Photography Wikimedia Commons, Author George Chernilevsky Date 19:51, 7 June 2010

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]