Σπαγγέτι με μανιτάρια μαρτιάτικα

Το Μαρτιάτικο ή Hygrophorus marzuolus είναι ένα μανιτάρι που εμφανίζεται σε ορεινές περιοχές, σε σκιερά δάση, σε μεγάλες ομάδες κάτω από τα χιόνια, τα βρύα, αμέσως μετά το λιώσιμο του χιονιού από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και τα μέσα του Απριλίου.

Πολύ πρόσφατα έχει προστεθεί στον γαστρονομικό κόσμο, λόγω της γλυκιάς και λεπτής γεύσης του, της σφικτής και παχιάς σάρκας του και το ευχάριστο άρωμα του.

Τα Μαρτιάτικα είναι δύσκολο να καθαριστούν από τα χώματα, τα οποία είναι καλά σφηνωμένα στα ελάσματα, ευτυχώς όμως δεν φοβάται το νερό. Ένα καλό πλύσιμο ίσως και ένα καλό μούλιασμα σε μια λεκάνη θα μας γλυτώσει από αυτά.

Σπαγγέτι με μανιτάρια μαρτιάτικα

 

Μερίδες: για 4 άτομα

Χρόνος Προετοιμασίας: 5-10′

Χρόνος Μαγειρέματος: 10′

Υλικά

  • 500 gr. μανιτάρια Μαρτιάτικα (Hygrophorus marzuolus) φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 500 gr. σπαγγέτι
  • 80 gr. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι
  • γραβιέρα τριμμένη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Πλένω τα φρέσκα Μαρτιάτικα σε τρεχούμενο νερό, τα πλένω καλά για να φύγουν φύλλα, λάσπες, πετραδάκια, αν χρειαστεί τα αφήνω και για λίγα λεπτά μέσα σε μια λεκάνη με νερό μέχρι να μαλακώσουν τα χώματα, τα στραγγίζω και τα κόβω σε φέτες μισού εκατοστού.
  2. Σε αλατισμένο νερό βράζω τα μακαρόνια, al dente, τα σουρώνω αλλά κρατάω ένα ποτήρι.
  3. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνω το βούτυρο, σοτάρω το σκόρδο για 1 λεπτό και προσθέτω τα μανιτάρια.
  4. Τα αλατίζω και τα αφήνω να μαγειρευτούν μέσα στο ζουμί που βγάζουν για 5 λεπτά περίπου.
  5. Λίγο πριν σωθεί (το ζουμί) προσθέτω τα μακαρόνια και τα αφήνω μέχρι να πιουν όλα τα υγρά, αν χρειαστεί προσθέτω λίγο από το νερό που έχω κρατήσει.

Για τα κατεψυγμένα Μαρτιάτικα:

Διαδικασία

  1. Τα βγάζω από την κατάψυξη και τα αφήνω για 2-3 λεπτά να ξεπαγώσουν τόσο ώστε χτυπώντας τα να μπορούν να διαχωριστούν.
  2. Ζεσταίνω σ’ ένα τηγάνι 10 gr. βούτυρο, ρίχνω τα Μαρτιάτικα και τα αφήνω 5 λεπτά να βγάλουν τα νερά τους, αυτό το μαύρο υγρό, που έχει όλα τα αρώματα, το μαζεύω με μια κουτάλα και το κρατάω για να το χρησιμοποιήσω αργότερα όταν θα ρίξω τα μακαρόνια στο τηγάνι.
  3. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία, προσθέτω και το υπόλοιπο βούτυρο, σοτάρω τα μαρτιάτικα με το σκόρδο για 3 λεπτά, αλατίζω, προσθέτω το ζουμί που έχω κρατήσει από τα μανιτάρια και τα μακαρόνια, ανακατεύω και αφήνω μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά.
  4. Σερβίρω ζεστά με λίγη τριμμένη γραβιέρα.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Παρόμοια άρθρα
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]