Cedrus deodara Κέδρος των Ιμαλαΐων

Cedrus deodara Κέδρος των Ιμαλαΐων δεντρο

Cedrus deodara Κέδρος των Ιμαλαΐων

Ο Cedrus deodara Κέδρος των Ιμαλαΐων έχει πατρίδα τα δυτικά και νότια Ιμαλάϊα, το ανατολικό Αφγανιστάν, το βόρειο Πακιστάν και την βόρεια Ινδία. Στην Ελλάδα φυτεύεται κυρίως ως καλλωπιστικό σε κάπους και σε πάρκα.

Επιστημονική ονομασία: Cedrus deodara (Roxb.) G.Don

Ελληνική ονομασία: Κέδρος η Δεοδάρα

Κοινές ονομασίες: Κέδρος Ντεοντάρα, Κέδρος Ιμαλαΐων, Κέδρος Δεοδάρα, Deodar cedar, Himalayan cedar, Deodar/devdar/devadar/devadaru

Ετυμολογία: Το όνομα του είδους deodara μεταφράζεται ως θεϊκό δέντρο ή δέντρο των θεών ή/και ξύλο των θεών.

Περιγραφή:

Το Cedrus deodara είναι κωνοφόρο, αειθαλές δέντρο, της οικογένειας των Pinaceae, με ύψος 15–50 μέτρα και μεγάλη διάμετρο κορμού 1–3 μ., με χρώμα φλοιού σκούρο-γκρι, με κόμη σε σχήμα κωνοειδής-πυραμιδοειδής, με κλαδιά ελαφρά στραμμένα προς τα κάτω, με ετήσιους βλαστούς χνουδωτούς.

Τα φύλλα του έχουν γλαυκοπράσινο χρώμα, είναι βελόνες, άκαμπτες, με λεπτή υφή, οξυκόρυφες, με πλατιά τριγωνική διατομή, μήκους 2,5 – 5 εκ., σε βραχυκλάδια πολλές μαζί, μακρύτερες από τα άλλα 2 είδη, ενώ καθένα από αυτά διαθέτει δύο ρητινοφόρους αγωγούς.

Ο Κέδρος των Ιμαλαΐων είναι μόνοικο είδος. Οι αρσενικοί κώνοι φέρονται κυρίως στους χαμηλότερους βραχίονες, ενώ οι θηλυκοί κώνοι στα άκρα των υψηλότερων. Οι αρσενικοί κώνοι είναι μονήρεις ίουλοι, όρθιοι, επιμήκους – ωοειδούς σχήματος, και αναπτύσσονται στην κορυφή των βραχυκλαδίων. Το χρώμα τους είναι πορφυρίζον ανοιχτό-πράσινο προς κιτρινωπό-πράσινο, ενώ στην φάση του ανοίγματος και της απελευθέρωσης της γύρεως φαίνονται κίτρινοι, έχουν μήκος 4 έως 7,5 εκ.

Οι θηλυκοί κώνοι αναπτύσσονται στα περιφερειακά κλαδιά της κόμης. Είναι μονήρεις ή σε ζεύγη, όρθιοι, με πολύ κοντό ποδίσκο, και έχουν σχήμα ωοειδές – βαρελοειδές. Το χρώμα τους είναι αρχικά μπλε-πρασινωπό, με λίγη λευκή εξάνθηση, το οποίο στην ωρίμανση γίνεται ανοικτό πορφυρό έως ανοιχτό καφετί, με μήκος από 7 έως 14 εκ., ωριμάζουν σε περίπου 12,5 έως 24 μήνες.

Το Cedrus Atlantica Κέδρος η Ατλαντική έχει τριχωτούς ετήσιους βλαστούς, βελόνες με μήκος έως 2,2 εκ. και κώνους όρθιους με μήκος 5-7 εκ..

Το Cedrus libani Κέδρος Λιβάνου έχει ετήσιους βλαστούς λείους ή σχεδόν λείους, βελόνες με μήκος 1,5-3,5 εκ. και κώνους με μήκος 8-10 εκ..

Το Cedrus deodara Κέδρος των Ιμαλαΐων έχει ετήσιους βλαστούς χνουδωτούς, κλαδιά ελαφρά στραμμένα προς τα κάτω, βελόνες μεγαλύτερες από τους άλλους δυο με μήκος 2,5-5 εκ. και κώνους με μήκος 7-14 εκ..

cedrus deodara aurea
Cedrus deodara aurea ποικιλία η χρυσίζουσα

Ο Cedrus deodara var. pendula, Κέδρος των Ιμαλαΐων ποικιλία η κρεμοκλαδής, είναι μια ποικιλία με χαμηλότερο ύψος και με κλαδιά έντονα κρεμάμενα προς τα κάτω.

Cedrus deodara var. pendula δεντρο
Cedrus deodara var. pendula, Κέδρος των Ιμαλαΐων

Ασθένειες

Ο ασκομύκητας Macrophomina phaseolina και ο Phytophthora cryptogea κύρια, και δευτερευόντως οι Armillaria mellea καθώς και μύκητες των γενών Cladosporium και Alternaria, προκαλούν τις συχνότερες ασθένειες του φυτού.

Πηγή: www.kalliergeia.com, en.wikipedia.org/wiki/Cedrus_deodara, votaniki.gr, Photo, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση