Malus florentina

Malus florentina

Malus florentina

Το Malus florentina είναι αρκετά κοινό στην Ιταλία και πιο σπάνιο στην Ελλάδα όπου απαντά σε υψόμετρο έως 1400 μέτρα σε πετρώδεις πλαγιές, μέσα σε δάση σε μεμονομένα άτομα μαζί με ελάτη και πεύκη στη Βόρεια Κεντρική Ελλάδα, στη Πίνδο, στη Στερεά Ελλάδα και στη Πελοπόννησο.

Η ετυμολογική ρίζα του διωνυμικού ονόματος Malus είναι το αρχαίο λατινικό όνομα για τη μηλιά και το florentina προέρχεται από τη λατινική έννοια «από τη Φλωρεντία».

Επιστημονική ονομασία: Malus florentina (Zuccagni) C. K. Schneid.

Συνώνυμα: Crataegus florentina Zuccagni, Crataegus florentina Zuccagni, Pyrus florentina (Zuccagni) O. Targ. Tozz., Sorbus florentina (Zuccagni) K. Koch

Κοινές ονομασίες: Μηλιά της Φλωρεντίας, Florentine crabapple, Hawthorn-leaf crab apple

Malus florentina

Περιγραφή

Το Malus florentina είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο της οικογένειας των Rosaceae με ύψος έως 4 μέτρα.

Τα φύλλα του έχουν μήκος 3-6 εκατοστά, είναι κατ΄εναλλαγή, έμμισχα, πλατιά ωοειδές, με οδοντωτές παρυφές, η κάτω επιγάνεια του φύλλου φέρει λευκά τριχίδια. Τα φύλλα του γίνονται πορτοκαλί-κόκκινα το φθινόπωρο πριν πέσουν.

Τα άνθη έχουν λευκό χρώμα, είναι ερμαφρόδιτα (έχει αρσενικά και θηλυκά όργανα), έχουν μήκος έως 18 χιλιοστά και εμφανίζονται σε συστάδες μέχρι 7, ανθίζει τον Ιούνιο και οι καρποί ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο καρπός είναι ωοειδές, μήκους περίπου 15 χιλιοστών και πλάτους 8 χιλιοστών, ωριμάζει στα μέσα του φθινοπώρου και συνήθως μένει στο δέντρο.

Εδωδιμότητα

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Ο καρπός όταν ωριμάσει έχει κόκκινο χρώμα, έχει μαλακή υφή και όξινη γεύση.

Οι σπόροι μήλων δεν περιέχουν κανονικά πολύ μεγάλες ποσότητες κυανιούχου υδρογόνου, αλλά, παρόλα αυτά, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Σε μικρές ποσότητες, το κυανιούχο υδρογόνο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την αναπνοή και βελτιώνει την πέψη, υποστηρίζεται επίσης ότι είναι επωφελής για τη θεραπεία του καρκίνου. Εντούτοις, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.

Πηγή: pfaf.org, Photo 1

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]