Juniperus drupacea Δενδρόκεδρο Δρυπώδης άρκευθος

Juniperus drupacea Δενδρόκεδρο Δρυπώδης άρκευθος

Το Juniperus drupacea Δενδρόκεδρο Δρυπώδης άρκευθος είναι σπάνιο δέντρο με κορμό ευθυτενή, κωνική κόμη, με αρωματικός  καρπό που φύεται σε υψόμετρο μεταξύ των 300 και 1600 μέτρων, το συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά στη ΝΑ Πελοπόννησο στο βουνό Πάρνωνα.

Επιστημονική ονομασία: Juniperus drupacea Labill.

Συνώνυμα: Arceuthos drupacea (Labill.) Antoine & Kotschy

Ελληνική ονομασία: Άρκευθος η δρυπώδης

Κοινές ονομασίες: Βουνοκυπάρισσο.

Juniperus drupacea Δενδρόκεδρο Δρυπώδης άρκευθος

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το δενδρόκεδρο είναι δέντρο της οικογένειας Cupressaceae, με κορμό ευθυτενή, κωνική κόμη, με κλαδιά σχεδόν όρθια, με ύψος έως 20 μέτρα και με φλοιό που έχει χρώμα γκριζωπό.

Τα φύλλα του είναι βελόνες με μήκος 1,5 έως 2 εκατοστά, λογχοειδείς, έντονα οξυκόρυφες, με λευκές γραμμές στην πάνω πλευρά κατά μήκος του κεντρικού νεύρου, οι  βελόνες ανά τρεις σχηματίζουν σπονδύλους.

Το Juniperus drupacea είναι φυτό δίοικο τα άνθη είναι μονογενή σφαιρικοί ίουλοι, τα αρσενικά είναι κίτρινα και τα θηλυκά πράσινα. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από το Μαϊο έως και τον Ιούνιο.

Ο καρπός είναι αρωματικός, εδώδιμος, μεγάλος ραγοστρόβιλος σχεδόν σφαιρικός, καστανό-μαυριδερός, σαρκώδης, με λευκό επίχρισμα μα, με 1,5-2,5 εκατοστά, ωριμάζει το φθινόπωρο το δεύτερο χρόνο από την άνθηση, τα σπέρματα είναι 3 τα οποία ενωμένα σχηματίζοντας έναν ξυλώδη πυρήνα, από την συγκεκριμένη διάταξη των σπερμάτων προέρχεται και η ονομασία του είδους.

Το Juniperus drupacea είναι είδος ορεινό με μεγάλη εξάπλωση στην Μικρά Ασία, στη δυτική Συρία και στο Λίβανο. Στην Ελλάδα είναι σπάνιο και το συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά στη ΝΑ Πελοπόννησο στο βουνό Πάρνωνα σε υψόμετρο μεταξύ των 300 και 1600, έχουν καταγραφεί επίσης μεμονωμένα άτομα στο όρος Ταΰγετος. Ένα αμιγές δάσος απαντάται στην περιοχή της Μονής Μαλεβής.

Εδωδιμότητα:

Ο καρπός του δενδρόκεδρο είναι δρυπώδης στρόβιλος καστανόμαυρος χρώματος, σαρκώδης, με λευκό επίχρισμα ωριμάζει τον δεύτερο από την άνθηση χρόνο και είναι εδώδιμος. Τρώγεται ωμός ή μαγειρεμένος και προσδίδει γλυκιά γεύση στα φαγητά

Είναι είδος ολιγαρκές, φωτόφιλο με ιδιαίτερη αντοχή στις ανεμοθύελλες και στις αλατούχες θίνες.

Πηγή: www.botany.gr, el.wikipedia.org/wiki, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]