Pinus peuce Μακεδονικό πεύκο η πενταβέλονη

Pinus peuce Μακεδονικό πεύκο η πενταβέλονη

Pinus peuce Μακεδονικό πεύκο η πενταβέλονη

Στην Ελλάδα το Pinus peuce Μακεδονικό πεύκο η πενταβέλονη είναι το μοναδικό είδος πεύκης στο οποίο οι βελόνες φύονται σε δέσμες ανά πέντε στις άκρες των κλαδιών.

Επιστημονική ονομασία: Pinus peuce Griseb.

Ελληνική ονομασία: Βαλκανική πεύκη

Κοινές ονομασίες: Μακεδονικό πεύκο, Πενταβέλονο πεύκο, Macedonian pine.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Μακεδονικό πεύκο είναι μόνοικο αειθαλές κωνοφόρο δέντρο της οικογένεια Pinaceae, με κόμη στενή ως πυραμιδοειδής. Έχει κλαδιά κοντά, χοντρά που συνήθως φτάνουν μέχρι το έδαφος. Ο κορμός του φτάνει σε ύψος τα 30-40 μέτρα και σε διάμετρο έως 1,5 μέτρο, είναι ευθυτενής, γκριζό-μαυριδερός, με σχισμές. Οι οφθαλμοί με ρητίνη.

Στην Ελλάδα το Μακεδονικό πεύκο είναι το μοναδικό είδος στο οποίο οι βελόνες φύονται σε δέσμες ανά πέντε στις άκρες των κλαδιών, έχουν μήκος 8-9 εκατοστά, είναι ευθείες, σκληρές, τριγωνικές και οδοντωτές.

Είναι μόνοικο είδος με άνθη μονογενή, τα αρσενικά είναι ίουλοι, κίτρινο-κοκκινωποί και τα θηλυκά με μορφή κωνίσκων ανά 2, σπάνια ανά 3-4 σε μικρό ποδίσκο. Η άνθηση γίνεται από το Μάιο έως και τον Ιούνιο.

Ο καρπός του Μακεδονικού πεύκου είναι κώνος καφέ-κιτρινωπός, με μήκος 7 έως 12 εκατοστά, κυλινδρικός ή στενά ωοειδείς, ελαφρά κυρτός, με μικρό ποδίσκο που συνήθως λίγη ρητίνη. Οι κώνοι είναι ανά 1-4 και ωριμάζουν το φθινόπωρο του δευτέρου χρόνου μετά την άνθηση μετά την επικονίαση.

Τα σπέρματα με μήκος 1,5 εκατοστό έχουν πτερύγιο, ωριμάζουν και πέφτουν το δεύτερο φθινόπωρο μετά την επικονίαση, η διασπορά τους γίνεται εκτός από τον αέρα και από το πτηνό Nucifraga caryocatactes – Καρυοθραύστης.

Το Μακεδονικό πεύκο

Είναι είδος με περιορισμένη εξάπλωση στη Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Ν. Βουλγαρία και στην Ελλάδα, σε υψομετρικό από 600-2.300 μέτρα όπου σπάνια σχηματίζει μεγάλα δάση. Συνήθως σχηματίζει μικτές συστάδες με την Fagus sylvatica (οξυά), την Pinus sylvestris (δασική πεύκη), Pinus nigra (μαύρη πεύκη), την Abies alba (λευκή ελάτη), την Picea abies (ερυθρελάτη) και την Abies borisii regis (υβριδογενής ελάτη).

Στην Ελλάδα τη συναντάμε στα όρη κατά μήκος των βορείων συνόρων στον Βόρα (Καϊμακτσαλάν) στην περιοχή της Αριδαίας στο όμορφο Λιβάδι και  Άνω Πέτερνικ και στη Ροδόπη στη θέση Τσίχλα.

Είναι είδος ψυχρόβιο και απαιτητικό, το πιο ανθεκτικό στη σκίαση, στους παγετούς, τα χιόνια και τους ανέμους από τα αυτοφυή είδη πεύκης. Ευδοκιμεί σε βαθιά νωπά πυριτικά εδάφη, σε θέσεις με μεγάλη υγρασία αέρα.

Τα είδη της οκογένειας Pinus που απαντούν στην Ελλάδα είναι τα Pinus sylvestris, Pinus heldreichii, Pinus halepensis, Pinus brutia, Pinus pinea, Pinus nigra και Pinus peuce ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζονται επιπλέον τα είδη Pinus pinaster, Pinus mugo, Pinus uncinata και Pinus cembra.

Πηγή: biodiversity-info.gr, www.botany.gr, en.wikipedia.org/wiki/Pinus_peuce, www.lhilna.gr, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]