Abies alba Λευκή ελάτη

Abies alba Λευκή ελάτη κλαδι

Abies alba Λευκή ελάτη

Το όνομα της Abies alba Λευκή ελάτη προέρχεται από το λευκωπό χρώμα του φλοιού της ο οποίος είναι λείος, γυαλιστερός και ίσιος.

Επιστημονική ονομασία: Abies alba Mill. 1759

Συνώνυμα: Abies alba f. columnaris (Carrière) Rehder, Abies minor Gilib., Abies pectinata (Lam.) DC.

Ελληνική ονομασία: Ελάτη η λευκή

Κοινές ονομασίες: Άσπρο έλατο, Έλατο, Χτενοέλατο, Ελάτη, Silver fir.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Λευκή ελάτη ανήκει στην οικογένεια Pinaceae και είναι δέντρο μεγάλο, μόνοικο, αειθαλή, κωνοφόρο, ευθυτενές, με κόμη στενή-πυραμιδοειδής ύψους 40-50 μέτρα και με διαμέτρο ως 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει τα 500 με 600 χρόνια.

Ο φλοιός του έχει γκρίζο-λευκωπό χρώμα και όσο μεγαλώνει σχηματίζει ρηχές σχισμές. Οι ετήσιοι κλαδίσκοι είναι κίτρινοι-καστανοί, με κοντό καφέ τρίχωμα. Οι ωοειδείς οφθαλμοί δεν έχουν ρητίνη. Τα κλαδιά του έχουν χρώμα γκρίζο-κιτρινωπό, ενώ όταν είναι ακόμα μικρό τα φρέσκα κλαριά έχουν γυαλιστερή ελαφρά γκριζωπή απόχρωση.

Τα φύλλα της Λευκής ελάτης είναι ευθυτενείς βελόνες με μήκος 1,5-3 εκατοστά, στα κλαδιά που είναι στη σκιά φυτρώνουν σε δύο αντίθετες σαν χτένια γι’ αυτό λέγεται και χτενοέλατο, ενώ στα κλαδιά της κορυφής φύονται σε σπειροειδή διάταξη. Στην άκρη δεν καταλήγουν σε μύτη αλλά σε στρογγυλεμένη κορυφή, η κάτω όψη έχει πιο ανοιχτόχρωμη και διακρίνονται δύο λευκές γραμμές. Έχουν διάρκεια ζωής 8-10 χρόνια.

Τα άνθη φύονται σε κωνίσκους που αναπτύσσονται στους ετήσιους βλαστούς, τα αρσενικά έχουν κίτρινο χρώμα ενώ τα θηλυκά ωχρό-πρασινωπό, η άνθηση γίνεται από τον Απρίλιο έως και το Μάιο.

Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και όρθια, μοιάζουν με τα άλλα είδη ελάτης, αλλά είναι γενικά μικρότερα και ποτέ δεν ξεπερνούν τα 16 εκ. Είναι κυλινδρικά καστανό-κοκκινωπά με πλάτους 3-5 εκατοστά, με καλυπτήρια βράκτια τα οποία προεξέχουν. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του ίδιου με την άνθηση χρόνου. Μετά την ωρίμανση διαλύονται και πέφτουν τα σπέρματα που είναι αντωοειδή, με μήκος έως 2,5 εκατοστά και φέρουν πτερύγια.

Η Λευκή ελάτη στην Ελλάδα απαντά σποραδικά στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης σε υψόμετρα από 1.000-1.800 μέτρα.

Χρειάζεται βαθύ γόνιμο, χαλαρό, υγρό έδαφος και μεγάλη υγρασία αέρα. Είναι είδος ανθεκτικό στη σκιά και σε νεαρή ηλικία πολύ ευαίσθητο σε όψιμους παγετούς.

Το μέλι του έλατου, Μελισσοκομικό δέντρο:

Το μέλι από έλατο ανήκει στην κατηγόρια των μελιτωμάτων και συλλέγεται από κοκκοειδή & αφίδες που παρασιτούν στα Ελληνικά είδη και παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις εκμεταλλεύσιμες από τις μέλισσες.

Το μέλι αυτό είναι εξαιρετικής ποιότητας, ιδιαίτερα πυκνόρρευστο και δεν κρυσταλλώνει ποτέ λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο) και βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το εκχύλισμα των φύλλων του ελάτου εμφανίζει αντιβιοτικές, αντιρρευματικές, αντισηπτικές, στυπτικές, διουρητικές, αποχρεμπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Τρόποι παρασκευής:

Υπό τη μορφή αφεψήματος βάζουμε μία κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήνουμε σκεπασμένο για 5 λεπτά και μετά το σουρώνουμε, πίνουμε έως 3 φορές την ημέρα.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: Photography flickr.com, Author Biodiversity Heritage Li, Taken on August 23, 2012 , Photography Wikimedia Commons, Author Mars 2002 Date 23:16, 2 January 2014, Photo, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ., el.wikipedia.org/wiki, www.botany.gr

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]