Liquidambar orientalis Ζητιά

Liquidambar orientalis Ζητιά φύλλα

Liquidambar orientalis Ζητιά

Η Liquidambar orientalis Ζητιά κατάγεται από τη Μικρά Ασία, θεωρείται ως κατάλοιπο της Τριτογενούς περιόδου, στην Ελλάδα φύεται στην Ρόδο, στην κοιλάδα των Πεταλούδων όπου υπάρχει το μοναδικό στην Ευρώπη φυσικό δάσος από αυτό το είδος πλατύφυλλου δέντρο, αλλά και σε αρκετά άλλα σημεία του νησιού. Προτιμά πετρώδεις θέσεις κατα μήκος ρυακιών, παραποτάμιες τοποθεσίες και δροσερές χαράδρες μαζί με πλατάνια.
H ζητιά, ένα ψηλό δένδρο που μοιάζει με πλατάνι, είναι η απάντηση στο μυστικό που κρύβει εδώ και χιλιάδες χρόνια η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στη Ρόδο, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθ’ ότι  βανιλένια αρωματική ρητίνη που ρέει από το φλοιό της φαίνεται ότι «ξετρελαίνει» τις ροδίτικες πεταλούδες.

Επιστημονική ονομασία: Liquidambar orientalis Mill. 1768

Συνώνυμα: Liquidambar imberbe

Ελληνική ονομασία: Λικιδάμβαρις η ανατολική

Κοινές ονομασίες: Υγράμβαρη, Λικινδάμβαρη, Λικιδάμβαρη, Ζητιά, Ζηδιά, Ανατολίτικο γλυκό κόμμι, Oriental sweetgum, Turkish sweetgum

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Ζητιά είναι ένα μόνοικο φυλλοβόλο δέντρο, της οικογένειας των Hamamelidaceae, με καστανόχρωμο, με ρωγμές φλοιό, με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα, ενώ ο κορμός μπορεί να φτάσει σε διάμετρο τα 1 μέτρο, η κόμη του δέντρου είναι απλωτή έως πυραμοειδή.

Τα φύλλα φύονται κατ’ εναλλαγή και είναι παλαμοειδή λοβωτά, έμμισχα με οδοντωτές παρυφές.

Τα άνθη είναι μονογενή, τα αρσενικά είναι μικροί ίουλοι και τα θηλυκά είναι σφαιρικά κεφάλια. Περίοδος ανθοφορίας από το τον Μάρτιο έως και το Απρίλιο.

Ο καρπός είναι κάψα σφαιρική διαμέτρου 2-4 εκ., αποξυλωμένη, που περιέχει πολυάριθμα σπέρματα. Η ωρίμανση γίνεται από το Νοέμβριο έως και το Δεκέμβριο.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]