Abies borisii regis Υβριδογενής ελάτη

Abies borisii regis Υβριδογενής ελάτη

Το Abies borisii regis Υβριδογενής ελάτη είναι ιθαγενές είδος που αποτελεί υβρίδιο μεταξύ της Abies alba-λευκής και της Abies cephalonica-Κεφαλληνιακής ελάτης και παρουσιάζει ενδιάμεσους μορφολογικούς χαρακτήρες, το συναντάμε από τη Στερεά Ελλάδα ως τα βόρεια σύνορά μας.

Επιστημονική ονομασία: Abies borisii-regis Mattf. 1925

Συνώνυμα: Abies alba subsp. acutifolia (Turrill) Fukarek, Abies alba subsp. borisii-regis (Mattf.) Kožuharov & N. Andreev

Ελληνική ονομασία: Υβριδογενής ελάτη, Μακεδονίτικο έλατο

Περιγραφή, Βιότοπος:

ΗΕλάτη η υβριδογενής ανήκει στην οικογένεια Pinaceae και είναι δέντρο μεγάλο, μόνοικο, αειθαλή, κωνοφόρο, ευθυτενές, με κόμη πλατειά κωνική, θολωτή στην κορυφή ύψους 20-45 μέτρα και με διαμέτρο ως 1,5 μέτρο.
Ο φλοιός του έχει γκρίζωπό χρώμα και όσο μεγαλώνει σχηματίζει ρηχές επιμήκεις σχισμές.

Οι ετήσιοι κλαδίσκοι έχουν αραιό κοντό καφέ τρίχωμα. Οι ωοειδείς οφθαλμοί έχουν λίγο ρητίνη.

Τα φύλλα της υβριδογενής ελάτης είναι ευθυτενείς βελόνες με μήκος 2-3 εκατοστά, στα κλαδιά που είναι στη σκιά φυτρώνουν σε δύο αντίθετες σαν χτένια, ενώ στα κλαδιά της κορυφής φύονται σε σπειροειδή διάταξη. Στην κορυφή σπάνια καταλήγουν σε στρογγυλεμένη ή κοίλη άκρη αλλά σε οξεία, η κάτω όψη έχει πιο ανοιχτόχρωμη και διακρίνονται δύο λευκές γραμμές.

Είναι φυτό μόνοικο, με άνθη μονογενή που αναπτύσσονται στους ετήσιους βλαστούς. Τα αρσενικά σε ιούλους που έχουν κίτρινο-ιώδες χρώμα, ενώ τα θηλυκά σε όρθιους κωνίσκους ωχρό-πρασινωπού χρώματος, η άνθηση γίνεται από τον Μάιο έως και το Ιούνιο.

Τα κουκουνάρια, οι κώνοι της υβριδογενής ελάτης είναι κυλινδρικά, όρθια, με ρητίνη, με μήκος 10-15 εκατοστά, Είναι κυλινδρικά καστανό-κοκκινωπά με πλάτους 3-5 εκατοστά, με καλυπτήρια βράκτια τα οποία προεξέχουν. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του ίδιου με την άνθηση χρόνου. Μετά την ωρίμανση διαλύονται και πέφτουν τα σπέρματα που είναι τριγωνικά-ωοειδή, με μήκος έως 1,5 εκατοστά και φέρουν πτερύγια.

Εξαπλώνεται στην Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και στην Ελλάδα. Η Ελάτη η υβριδογενής στην Ελλάδα απαντά σποραδικά στις ορεινές περιοχές από τη βόρεια Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, Τυφρηστό, Οξυά, τον ‘Ολυμπο, ‘Ορθρυ, Πίνδο,μέχρι τα βορειότερα σύνορα μας Ροδόπη κλπ. σε υψόμετρα από 600-2000 μέτρα.

Το μέλι του έλατου, Μελισσοκομικό δέντρο:

Το μέλι από έλατο ανήκει στην κατηγόρια των μελιτωμάτων και συλλέγεται από κοκκοειδή & αφίδες που παρασιτούν στα Ελληνικά είδη και παράγουν μελιτώδεις εκκρίσεις εκμεταλλεύσιμες από τις μέλισσες.
Το μέλι αυτό είναι εξαιρετικής ποιότητας, ιδιαίτερα πυκνόρρευστο και δεν κρυσταλλώνει ποτέ λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο) και βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγή: www.botany.gr, Photography Wikimedia Commons, Author Giovanni Caudullo Date 29 Απριλίου 2016 στις 10:54 π.μ, Photography Wikimedia Commons, Author Forloid Date 00:37, 12 November 2015, Photography Wikimedia Commons, Author Denniss Date 20:02, 17 February 2007, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]