Pistacia Vera Φιστικιά

Pistacia Vera Φιστικιά

Pistacia Vera Φιστικιά

Το Pistacia Vera Φιστικιά είναι δέντρο με καταγωγή από το Ιράν και το Αφγανιστάν, σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για τον καρπό της, το φιστίκι.

Επιστημονική ονομασία: Pistacia Vera L.

Ελληγνική ονομασία: Πιστακία η γνήσια, Φυστικιά η γνήσια

Κοινές ονομασίες: Φιστικιά Αιγίνης

Περιγραφή:

Το Pistacia Vera είναι ένα φυλλοβόλο, δίοικο δέντρο, της οικογένειας των Anacardiaceae, με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα, αν και σπάνια ξεπερνά τα 5, έχει πλούσια διακλάδιζόμενους βλαστούς που έχουν σταχτί χρώμα.

Τα φύλλα της Φιστικιάς είναι κατ’ εναλλαγή, με μακρύ μίσχο, δερματώη, σύνθετα με 3-5 άμισχα, ωοειδή, χνουδωτά φυλλάρια.

Το δέντρο είναι δίοικο, έχει σε κάθε δέντρο ή άνθη αρσενικά ή θηλυκά άνθη, με τα αρσενικά να ανθίζουν νωρίτερα. Τα αρσενικά άνθη δεν εχουν σέπαλα και πέταλα, έχουν 3-5 στήμονες με κόκκινους ανθήρες. Τα θηλυκά έχουν σφαιρική ωοθήκη και ύπερο σχισμένο στα 3. Οι ταξιανθίες της φιστικιάς σχηματίζουν τσαμπιά από μικρά άνθη, είναι όρθιες ταξιανθίες φόβης με μήκος από 7-10 εκατοστά.

Οι καρποί της φιστικιάς σχηματίζουν ολόκληρα τσαμπιά και είναι πράσινο-κοκκινωπός δρύπης με μήκος 3 εκατοστά. Αποτελείται από το περικάρπιο, το φλοιό, το ξυλοποιημένο ενδοκάρπιο και το σπέρμα που αποτελείται από δύο κοτυληδόνες και περιβάλλεται από ένα λεπτό φλοιό. Στους γεμάτους καρπούς το ξυλοποιημένο ενδοκάρπιο σχίζεται στη ραφή τους. Μόνο το ενδοκάρπιο των καρπών της Pistacia vera σχίζεται.

Εδωδιμότητα

Εδώδιμος είναι ο σπόρος, καταναλώνεται ωμός ή μαγειρεμένος. Ο σπόρος είναι πλούσιος σε έλαια και έχει ευχάριστη ήπια γεύση. Είναι νόστιμος όταν τρώγονται ωμός και χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη ζαχαροπλαστική, στα παγωτά, στα κέικ, στις πίτες κλπ.

Ένα βρώσιμο έλαιο λαμβάνεται από το σπόρο, αλλά δεν παράγεται εμπορικά λόγω της υψηλής τιμής του.

Τα φυστίκια μπορούν να γίνουν μια γευστική μαρμελάδα.

Θεραπευτικές χρήσεις

Το φυτό χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία κοιλιακών παθήσεων, για τα αποστημάτων, για την αμηνόρροια, για τους μώλωπες, για τις θωρακικές παθήσεις, στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, στη δυσεντερία, στο κνησμός, για τους ρευματισμούς, για την επούλωση από πληγές και τραύματα.

Ο καρπός λέγεται ότι έχει ηρεμιστικές και τονωτικές ιδιότητες.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Pistacia+vera, www.diakonima.gr/pistacia-vera/, el.wikipedia.org/wiki, en.wikipedia.org/wiki/Pistachio

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση