Amelanchier ovalis Αμελαγχές

Amelanchier ovalis Αμελαγχές φρουτα

Amelanchier ovalis Αμελαγχές

Το Amelanchier ovalis Αμελαγχές στη χώρα μας φύεται στη Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Βόρεια Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Νησιά Ιονίου, Δυτικό Αιγαίο, σε ξηρές περιοχές, σε ασβεστολιθικούς βράχους, σε πετρώδεις πλαγιές, σε ξέφωτα δασών, σε υψόμετρο από τα 400 έως και τα 1800 μέτρα.

Επιστημονική ονομασία: Amelanchier ovalis Medik. 1763 subsp. ovalis

Συνώνυμα: Amelanchier amelanchier, Amelanchier rotundifolia, Amelanchier rupestris, Amelanchier vulgaris, Amelancus ovalis, Aronia amelanchier, Aronia rotundifolia, Aronia rupestris, Crataegus amelanchier, Crataegus rotundifolia, Prunus amelanchier, Sorbus amelanchier.

Ελληνική ονομασία: Αμελάγχιον το ωοειδές

Κοινές ονομασίες: Αμελαγχές, Snowy mespilus

Περιγραφή:

Το Amelanchier ovalis είναι ένας όρθιος ή διάχυτος-ανιών φυλλοβόλος θάμνος, της οικογένειας των Rosaceae, με ύψος 3-4 μέτρα, με μελανό φλοιό και με τους νεαρούς κλαδίσκους στην αρχή να φέρουν χνούδι.

Έχει πράσινα φύλλα μήκους 2,5-5 εκατοστά, με κυκλικό ή αντοωειδή σχήμα, είναι πλατιά στην άκρη και στενεύουν προς τον μίσχο, με οδοντωτές άκρες.

Τα λευκά άνθη του σε σκιάδια, απλούς βότρεις ή ολιγανθείς ομάδες, έχουν πέντε, λογχοειδή πέταλα, εμφανώς πολύ μεγαλύτερα από τα σέπαλα, περίοδος ανθοφορίας από τον Μάρτιο έως και τον Απρίλιο.

Ο καρπός του φυτού πάνω σε ποδίσκο 5-10 χιλιοστά, είναι εδώδιμος μικρός και σφαιρικός, αρχικά κόκκινος και με κυανομελανός χρώμα όταν ωριμάσει.

Εδωδιμότητα

Οι καρποί του είναι εδώδιμοι και πλούσιος σε σίδηρο και χαλκό, καταναλώνονται ωμοί ή μαγειρεμένοι. Ωμοί δεν είναι πολύ γευστικοί, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και άλλα.

Επίσης οι καρποί του περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη, φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο, αλουμίνιο, φώσφορος, θείο, ψευδάργυρος, νάτριο, καροτένια, χρωστικές, υδατάνθρακες και βιταμίνη C.

Οι καρποί του φυτού έχουν εφιδρωτικές, αντιπυρετικές, καθαρτικές, ορεξιογόνες, ανθελμινθικές και αντισυλληπτικές ιδιότητες. Το αφέψημα των φρούτων του φυτού έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες και συνιστάται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε παιδιά.

Λαμβάνεται επίσης, για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της δυσμηνόρροιας.

Στη λαϊκή ιατρική χορηγείται αμέσως μετά τον τοκετό καθώς επιταχύνει την αποβολή του πλακούντα.

Το Amelanchier ovalis subsp. cretica = Amelanchier cretica (Willd.) DC., Αμελάγχιον το ωοειδές υποείδος το κρητικόν, φύεται στη χώρα μας στη Κρήτη και στη Νότια Ελλάδα, έχει φύλλα με κυκλικό ή αντοωειδή σχήμα, είναι πλατιά στην άκρη και στενεύουν προς τον μίσχο, με οδοντωτές άκρες, σε νεαρή ηλικία η κάτω επιφάνεια φέρει λευκό χνούδι.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πηγή: www.greekflora.gr/el/flowers/8447/Amelanchier-ovalis-subsp-ovalis, pfaf.org/Amelanchier+ovalis, en.wikipedia.org/wiki/Amelanchier_ovalis, mediplantepirus.med.uoi.gr, systhmatikhbotanikh.blogspot.com, Photo, Photo, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση