Prunus avium Αγριοκερασιά

Prunus avium Αγριοκερασιά καρπος

Prunus avium Αγριοκερασιά

Το δέντρο Prunus avium Αγριοκερασιά είναι είδος με εξάπλωση σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, τη βορειοδυτική Αφρική, τη Δυτική Ασία και με ένα μικρό απομονωμένο πληθυσμό στα δυτικά Ιμαλάια. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές μικρές ομάδες και διάσπαρτα δέντρα, σε δασικές περιοχές κυρίως, αυτοφυών άγριων πληθυσμών αγριοκερασιάς, συνήθως μέσα σε δάση φυλλοβόλων δέντρων, όπως δρυός, οξιάς ή μικτών φυλλοβόλων, σχεδόν σε όλες τις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, από την οροσειρά της Ροδόπης μέχρι τον Παρνασσό και τον Ταΰγετο.

Επιστημονική ονομασία: Prunus avium L.

Συνώνυμα: Cerasus nigricans (Ehrh.) Borkh., Prunus cerasus var. avium L., Cerasus avium (L.) Moench, Druparia avium (L.) Clairv., Prunus bigarella Dumort., Prunus duracina (L.) Sweet, Prunus juliana (L.) Gaudin, Prunus nigricans Ehrh., Prunus varia Ehrh.

Κοινές ονομασίες: Αγριοκερασιά, Κερασιά, Wild cerry, Sweet cherry, Gean, Wild cherry.

Περιγραφή:

Το Prunus avium είναι ένας φυλλοβόλος μεγάλο δέντρο, της οικογένειας των Rosaceae, με ύψος μέχρι τα 20-30 μέτρα, με κόμη συνήθως πυραμοειδές, με διακλαδώσεις απλωτές, με φλοιό καστανό-ερυθρό.

Τα φύλλα κατ εναλλαγή, απλά, ακέραια, συνήθως πριονωτά στις παρυφές, με μήκος 7-14 εκ., ο μίσχος φέρει δυο-πέντε καστανό-ερυθρούς διακριτούς αδένες στην κορυφή του, μήκους 2-5 εκ..

Τα άνθη είναι αρρενοθήλεα, λευκά, ανά 2-6 μαζί, τα οποία φύονται σε δέσμες, σε ταξιανθίες σκιάδιο. Το περιάνθιο είναι 5μερές με λευκή, ροδόχρωμη ή κόκκινη στεφάνη. Περίοδος ανθοφορίας νωρίς την Άνοιξη.

Ο καρπός είναι σφαιρική δρύπη, μήκους 1-2 εκ., κόκκινη-μωβ, μονόσπερμη.

Εδωδιμότητα:

Ο καρπός της είναι σφαιρικός, κόκκινου, πορτοκαλιού, κοκκινο-κίτρινου ή μαύρου χρώματος και πολύ μικρότερου μεγέθους από αυτόν των καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς, αλλά ανθεκτικότερος στο σχίσιμο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι καρποί καταναλώνονται σκέτοι ή σαν χυμός, είναι πλούσιοι βιταμινών Α,C και βοηθούν στην αναζωογόνηση του οργανισμού.

Επίσης, έχει μεγάλη διατροφική αξία (πλούσιος σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες) και σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια διατήρησης αναρτημένος στο δέντρο και συνεπώς παράταση του χρόνου συλλογής. Ευεργετικές ιδιότητες έχουν επίσης το γλυκό και η μαρμελάδα από κεράσια ή βύσσινα.

Ο καρπός της χρησιμοποιούνταν και για συμπλήρωμα διατροφής των ορεινών πληθυσμών κυρίως.

Πηγή: Δημ. Σ. Καββάδα Βοτανικόν-Φυτολογικόν Λεξικόν Τόμος Δ, www.enet.gr, Photo, Photo

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]