Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βοτανου Γέον επικεντρώνονται στη διάρροια, στη βλεννώδεις κολίτιδα, στη λευκόρροια, στη ναυτία, στην ουλίτιδα, στο πονόλαιμο και στη καταπολέμηση του πυρετού. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γέον χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Το Geum urbanum Γέον το αστικό είναι κοινό φυτό της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και γνωστό βότανο για τις στυπτικές του ιδιότητες καθώς χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος.

Γέον το βότανο

Γέον το βότανο Θεραπευτικές ιδιότητες

Μυθολογία και Παράδοση

Το γέον ως βότανο είναι γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Συνδέθηκε με τον Χριστιανισμό επειδή τα φύλλα του φύονται σε τριάδες και τα πέταλα του σε πεντάδες (θυμίζοντας, αντίστοιχα, την Αγία Τριάδα και τις Πέντε Πληγές).

Αστρολογικά, λέγεται ότι κυβερνήθηκε από τον Δία.

Ο Παράκελσος το συνιστούσε κατά της καταρροής, σε ηπατικές νόσους σε προβλήματα του στομάχου και των εντέρων και κατά της διάρροιας.

Σύμφωνα με τους μεσαιωνικούς θρύλους οι διάβολοι και τα φαρμακερά πλάσματα δεν θα σας ενοχλούσαν αν είχατε στην τσέπη σας το βότανο Γέο.

Πίστευαν ότι το ξύλο του φυτού τούς προστάτευε από τα λυσσασμένα σκυλιά και τα δηλητηριώδη φίδια.

Το γαιών αρχικά χρησιμοποιήθηκε τον 17ο αιώνα για τους πόνους στο στήθους και για την κένωση του στομάχου.

Στη συνέχεια αποτέλεσε στυπτικό τονωτικό και αντιπυρετικό φάρμακο, για το στομαχόπονο που συνοδεύεται από αεροφαγία και για τη διάρροια, για την αιμορραγία, την αιμόπτυση και για την ενδυνάμωση του σπέρματος.

Ο Κούλπεπερ έγραφε για το βότανο ότι «είναι καλό για ασθένειες του θώρακα και την αναπνοή, για πόνους και για ράμματα, για απορρόφηση εσωτερικών αιματωμάτων που προκαλούνται από πτώσεις και μώλωπες».

Στην παραδοσιακή αυστριακή ιατρική το βότανο και οι ρίζες του Geum urbanum έχουν χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ως τσάι για τη θεραπεία από ρευματισμούς, λοιμώξεις και από το πυρετό.

Θεραπευτικές ιδιότητες, Δράση του Γέον

Σαν βότανο το Γέο είναι

Γέον Θεραπευτικές ιδιότητες

Το Γέον έχει τονωτικές, επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, δρα κατά των διαταραχών του πεπτικού και βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος και της χολής και αντιμετωπίζει προβλήματα δυσεντερίας.

Χρησιμοποιείται για την θεραπεία προβλήματων που επηρεάζουν το στόμα, τον λαιμό και τον γαστρεντερικό σωλήνα. Ενισχύει την υγεία των ούλων, θεραπεύει τα έλκη στο στόμα, με γαργάρες βοηθά σε λοιμώξεις του φάρυγγα και του λάρυγγα και μειώνει τον ερεθισμό του στομάχου και του εντέρου.

Το αφέψημα από τις ρίζες χρησιμοποιείται ως παυσίπονο για τον πονόδοντο, επίσης περιέχουν αντισηπτικές ουσίες και τανίνη, και το αφέψημα τους χρησιμοποιείται για τη διάρροια, τη δυσεντερία, τις εσωτερικές αιμορραγίες και τις φλεγμονές. Δρα ευεργετικά στη στοματίτιδες.

Αποτελεί εξαιρετικό τονωτικό σε πυρετούς και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της κινίνης.

Οι ρίζες του έχουν αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες. Η ευγενόλη, το πτητικό έλαιο που περιέχει το βότανο, παρουσιάζει έντονη αντισηπτική και αναλγητική δράση, μέσα στον οργανισμό προωθεί τη παραγωγή τρυψίνης (η οποία παράγεται στο πάγκρεας) και η οποία βοηθάει σημαντικά στη πέψη πρωτεϊνών (χρησιμοποιείται για το λόγο αυτό σε βρεφικές τροφές).

Οι πικρές ουσίες που περιέχονται ομαλοποιούν τη λειτουργία του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης. Το ρίζωμα και οι ρίζες ανακουφίζουν τα γαστρικά έλκη. Η ευγενόλη που περιέχει προωθεί τη παραγωγή τρυψίνης στο πάγκρεας, η οποία βοηθάει σημαντικά στη πέψη πρωτεϊνών και για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται σε βρεφικές τροφές.

Λόγω της αιμοστατικής του δράσης χρησιμοποιείται κατά των αιμορροΐδων, της λευκόρροιας και για το σταμάτημα των εσωτερικών και εξωτερικών αιμορραγιών.

Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες του Γέον

Το έγχυμα του βοτάνου εξωτερικά με πλύσεις συμβάλει στη μείωση των φακίδων.

Ομοιοπαθητική

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται συχνά η ρίζα του φυτού.

Συγκομιδή, Βιότοπος

Στην Ελλάδα φύεται στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Λακωνία και την Αχαΐα, απατάται συχνά σε δάση, σε ξέφωτα δασών και σε ορεινά μονοπάτια, σε φράχτες, σε σκιερά μέρη, σε λιβάδια σε υψόμετρο από 500-2000 μέτρα.

Μέρη που χρησιμοποιούνται

Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγεται όλο το φυτό.

Οι ρίζες συλλέγονται την άνοιξη και το φθινόπωρο, αυτές που συλλέγονται την άνοιξη είναι πιο αρωματικές. Τα εναέρια μέρη συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας, τον Ιούλιο.

Οι ρίζες έχουν μάκρος έως 5 εκατοστά, πάχος ενός δακτύλου και είναι στριμμένη, είναι σκούρα-καφέ εξωτερικά και στο εσωτερικό έχει λευκό ή κοκκινωπό χρώμα, η γεύση της είναι πικρή και θυμίζει μπαχάρι-γαρύφαλλο.

Αν τρίψουμε το κοντό και παχύ καστανό ρίζωμα του φυτού με τα δάχτυλά μας αναδύεται ένα δυνατό άρωμα που θυμίζει το μπαχαρικό γαρίφαλο ή μοσχοκάρφι, με μία νότα από άρωμα λουλουδιών.

Η ρίζα αποξηραίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία στο φούρνο, για να κρατήσει το άρωμά της, το οποίο χάνεται σε ένα έτος σιγά σιγά.

Συστατικά

Τα δραστικά συστατικά του φυτού συγκεντρώνει στις ρίζες.

Οι ρίζες περιέχουν αιθέρια έλαια, μία πλούσια αρωματική ουσία την ευγενόλη, το κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου αλλά και γενίνη, έχουν μεγάλη αναλογία σε τανίνες περίπου 16%,  φλαβονοειδή, ρητίνες, οργανικά οξέα, πικρό στοιχείο και γεοσίδη η οποία μετατρέπεται σε ευγενόλη μετά από υδρόλυση.

Παρενέργειας, Προφυλάξεις

Έχουν αναφερφθεί ήπια προβλήματα από το γαστρεντερικό, διάρροια και δυσεντερία.

Προετοιμασία, Δοσολογία

Geum urbanum Γέον το αστικό καρπος

Έγχυμα

Για τη βλεννώδεις κολίτιδα, πυρετό, ναυτία και γενικά ως τονωτικό, σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι ξηρό βότανο, από το ανθισμένο φυτό, και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 2 φορές ημερησίως, πρωί και βράδυ.

Αυτό το έγχυμα χρησιμοποιείται και εξωτερικά.

Αφεψήμα

Χορηγείται για τη βλεννώδεις κολίτιδα, πυρετό, ναυτία και γενικά ως τονωτικό τσάϊ, πίνεται 2 φορές την ημέρα.

Για τη διάρροια. Βράζετε για λίγα λεπτά 40 γραμμάρια από τη ρίζα του φυτού ανά λίτρο νερού. Πιείτε μισό λίτρο καθημερινά ανάμεσα στα γεύματα.

Βάμμα

Υπό μορφήν βάμματος, ως στυπτικό και αντιδιαρροϊκό, εκχύλισμα του βοτάνου σε αιθυλική αλκοόλη 70%, 1:5, 20-30 σταγόνες σε νερό, 2-3 φορές ημερησίως, πριν από κάθε φαγητό.

Γαργάρες

Υπό μορφήν γαργάρων για πλύσεις σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για τον πονόλαιμο, για την ουλίτιδα, για άφθες και για τη σύσφιξη των ούλων.

Εξωτερικά ως αφέψημα, βράστε για 10 λεπτά, 50 γραμμάρια από τις ρίζες του φυτού ανά λίτρο νερού.

Ως υποκατάστατο του κινίνης

Λαμβάνεται από του στόματος ως τονωτικό σε εμπύρετες καταστάσεις και σε περίπτωση εξάντλησης, αλλά και στη θεραπεία των αιμορροϊδων.

Βάζουμε δύο κουταλιές σκόνη της ρίζας να μουσκέψουν σε 1 λίτρο νερό και έπειτα το βράζουμε λίγο. Από αυτό πίνουμε ένα έως δύο ποτήρια την ημέρα με ευεργετικά αποτελέσματα.

Κολπικές πλύσης

Σε μορφή κολπικών πλύσεων για την αντιμετώπιση των κολπικών εκκρίσεων, λευκόρροια. Εξωτερικά ως αφέψημα, βράστε για 10 λεπτά, 50 γραμμάρια από τις ρίζες του φυτού ανά λίτρο νερού.

Εδωδιμότητα

Τα νεαρά φύλλα μαγειρεμένα είναι βρώσιμα. Τα φύλλα έχουν ουδέτερη γεύση.

Η ρίζα του έχει εσωτερικά βιολετί χρώμα και όταν τρίβεται δυνατά, μυρίζει όπως τα γαρύφαλλα, είναι εξαιρετικό αρωματικό. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στις σούπες, σε σάλτσες που συνοδεύουν όσπρια, ψάρια και πουλερικά, αρωματίζει λαχανικά και σιρόπια, γρανίτες και ποτά. Χρησιμοποιείται και για τον αρωματισμό διαφόρων λικέρ ή της μπύρας.

Η ρίζα του φυτού είναι εξαιρετικό αρωματικό.

Να χρησιμοποιούνται μόνο οι νεαρές ρίζες και όχι οι μεγάλες και ώριμες γιατί είναι πολύ στυφές.

Άλλες χρήσεις

Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του λυκίσκου στην μπύρα.

Η αποξηραμένη ρίζα μπορεί να απομακρύνει τους σκώρους.

Χρησιμοποιείται για να καλύψει τη μυρωδιά των βρώμικων ρούχων και του σώματος, όταν οι άνθρωποι δεν κάνουν συχνά μπάνιο.

Η ρίζα περιέχει περίπου 9% τανίνη.

Geum urbanum Γέον το αστικό φυλλα

Καλλιέργεια

Το φυτό ευδοκιμεί κυρίως στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Το Γέο φυτρώνει μόνο σε γόνιμο έδαφος που κρατά την υγρασία. Είναι αειθαλές και βγάζει μικρά κίτρινα άνθη από την άνοιξη μέχρι τον ερχομό του χειμώνα.

Το φυτό προτιμά υγρό έδαφος όπου μπορεί να αντέξει στον ήλιο σε ποιο ξηρά εδάφη είναι καλύτερα να φυτεύεται σε σημεία μερικώς σκιερά.

Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -30° Κελσίου.

Βοτανικό όνομα

Geum urbanum L. 1753, Γκέο το αστικό, Γέο το αστό

Οικογένεια φυτών

Ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae

Λαϊκές ονομασίες

Γέον, Γκέο, Καρυοφύλλι, Yellow Avens, Wood avens, Herb Bennet, Colewort, St.Benedict’s herb.

Σύντομη Περιγραφή του φυτού

Βλαστός

Είναι χνουδωτή πολυετής πόα, με ύψος 20-60 εκατοστά, με όρθιο, διακλαδισμένο βλαστό, με μικρές τρίχες σε όλο το μήκος του, με εύρωστο ρίζωμα, έως 5 εκ. που αναδίδει οσμή γαρύφαλου. Η ρίζα του αναδίδει μυρωδιά που θυμίζει γαρύφαλλο, μοσχοκάρφι.

Φύλλα

Τα φύλλα της βάσης είναι πτεροειδή-λυροειδή, με 5-7 άνισους λοβούς, ελαφρά οδοντωτά, ενώ του βλαστού τρίλοβα, προοδευτικά μικρότερα προς τα πάνω. Όταν τριφτούν αναδύεται ένα λεπτό άρωμα από γαρύφαλλο.

Άνθος

Τα ερμαφρόδιτα άνθη του φυτού μοιάζουν με εκείνα της φράουλας αλλά έχουν κίτρινο χρώμα, με μήκος 1-2 εκατοστά, έχουν 5 απομακρυσμένα μεταξύ τους πέταλα, είναι μονήρη με μακριούς ποδίσκους. Περίοδος ανθοφορίας από το Μάιο και ολόκληρο το καλοκαίρι.

Καρπός

Ο καρπός αχαίνιο χωρίς ποδίσκο, με τρίχες και μακριούς διατηρημένους αγκιστροειδής στύλους, τα οποία πιάνονται στο τρίχωμα των ζώων και στα ρούχα.

Geum urbanum Γέον το αστικό illustration
logo

Παρόμοια βότανα

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Απάντηση