Βοτανολογικό Γλωσσάρι Ε

Ε

Έγχυμα, ρόφημα που  παρασκευάσουμε ρίχνοντας βραστό νερό πάνω στο βότανο και το σκεπάζουμε καλά ώστε να μην χάσουμε τα πτητικά αιθέρια έλαια. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 5 – 15 λεπτά να βγάλει τις δραστικές ουσίες.  Κατόπιν το φιλτράρουμε.

Ελεύθερα σάκχαρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι μονοσακχαρίτες (όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη) και οι δισακχαρίτες (όπως η σακχαρόζη ή η λευκή απλή ζάχαρη) που προστίθενται στα τρόφιμα και ποτά από τον κατασκευαστή, τον μάγειρα ή τον καταναλωτή, καθώς και τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο μέλι, τα σιρόπια, τους φυσικούς και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει τα φυσικά σάκχαρα που υπάρχουν στα επεξεργασμένα προϊόντα όπως το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα φρούτα και τα σάκχαρα (ή τους υδατάνθρακες) που είναι επεξεργασμένα ως ένα βαθμό από τον άνθρωπο, ή ακόμη και από τα ζώα, όπως στην περίπτωση του μελιού.

Εμμηναγωγό, το βότανο που έχει τη δυνατότητα, χωρίς να έχει προηγηθεί ωορρηξία, να προκαλέσει αιμορραγία, όταν δεν έχει έμφανιστεί κανονική έμμηνη ρύση.

Εντομοαπωθητικό, είναι το βοτανο που απώθησή τα έντομα

Επινεφρίδιο (adrenal gland), είναι ένα ενδοκρινικό όργανο που αποτελείται από ένα “μυελό”, στο κεντρικό του τμήμα, που εκκρίνει αδρεναλίνη (συνώνυμη της επινεφρίνης) και νοραδρεναλίνη, (συνώνυμη της νορεπινεφρίνης), και ένα “φλοιό”, στο εξωτερικό του τμήμα ή ζώνη, που εκκρίνει ορμόνες τις λεγόμενες ορμόνες φλοιού επινεφριδίων. Τα δύο αυτά τμήματα φέρονται στα μεν θηλαστικά να συνδέονται στενά ενώ σε άλλα σπονδυλωτά να φέρονται χωριστά, όπως π.χ. στα ψάρια. Η δραστηριότητα του “μυελού” του επινεφριδίου ελέγχεται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενώ εκείνη του “φλοιού” από τη κορτικοτρόπο ορμόνη (ACTH) ή φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη που εκκρίνεται από την υπόφυση. Στα θηλαστικά υφίστανται δύο επινεφρίδια, πλην όμως υπάρχουν και σπονδυλωτά που έχουν περισσότερα από δύο. Στον άνθρωπο τα επινεφρίδια είναι δύο ενδοκρινείς αδένες που βρίσκονται στο οπισθοπεριτοναϊκό χώρο, στον άνω πόλο του σύστοιχου νεφρού και κάτω από το διάφραγμα. Όπως κάθε ενδοκρινής αδένας, εκκρίνει ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος.

Επουλωτικό, γιατρεύει επουλώνει και κλείνει τις πληγές πληγές.

Εμετικό, προκαλεί εμετό.

Εφιδρωτικό, συντελεί στην έκκριση ιδρώτα. Εφιδρωτικά βότανα συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και της επιδερμίδας και λειτουργούν ως φυσικά αντιπυρετικά.

Εξαχνωτικό, βλέπε Εφιδρωτικό.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση