Βοτανολογικό Γλωσσάρι Π

Π

Πικρό, διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών και ενθαρρύνει την όρεξη.

Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα ή PUFA’s, είναι λιπαρά οξέα με περισσότερους από έναν διπλούς δεσμούς, παράδειγμα τα ω 3 λιπαρά οξέα. Αυτοί οι διπλοί δεσμοί τα κάνουν πιο εύκαμπτα σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που όπως είναι γνωστόν επιβλαβή για τον οργανισμό μας και ειδικά για τα αιμοφόρα αγγεία.

Πολυφαινόλες, χωρίς να είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή δεν απαιτούνται από το ανθρώπινο σώμα για τη διατήρηση της ζωής, μπορούν να ασκήσουν ευεργετικές δράσεις. Έχουν αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τις βρίσκουμε στα φρούτα,  τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και στους σπόρους, τα βότανα, προϊόντα κακάο (π.χ. μαύρη σοκολάτα), προϊόντα ολικής άλεσης, τσάι και καφέ, κόκκινο κρασί.

Πρεβιοτικά, είναι δυσαπορρόφητα συστατικά των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση της δραστηριότητας ενός ή ορισμένων ειδών βακτηρίων στο παχύ έντερο, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του ανθρώπου-ξενιστή τους. Κυριότερα πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) και οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS). Το πρεβιοτικά διαφέρουν από τα προβιοτικά συστατικά, δεδομένου ότι δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικρόβιο αλλά βοηθούν την αύξησή τους. Τα πρεβιοτικά δε διασπώνται από τα ένζυμα της γαστρεντερικού συστήματος. Αντίθετα περνούν μέσω του άνω γαστρεντερικού συστήματος στην εντερική κοιλότητα, όπου χρησιμοποιούνται επιλεκτικά από τα ευεργετικά βακτήρια.

Πρόσθετο, προστίθεται σε ένα προϊόν για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση