Βοτανολογικό Γλωσσάρι Β

Β

β-γλυκάνες, είναι πολυσακχαρίδια που βρίσκονται σε ορισμένα δημητριακά και κυρίως  στο κριθάρι,  τη βρώμη, το σιτάρι, την σίκαλη και το ρύζι.  Έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας: ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ενάντια στον καρκίνο, επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων μειώνοντας έτσι τις διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος που παρατηρούνται μετά από ένα γεύμα, βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Βακτηριακή κολπίτιδα είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που συνήθως ζει στον κόλπο χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως γκριζόλευκο έκκριμα με δυσάρεστη οσμή ιχθύος, φαγούρα και τσούξιμο κατ΄πα την ούρηση.

Βάμμα, είναι η διαδικασία εμβάπτισης βοτάνων σε αλκοολούχο διάλυμα, συνήθως καθαρό οινόπνευμα, για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται και δημιουργείται το βάμμα, που διατηρεί όλα ενεργά συστατικά του βοτάνου.

Βλεννογόνος, μια βλεννογόνος μεμβράνη (καλούμενη απλά και βλεννογόνος) είναι στιβάδα ιστού, η οποία επενδύει τα κοίλα όργανα και τις κοιλότητες του σώματος που επικοινωνούν με το περιβάλλον. Αποτελείται από μια επιθηλιακή στιβάδα σε μία βασική μεμβράνη και μια στιβάδα συνδετικού ιστού. Ο ιστός που επενδύει τον πεπτικό σωλήνα περιέχει επίσης ένα στρώμα λείων μυών που λέγεται μυϊκή στοιβάδα του βλεννογόνου. Ο τύπος του επιθηλίου, το πάχος και η παρουσία ή η απουσία αδένων ποικίλλουν ανάλογα με τη λειτουργία και την εντόπιση του βλεννογόνου. Ο βλεννογόνος καλύπτει το εσωτερικό των ρινικών κοιλότήτων και παράγει την βλέννα.

Βλεννολυτικό, βλέπε αποχρεμπτικό.

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση