Actaea spicata Ακταία η σταχυώδης

Actaea spicata Ακταία η σταχυώδης

Το Actaea spicata Ακταία η σταχυώδης στην Ελλάδα απαντάται μέσα σε δάση των Βορείων περιοχών της χώρας, την Πίνδο μέχρι και την Στερεά Ελλάδα στα Βαρβούσια και την Οίτη, σε δροσερές και σκιερές θέσεις, σε υγρά θαμνώδη μέρη, σε φράκτες και χαράδρες, σε υψόμετρο από 1100 έως 2100 μέτρα. Περίπου 10 είδη βρίσκονται στις περιοχές της Ασίας της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης.
Ο καρπός είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει ανακοπή. Η τοξική ουσία “πρωτοανεμονίνη”, βρίσκεται στους σπόρους των καρπών, οι οποίοι είναι άκρως δηλητηριώδεις, προκαλώντας παράλυση του καρδιακού μυ και σύντομο θάνατο. Οι καρποί είναι ακίνδυνοι για τα πτηνά, τα οποία τους τρώνε και στη συνέχεια σκορπίζουν με τα περιττώματά τους καρπούς σε άλλα σημεία συμβάλλοντας στην δημιουργία νέων φυτών.

Επιστημονική ονομασία: Actaea spicata L.

Κοινές ονομασίες: Baneberry

Περιγραφή:

Το Actaea spicata είναι πολυετή, ποώδη φυτό της οικογένειας Ranunculaceae, με βλαστό όρθιο με ύψος 30-90 εκατοστά και με παχιά ρίζα.

Έχει μόνο 2-4 μεγάλα δις ή τρις πτερωτά φύλλα στην κορυφή του βλαστού και φυλλάρια ωοειδή, οξύληκτα, βαθιά πριονωτά συνήθως τρισχιδή, με μήκος έως 40 εκατοστά.

Τα μικράε ρμαφρόδιτα άνθη της είναι λευκά, με 4-6 σέπαλα, σε ωοειδή, ακραίο πυκνό βότρυ, με μακρύ χνουδωτό ποδίσκο. Περίοδος ανθοφορίας από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Ο καρπός του φυτού είναι μικρή δηλητηριώδη πράσινη ράγα, το φθινόπωρο στην ωρίμανση γίνεται μαύρη,έχει μήκος έως 10 χιλιοστά.

Τοξικότητα:

Οι ράγες και οι σπόροι του φυτού ακταία περιέχουν μία τοξική ουσία, που προκαλεί ερεθισμό του δέρματος. Οι ράγες αυτές όταν φαγωθούν προκαλούν ναυτίες, εμέτους, γαστρεντερίτιδες και παραλήρημα.

Οι καρποί της ακταίας είναι δηλητηριώδεις και τα εκχυλίσματά τους χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί πολύ αυτό το φυτό, εναντίον των ρευματισμών των αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών, καθώς και εναντίον μερικών γυναικολογικών παθήσεων. 

Το αφέψημα της χρησιμοποιείται κατά της ψωριάσεως των φυτών.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]