Aronia melanocarpa Αρώνια η µελανόκαρπη

Aronia melanocarpa Αρώνια (Rosaceae) καρπος

Aronia melanocarpa Αρώνια η µελανόκαρπη

Ο καρπός της Aronia melanocarpa Αρώνια η µελανόκαρπη, είναι μια υπερτροφή που περιλαμβάνει ισχυρά αντιοξειδωτικά. Είναι θάμνος με καταγωγή από τη Βορειοανατολική Αμερική και στον Νότιο Καναδά, η συστηµατική καλλιέργεια της, στην Ευρώπη και την Ρωσία, άρχισε µετά τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο, αφού προηγουµένως αναγνωρίστηκε η πολύτιµη φαρµακευτική και υγιεινή αξία των καρπών της.

Επιστημονική ονομασία: Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott 1821

Συνώνυμα: Mespilus arbutifolia var. melanocarpa Michx. 1803, Adenorachis melanocarpa (Michx.) Nieuwl., Aronia nigra (Willd.) Britton, Photinia melanocarpa (Michx.) K.R.Robertson & J.B.Phipps, Pyrus melanocarpa (Michx.) Willd., Sorbus melanocarpa (Michx.) Heynh.

Ελληνική ονομασία: Αρώνια η µελανόκαρπη

Κοινές ονομασίες: Black Chokeberry, Black Berried Aronia

Περιγραφή:

Η Αρώνια η µελανόκαρπη είναι ένας φυλλοβόλος µακρόβιος θάµνος, της οικογένειας των Rosaceae, με ύψος από 1 έως 3 µέτρα.

Τα φύλλα της έχουν σχήμα ωοειδή, είναι λεία με ελαφριά οδόντωση στην περίμετρο.

Τα ερμαφρόδιτα άνθη είναι λευκό-ρόδινα, με 5 πέταλα και 5 σέπαλα και φύονται σε µικρές ταξιανθίες. Περίοδος ανθοφορίας από τον Mάϊο έως και τον Ιούνιο,

Ο καρπός είναι µικρός, με μήκος 7-10 χιλιοστά, στρογγυλός, µαύρος, όταν ωριµάζει.

Εδωδιμότητα

Ο καρπός της αρώνιας είναι εδώδιμος και φαρμακευτικός είναι πλούσιος σε θεραπευτικές ουσίες όπως ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.α. O καρπός µπορεί να χρησιµοποιηθεί στην φαρµακοβιοµηχανία, διότι περιέχει βιταµίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραµµάρια), καθώς και πολλές άλλες βιταµίνες και ιχνοστοιχεία, Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, P.

Ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, ανάλογα µε το κλίµα.

Ο ώριμος καρπός της αρώνιας είναι βρώσιµος, έχει υπόξινη και στυφή γεύση και ιδιαίτερα µετά από επεξεργασία χρησιμοποείται για την παρασκευή µαρµελάδας, διότι περιέχει µία πολύτιµη ουσία, την πηκτίνη.

Επίσεις, οι καρποί νωποί και καταψυγµένοι, επεξεργαζόµενοι παρέχουν µεταποιηµένα προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας, όπως χυµούς, σταφίδα, σιρόπι, λικέρ, παγωτά, τσάι και μπίρες.

Στην Λιθουανία, µία εταιρεία παρασκευάζει ένα κρασί, από τους καρπούς της αρώνιας, που ονοµάζεται “Aronijos” και συνιστάται για την αναζωογόνηση και πρόληψη από καρδιοπάθειες

Θεραπευτικές και Φαρμακευτικές ιδιότητες

Η αρώνια θεωρείται είδος πολύτιµο για τις φαρµακευτικές της ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζωτικές πολυφαινόλες (πέντε φορές περισσότερο από τα σταφύλια).

Το εκχυλίσµα των καρπών και φύλλων της αρώνιας έχουν χρήσιµες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διότι περιέχουν ουσίες µε χρήσιµες θεραπευτικές ιδιότητες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταµίνες, σεροτονίνες, κ.ά.), οι οποίες βοηθάνε στις καρδιακές παθήσεις και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης ο χυμός των καρπών της αρώνιας έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθά στην παραγωγή καλής χοληστερόλης, προστατεύει το ουροποιητικό, βελτιώνει την πέψη και ενισχύει τη μνήμη.

Πηγή: www.naevias.gr/files8/ARONIA%20MELANOCARPA.pdf, el.wikipedia.org/wiki, Photο

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση