Cedrus Atlantica Κέδρος η Ατλαντική

Cedrus atlantica Κέδρος η ατλαντική δεντρο

Cedrus Atlantica Κέδρος η Ατλαντική

Η ονομασία του Cedrus Atlantica Κέδρος η Ατλαντική προέρχεται από τη χωρά καταγωγής του που είναι η οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο, από εκεί μεταφέρθηκε και καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη. Κέδρους συναντάμε συχνά σε ελατοδάση, διότι οι κέδροι αρχικά παρέχουν τη σκιά που απαιτούν τα έλατα για να μεγαλώσουν κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους, οι πιο γνωστές ποικιλίες του είναι οι Glauca-γκριζογάλανη, Pendula, Pyramidalis και η Fastigiata.

Επιστημονική ονομασία: Cedrus atlantica (Endl.) Manetti ex Carrière

Συνώνυμα: Cedrus libani subsp. atlantica (Endl.) Batt. & Trab.

Ελληνική ονομασία: Κέδρος η Ατλαντική

Cedrus atlantica Κέδρος η ατλαντική Glauca
Cedrus atlantica Κέδρος η ατλαντική Glauca

Περιγραφή:

Είναι μεγάλο αειθαλές κωνοφόρο δέντρο της οικογενείας των Pinaceae, με ύψος 30-40 μέτρα. Η κόμη του αποκτά αραιό πλατύ-κωνικό σχήμα. Ο φλοιός του έχει χρώμα σκούρο γκρι, έχει βαθιές σχισμές, οι ετήσιοι βλαστοί είναι πυκνοί τριχωτοί. Τα κλαδιά του είναι συχνά ανεστραμμένα προς τα πάνω.

Οι σκληρές βελόνες του έχουν μήκος έως 22 χιλιοστά, γλαυκο-πράσινες, στα βραχυκλάδια ανά 40-50 σε δέσμες σχήματος ροζέτας, με διατομή τριγωνική ή ρομβοειδή.

Ο Cedrus atlantica είναι φυτό μονόικο με τα αρσενικά άνθη να φύονται σε τανξιανθίες ίουλους ή κίτρινους όρθιους κώνους ενώ οι θηλυκές ταξιανθίες σε κώνους που έχουν πράσινο ή πορφυρό χρώμα. Περίοδος ανθοφορίας τον Οκτώβριο.

Οι κώνοι είναι όρθιοι, έχουν μήκος 5-7 εκ. είναι κυλινδρικοί με την πάνω άκρη τους να είναι επίπεδη ή βυθισμένη, η ωρίμανσή τους γίνεται το δεύτερο ή το τρίτο χρόνο.

Το Cedrus atlantica Κέδρος η Ατλαντική έχει τριχωτούς ετήσιους βλαστούς, βελόνες με μήκος έως 2,2 εκ. και κώνους όρθιους με μήκος 5-7 εκ.

Το Cedrus libani Κέδρος Λιβάνου έχει ετήσιους βλαστούς λείους ή σχεδόν λείους, βελόνες με μήκος 1,5-3,5 εκ. και κώνους με μήκος 8-10 εκ..

Το Cedrus deodara Κέδρος των Ιμαλαΐων έχει ετήσιους βλαστούς χνουδωτούς, κλαδιά ελαφρά στραμμένα προς τα κάτω, βελόνες μεγαλύτερες από τους άλλους δυο με μήκος 2,5-5 εκ. και κώνους με μήκος 7-14 εκ.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το αιθέριο έλαιο του έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στην επιδερμίδα, η αντισηπτική του δε δράση είναι αρκετά ικανοποιητική στην  αντιμετώπιση της λιπαρότητας δέρματος, και της ακμής. Έχει γενικώς τονωτική δράση, και επιφέρει ηρεμία όταν υπάρχει ανησυχία και νευρικότητα.

Επίσης δίνει βοήθεια σε περιπτώσεις ουρικών μολύνσεων ρευματισμών και αρθρίτιδας. Χρησιμοποιούμενο σε ατμοποιητές δρα θετικά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, βρογχίτιδας, ρευματισμών, αναπνευστικών προβλημάτων, και επίσης ως απωθητική ουσία εντόμων.

Χρησιμοποιούμενο στο μπάνιο η σε μασάζ βοηθά στην αντιμετώπιση του άσθματος, βρογχίτιδας, αναπνευστικών προβλημάτων, κυστίτιδας , λιπαρότητας δέρματος, και στην πιτυρίδα.
Συνίσταται να μην χρησιμοποιείτε κατά την εγκυμοσύνη.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Bluemoose~commonswiki Date 18:51, 2 September 2005, Photography flickr.com, Author Plant Image Library , Taken on February 23, 2017 & Photography flickr.com, Author John Rusk, Uploaded on October 8, 2016

Καλλιέργεια Πολλαπλασιασμός

Είναι ανθεκτικό είδος χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, αγαπά τον ήλιο και του αρέσουν τα υγρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, με διάφορη σύσταση ακόμα και τα ασβεστολιθικά. Αναπτύσσεται καλά και σε ασβεστολιθικά και σε όξινα γρανιτικά εδάφη. Ευδοκιμεί σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα με ήπιο κλίμα.

Τα τυπικά είδη πολλαπλασιάζονται με σπόρους, ενώ οι ποικιλίες με εμβολιασμό.

Πηγή: el.wikipedia.org/wiki, votaniki.gr, Photo, Photo, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]