Juniperus macrocarpa Κέδρος η μακρόκαρπη

Juniperus macrocarpa Κέδρος η μακρόκαρπη

Juniperus macrocarpa Κέδρος η μακρόκαρπη

Το Juniperus macrocarpa Κέδρος η μακρόκαρπη είναι αιωνόβιο είδος και η ηλικία του μπορεί να ξεπεράσει τα 400 χρόνια. Αν και αρκετοί σπόροι φυτρώνουν, τα αρτίβλαστα δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν λόγω της βόσκησης, της καταπάτησης και κυρίως των δυσμενών συνθηκών του περιβάλλοντος.

Επιστημονική ονομασία: Juniperus macrocarpa Sm.

Συνώνυμα: Juniperus attica Orph., Juniperus oxycedrus subsp. macrocarpa (Sm.) Ball

Ελληνική ονομασία: Άρκευθος η μακρόκαρπη

Κοινές ονομασίες: Θαλασσόκεδρο, Κέδρος, Κέντρος.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το Juniperus macrocarpa είναι μεγάλος θάμνος ή δέντρο της οικογένειας Cupressaceae με ύψος 10 περίπου μέτρα, έχει κόμη στρογγυλή και σταχτό-πρασινωπή, ο φλοιός του έχει σταχτί-καστανό χρώμα.

Τα φύλλα του Juniperus macrocarpa είναι πολύ σκληρές βελόνες, με μήκος είναι 2-2,5 εκατοστά, με σχήμα λογχοειδείς, και χαρακτηριστικά απότομα οξύληκτες, με δύο λευκές γραμμές στην πάνω επιφάνεια, ανά τρεις χωρίς άρθρωση στη βάση σχηματίζουν σπονδύλους.

Είναι φυτό είναι δίοικο δηλαδή τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη αναπτύσσονται σε διαφορετικά δένδρα, τα άνθη είναι μονογενή που φύονται στις μασχάλες των βελονών, τα αρσενικά είναι σφαιρικοί κιτρινωποί ίουλου και τα θηλυκά σφαιρικοί πράσινοι μικροί ίουλοι, έχουν περίοδο ανθοφορίας από τον Φεβρουάριο έως και το Μάρτιο, οι καρποί του συνήθως περιέχουν 3 σπέρματα.

Ο καρπός είναι ραγοστρόβιλος σφαιρικός, πράσινος, καφέ-κοκκινίζει όμως στην ωριμότητα, γυαλιστερός, με γαλανό επίχρισμα, με διάμετρο 1,2-1,5 εκατοστά, ωριμάζει το φθινόπωρο το δεύτερο χρόνο από την άνθηση.

Είναι είδος που εξαπλώνεται κυρίως στη Μ. Ασία και γύρω από τη Μεσόγειο κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα μέχρι τα 300 μέτρα, σε παραλιακές περιοχές, συνήθως σε αμμώδες υπόστρωμα και σπανιότερα σε πετρώδεις και βραχώδεις θέσεις.

Στην Ελλάδα απαντά σποραδικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου πελάγους, στην Κρήτη και στην Αττική και τη ΝΑ Πελοπόννησο

Κέδρος η μακρόκαρπη

Στη Μεσόγειο στον οικότοπο κυριαρχούν τα είδη Juniperus macrocarpa και Juniperus phoenicea τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Cupressaceae.

Η ελληνική ονομασία του γένους Juniperus είναι «άρκευθοι». Eχει επικρατήσει το κοινό όνομα «κέδρα» ή «κέδροι» αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με τα είδη του γένους Cedrus (C. libani και C. atlantica) τα οποία στην Ελλάδα δεν είναι αυτόχθονα είδη αλλά έχουν εισαχθεί για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς.

Το είδος αυτό της αρκεύθου χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση της εδαφικής διάβρωσης και ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους. Φύεται σε διάφορους τύπους εδάφους αλλά προτιμά τα αμμώδη και αργιλώδη , τα αλκαλικά και ρηχά εδάφη. Αναπτύσσεται ακόμη και σε πολύ φτωχά εδάφη όπου άλλα δασικά είδη δεν μπορούν να αναπτυχθούν.

Οι ηλιόλουστες πλαγιές είναι ιδανικές για το είδος αυτό φτάνει το έδαφος να αποστραγγίζεται καλά.

Το ξύλο τους καλής ποιότητας χρησιμοποιείται στην κατασκευή επίπλων.

Πηγή: www.botany.gr, www.greekflora.gr, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ., http://ec.europa.eu

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]