Erica arborea Ρείκι ανοιξιάτικο

Erica arborea Ρείκι ανοιξιάτικο

Προσφέρει νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες για την ανάπτυξη του μελισσιού. Το μέλι του θεωρείται υψηλής διατροφικής αξίας, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ισχυρό άρωμα με λίγο πικάντικη γεύση ενώ κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης γλυκόζης. Συγκριτικά με το μέλι από το φθινοπωρινό ρείκι είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση.

Επιστημονική ονομασία: Erica arborea L. 1753.

Ελληνική ονομασία: Ερείκη η δενδρώδης

Κοινές ονομασίες: Ρείτζι, Ερείκη, Ερείκι, Άσπρη ρείκι, Ασπρόρεικο, Ρείχη, Ρείγκλα, Τσάρο, Ντρίζα

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το ανοιξιάτικο ρείκι ανήκει στην οικογένεια Ericaceae, είναι αειθαλείς πολυετής μικρό δέντρο ή θάμνος με ύψος έως 2,5 και 4 μέτρα διάμετρο, πολύκλαδος και με χνουδωτούς βλαστούς.

Τα φύλλα του είναι μικρά, πράσινα, λογχοειδή 3-4 χιλιοστά, πολύ πυκνά, σε σπόνδυλους ανά 3-4 και με αυλακωτή την κάτω επιφάνεια.

Τα άνθη του έχουν καμπανοειδές σχήμα, 2,5 έως 5 χιλιοστά, είναι λευκά με πορφυρό-ερυθρούς στήμονες, σε όρθιες πολυανθείς βότρεις  Ο καρπός του είναι μικρή κάψα με πολλά σπέρματα που όταν ωριμάσει σχίζεται σε 4 γλωχίνες.
Η ανθοφορία του φυτού ξεκινά νωρίς το Φεβρουάριο από τα χαμηλά και ζεστά μέρη και κλιμακώνεται μέχρι και τον Απρίλιο στα υψηλότερα.

Αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα, σε φαράγγια, σε πλαγιές, σε αειθαλή δάση και θάμνους, σε ρυάκια και σε αναχώματα στα ίδια μέρη με το φθινοπωρινό ρείκι, σε ηλιόλουστες θέσεις και κυρίως σε όξινα χουμώδη εδάφη.

Το μέλι της Erica arborea Ρείκι ανοιξιάτικο, Μελισσοκομικό δέντρο:

Προσφέρει νέκταρ και γύρη σε μεγάλες ποσότητες για την ανάπτυξη του μελισσιού. Το μέλι του θεωρείται υψηλής διατροφικής αξίας, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ισχυρό άρωμα με λίγο πικάντικη γεύση ενώ κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης γλυκόζης.

Συγκριτικά με το μέλι από το φθινοπωρινό ρείκι είναι πιο ανοιχτόχρωμο και έχει διαφορετική γεύση.

Το ανοιξιάτικο ρείκι είναι ένα πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό με εντυπωσιακή ανθοφορία και ανθεκτικότητα στις βροχές.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το μέλι που φτιάχνεται από τα άνθη των ρεικιών είναι πολύ ωφέλιμο και έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με αυτές του φυτού.

Για θεραπευτικούς σκοπούς συλλέγονται τα άνθη και οι ανθισμένοι βλαστοί. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σε διάφορες φαρμακευτικές χρήσεις και θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιρρευματικές, διουρητικές ιδιότητες και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορα μικρόβια του αναπνευστικού συστήματος.

Λέγεται ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού από ρείκι διατηρεί την υγεία και την ευεξία των φωνητικών χορδών.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Από τη ρίζα του κατασκευάζονται πίπες καπνίσματος καλής ποιότητας που είναι εξαιρετικά σκληρές και ανθεκτικές στη θερμότητα. Επίσης το ξύλο του χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων και για λαβές μαχαιριών.

Πολλαπλασιασμός, Καλλιέργεια:

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε ημισκιαζόμενες θέσεις με μειωμένη όμως ανθοφορία. Αναπτύσσονται σε όξινα αλλά και ουδέτερα εδάφη καλά στραγγιζόμενα εδάφη ενώ δεν αντέχει τα ασβεστολιθικά. Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αντέχει στο παγετό μέχρι και τους -20 °C.

Αποτελούν μια από τις κυριότερες επιλογές για χειμερινή και εαρινή ανθοφορία όπου φυτεύονται σε ομάδες, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη σε όξινα εδάφη αλλά και σε γλάστρες.
Κλαδεύονται μετά την ανθοφορία τους για να διατηρηθεί το σχήμα τους.

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με ημιξυλώδη μοσχεύματα και δύσκολα με σπόρους το καλοκαίρι.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Magnus Manske Date 08:42, 10 January 2005, Photography Wikimedia Commons, Author David.gaya Date 11:59, 9 April 2006

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]