Cupressus sempervirens Κυπαρίσσι το αειθαλής

Cupressus sempervirens Κυπαρίσσι το αειθαλής

Το Cupressus sempervirens Κυπαρίσσι το αειθαλής κυπαρίσσι το κοινό είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με το μύθο την ονομασία του την οφείλει στον Κυπάρισσο από την Κω που τον μεταμόρφωσε ο θεός Απόλλωνας σε δέντρο έτσι ώστε να παραμείνει αθάνατος, μαζί και η θλίψη του μετά από το θάνατο του αγαπημένου του ελαφιού. Έτσι σύμφωνα με αυτή την άποψη έμεινε ως πένθιμο δέντρο και φυτεύεται σε κοιμητήρια.

Επιστημονική ονομασία: Cupressus sempervirens L.

Συνώνυμα: Cupressus sempervirens var. horizontalis (Mill.) Loudon

Ελληνική ονομασία: Κυπαρίσσι το αειθαλές

Περιγραφή, Βιότοπος:

Βρίσκεται ως αυτοφυές στις περιοχές της Μικράς Ασίας, του Ιράν και της Ελλάδας καλλιεργείται δε και ως καλλωπιστικό σε όλη τη νότια Ευρώπη, Φυτεύεται σε διάφορα πάρκα, κατά μήκος των δρόμων, για τη δημιουργία αντιανεμικών φραγμάτων και σε αναδασώσεις. Αναπτύσσονται ακόμη και σε ξηρά και άγονα, όξινα ή αλκαλικά εδάφη σε ηλιόλουστες θέσεις.

Είναι ένα ψηλό αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο φτάνει και τα 30 μέτρα, με κόμη πλατεία κωνοειδή ή στενή κωνοειδή ανάλογα με τη ποικιλία.

Είναι δέντρο πολύμορφο και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. Οι πιο σημαντικές είναι δύο:

  • η πυραμιδοειδής παραλλαγή, στην οποία τα κλαδιά του είναι όρθια και λέγεται και αρσενικό κυπαρίσσι, και
  • η oριζοντιόκλαδος παραλλαγή, με οριζόντια απλωτά κλαδιά και πλατιά πλούσια κόμη, που είναι το γνωστό θηλυκό κυπαρίσσι.

Ο κορμός του είναι ίσιος, τα φύλλα του μικρά και φέρουν λέπια, βαθιά πράσινα και καλύπτουν τα κλαδιά με την σταυρωτή αντίθετη, είναι δε πολύ πυκνά.

Έχουν άνθη μονογενή, με μορφή ιούλων που εμφανίζονται το καλοκαίρι και ανάλογα με την περιοχή και τον καιρό ανοίγουν και επικονιάζονται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο.

Ο καρπός είναι στρόβιλος στρογγυλός σαν μικρό καρύδι και συγκροτείται από τον κεντρικό άξονα από 8-14 καρπόφυλλα που ενώνονται στο μέσον του άξονα.

Καλλιεργείται για το ξύλο του που είναι μέτρια σκληρό και βαρύ με ωραίο υποκίτρινο χρώμα, αρωματικό με μεγάλη διάρκεια και αντοχή και χρησιμοποιείται κυρίως στην οικοδομική, ναυπηγική, γλυπτική επιπλοποιεία κλπ. Γενικά η καλλιέργεια του είδους αυτού είναι εκτεταμένη σε αγροτικές περιοχές που αντέχουν από δάση, όπως στην Πελοπόννησο και στα νησιά.

Πηγή: Photography Wikimedia Commons, Author Lucarelli, Date 23:44, 31 May 2009 

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]