Punica granatum Ροδιά

Punica granatum Ροδιά

Punica granatum Ροδιά

Το Punica granatum Ροδιά είναι είδος με προέλευση από την ΝΔ Ασία. Στην Ελλάδα, καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων και ορισμένες φορές τη βρίσκουμε και αυτοφυή στους θαμνότοπους της κατώτερης ζώνης των βουνών, κυρίως σε μέρη προφυλαγμένα.

Επιστημονική ονομασία: Punica granatum L.

Συνώνυμα: Punica florida Salisb., Punica grandiflora hort. ex Steud., Punica nana L., Punica spinosa Lam.

Ελληνική ονομασία: Πουνική η ροιά, Ροιά η κοινή.

Κοινές ονομασίες: Ροδιά, Ροϊδιά, Ρογδιά, Ρωβιά ,Pomegranate, Dwarf Pomegranate.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Ροδιά είναι ένας φυλλοβόλος, αγκαθωτός θάμνος ή μικρό δέντρο, της οικογένειας των Punicaceae, με ύψος 2-5 μέτρα, πολύκλαδος με δύσκαμπτα κλαδιά.

Τα φύλλα αντίθετα, λεία, γυαλιστερά, ωοειδή-λογχοειδή, οδοντωτά, με κοντό μίσχο, στα βραχύκλαδα φύονται σε δέσμες, έχουν μήκος 3-8 εκ.. Το φθινόπωρο γίνονται κίτρινα.

Τα άνθη της μονήρη, μεγάλα, με σαρκώδη κόκκινο κάλυκα και 5-7 πέταλα επίσης κόκκινα, σπανιότερα ρόδινα ή λευκά, στήμονες πολοί με χρυσο-κίτρινους ανθήρες, φύονται στην άκρη των βλαστών, μασχαλιαία ανά 1 ή 2-3 μαζί. Περίοδος ανθοφορίας από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ο καρπός είναι σφαιρική ράγα, το ρόδι, μήκους 2-12 εκ., που είναι σωροκάρπιο ή συγκάρπιο από πολλές δρύπες, παλαιότερα ονομαζόταν σίδιο. Ο καρπός της ωριμάζει το φθινόπωρο

Εδωδιμότητα:

Οι καρποί τα ρόδια είναι βρώσιμα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα ρόδια καταναλώνονται ως φρούτο, σε πράσινες σαλάτες και σε παραδοσιακά γλυκά. Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B και C, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και το αντιξειδωτικό σελήνιο.

Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Αναφέρεται στην Οδύσσεια. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ως ροιά ή ρόα.

Σε πολλούς αρχαίους μύθους η ροδιά ήταν σύμβολο της γονιμότητας, λόγω της υπερπληθώρας των καρπών της. Και σήμερα σπάμε στην πόρτα τους σπιτιού  ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά, για να είναι γεμάτη με ευχάριστα η χρονιά μας όσο και τα σπυριά του ροδιού. 

Η ροδιά ήταν επίσης αφιερωμένη στην Ήρα, προστάτιδα του γάμου και στην Αθηνά.

Πηγή: www.greekflora.gr, el.wikipedia.org/wiki,

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Απάντηση