Picea abies Ερυθρελάτη

Picea abies Ερυθρελάτη

Picea abies Ερυθρελάτη

Το Picea abies Ερυθρελάτη ονομάζεται και κόκκινο έλατο λόγω των νεαρών κλαδιών που έχουν κοκκινωπό χρώμα.

Επιστημονική ονομασία: Picea abies (L.) H.Karst. 1881

Συνώνυμα: Picea excelsa (Lam.) Link., Picea vulgaris Link., Abies abies (L.) Druce, Abies alpestris Brügger

Ελληνική ονομασία: Ερυθρελάτη η ψηλή

Κοινές ονομασίες: Κόκκινο έλατο, Νορβηγικό έλατο, Common spruce

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η ερυθρελάτη ανήκει στην οικογένεια Pinaceae και είναι ένα είδος αειθαλούς κωνοφόρου, μόνοικου, δέντρου με ύψος 40-60 μέτρα και διαμέτρου έως 1,5 μέτρο. Έχει ίσιο κορμό, κόμη στενή και κωνική, φλοιό χαλκό-καστανό, ανώτερα κλαδιά οριζόντια ή ανορθούμενα, ενώ τα κατώτερα κρέμονται, τα φρέσκα κλαριά είναι γυμνά ή με αραιό τρίχωμα, οφθαλμοί ωοειδείς και συχνά ρητινοφόροι.

Τα φύλλα της ερυθρελάτης είναι ευθυτενείς βελόνες με μήκος 1-2 εκατοστά, στα κλαδιά που είναι στη σκιά φυτρώνουν σε δύο αντίθετες σειρές ενώ στα κλαδιά της κορυφής φύονται σε σπειροειδή διάταξη, έχουν διατομή τετραγωνική, είναι οξυκόρυφα και βαθυπράσινα, η διάρκεια ζωής τους είναι 5-7 χρόνια.

Οι βελόνες της μοιάζουν με αυτές της ελάτης, είναι όμως πιο λεπτές με τετραγωνική τομή και πέφτουν εύκολα, αφήνοντας στη θέση τους μικρές προεξοχές, που δίνουν χαρακτηριστικό, τραχύ σχήμα στα κλαδιά

Τα άνθη φύονται σε κωνίσκους, τα αρσενικά έχουν αρχικά κόκκινο και κίτρινο χρώμα αργότερα, ενώ τα θηλυκά όρθιοι κωνίσκοι κοκκινωπού χρώματος, οι οποίοι μετά την επικονίαση στρέφονται προς τα κάτω, η άνθηση γίνεται από τον Απρίλιο έως και το Μάιο.

Τα κουκουνάρια είναι στενόμακρα, σαν της ελάτης αλλά πιο μικρά, με μήκος 10-18 εκατοστά. Γέρνουν προς τα κάτω και πέφτουν από το δέντρο ολόκληρα, χωρίς να απολεπίζονται, αφού πρώτα αδειάσουν τους σπόρους τους. Ωριμάζει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του ίδιου με την άνθηση χρόνου, ενώ η πτώση των σπερμάτων την επόμενη άνοιξη.

Η ερυθρελάτη είναι είδος κοινό στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα απαντά μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης, η οποία αποτελεί και το νοτιότερο όριο της εξάπλωσής της. Σχηματίζει δάση στις περιοχές Ελατιά, Φρακτό και Λεπίδα, σε υψόμετρα που κυμαίνονται μεταξύ 1.200-1.900 μέτρα.

Άλλες χρήσεις:

Το ξύλο της ερυθρελάτης δίνει τη λεγόμενη σουηδική ξυλεία.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Το αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τις βελόνες ελάτης και έχει σημαντική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Καθαρίζει τους πνεύμονες και διευκολύνει την αναπνοή καθότι είναι αντιβακτηριδιακό, βλεννολυτικό και αποχρεμπτικό.

Είναι πολύ καλό αιθέριο έλαιο για εισπνοές και όταν βάζετε μερικές σταγόνες στο μπάνιο σας δρα κατά της υπέρτασης και δίνει αίσθηση ενέργειας και ζεστασιάς.

Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για να ενισχύσει την αυτοσυγκέντρωση, να απελευθερώσει συναισθηματικά μπλοκαρίσματα και να φέρει δύναμη και κουράγιο για νέα ξεκινήματα.

Πηγή: el.wikipedia.org/wiki Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.Photography Wikimedia Commons, Author File MrPanyGoff, Date 12:42, 25 May 2011, Photography flickr.com, Author harum.koh , TTaken on February 14, 2015, Photography Wikimedia Commons, Author Migas Date 16:45, 10 February 2007

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]