Ulmus glabra Φτελιά η ορεινή

Ulmus glabra Φτελιά η ορεινή

Ulmus glabra Φτελιά η ορεινή

Η Ulmus glabra Φτελιά η ορεινή είναι ένα ψηλό δέντρο που απαντά σε σχετικά μεγάλα υψόμετρα από 600-1200 μ. στην ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια, σε μικτά δάση, ρεματιές και φράκτες, είναι απαιτητικό σε υγρασία και γονιμότητα του εδάφους. To δέντρο έχει φύλλο με κoντό μίσχo 1-2 χιλιoστά, με ασύμμετρο λόβoς που αγγίζει το κλώναρι.

Επιστιμονική ονομασία: Ulmus glabra Huds. 1762

Συνώνυμα: Ulmus montana With., Ulmus scabra Mill.

Ελληνική ονομασία: Ούλμος ο ορεινός, Πτελέα η λεία, Πτελέα η ορεινή

Κοινές ονομασίες: Βουνοφτελιά, Καραγάτσι, Μακρόφυλλη φτελιά, Ορεινή φτελιά, Οροφτελιά, Τσοκίζα, Φτελιά, Wych elm

Περιγραφή

Αυτοφυές, φυλλοβόλο μόνοικο δέντρο της οικογένειας των Ulmaceae, με κόμη πλατιά και πυκνή που φτάνει σε ύψος έως 40 m. 

Ο καστανόφαιος φλοιός του κορμού αρχικά είναι λείος, αργότερα σχηματίζει ξηρόφλοιο με βαθιές κατά μήκος σχισμές. Οι νεαροί κλαδίσκοι έχουν τρίχωμα που χάνεται τον τρίτο χρόνο. Οι οφθαλμοί είναι ωοειδείς, τριχωτοί και καστανόχρωμοι. Oι ρίζες του δένδρου δεν αναδίνουν ριζoβλάσταρα.

Τα φύλλα έχουν μήκος 8-16 εκ., είναι εναλλασσόμενα, ωοειδή, οδοντωτά, ρυτιδωμένα, με ασύμμετρη βάση, έχουν κoντό μίσχo (0,3 εκ.) και συχνά Η μακρύτερη πλευρά της βάσης του φύλλου αγγίζει ή καλύπτει το κλώναρι.  Οι παρυφές τους είναι διπλά πριονωτές. Η άνω επιφάνεια είναι βαθυπράσινη και τραχιά, ενώ η κάτω επιφάνεια βαθυπράσινη, με λεπτό χνούδι.

Τα μικρά ερμαφρόδιτα, πορφυρωπά άνθη φύονται πολλά μαζί σε μακριούς μίσχους, έχουν εξαμερές περιγόνιο με λοβούς βλεφαριδωτούς. Η άνθηση γίνεται από τον Μάρτιο έως Απρίλιο.

Ο καρπός είναι πτερυγιοφόρο κάρυο, μήκους 2,5 cm, βρίσκεται στο κέντρο του πτερυγίου.

Θεραπευτικές ιδιότητες:

Συλλέγονται για θεραπευτικούς σκοπούς ο φλοιός, ο καρπός και τα φύλλα που περιέχουνς ταννίνες, βλέννες, πικρούς παράγοντες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και θειικό οξύ.

Το αφέψημα του φυτού έχει διουρητικές, αντιδιαρροϊκές, στυπτικές, μαλακτικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Ο φλοιός χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά για την θεραπεία της διάρροιας, των ρευματισμών, των πληγών, των εξελκώσεων και των εκζεμάτων επίσης χρησιμοποιείται ως στοματικό διάλυμα στη θεραπεία των ελκών

Ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο γίνεται από τον εσωτερικό φλοιό.

Το φυτό χρησιμοποιείται σε θεραπείες λουλουδιών Bach-οι λέξεις-κλειδιά για τη συνταγογράφηση είναι “περιστασιακά συναισθήματα ανεπάρκειας”, “απελπισία” και “εξάντληση από την υπεραγωνική προσπάθεια για τελειότητα” .

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Εδώδιμότητα:

Τα φύλλα καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα, τα ώριμα φύλλα μπορεί να έχουν λίγο πικρή γεύση, είναι μια ωραία αισθητική προσθήκη σε μια ανάμεικτη σαλάτα.

Οι άγουροι καρποί μπορούν να καταναλώθούν ωμοί, έχουν μια αρωματική, ασυνήθιστη γεύση, χαρίζοντας μας μια φρέσκια και ευχάριστη αναπνοή. Οι καρποί περιέχουν περίπου 34,4% πρωτεΐνη, 28,2% λίπος, 17% υδατάνθρακες και 5% τέφρα.

Πηγή: votaniki.gr, www.botany.gr, www.pfaf.org, Photo 1, Photo 2, Photo 3, Photo, Photo

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]

Απάντηση