Ulmus laevis Φτελιά η ποδισκοφόρος

Ulmus laevis Φτελιά η ποδισκοφόρος δεντρο

Ulmus laevis Φτελιά η ποδισκοφόρος

Η Ulmus Ulmus laevis Φτελιά η είναι ένα δέντρο με σποραδική εξάπλωση στα ηπειρωτικά και την Εύβοια. Εμφανίζεται με άλλα είδη κυρίως στη παραμεσογειακή ζώνη, σε  ρεματιές και κατά μήκος ποταμιών. Ο τυπικός βιότοπος της Ulmus laevis είναι τα παραποτάμια φυλλοβόλα δάση, όπου ανέχεται τις πλημμύρες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν και βρίσκεται χαρακτηριστικά στις υγρές περιοχές, μπορεί επίσης να αυξηθεί στα μετρίως ξηρά, βαθιά χώματα.

Η Ulmus laevis είναι σχετικά σπάνια και συχνά συγχέεται με τα άλλα δύο είδη φτελιάς την Ulmus minor και την Ulmus glabra.

Επιστημονική ονομασία: Ulmus laevis Pall.

Συνώνυμα: Ulmus pedunculata Foug., Ulmus effusa Willd., Ulmus celtidea Litv., Ulmus communis var. ornata Carrière, Ulmus simplicidens E.L. Wolf, Ulmus simplicidens E. Wolf

Ελληνική ονομασία: Φτελιά η ποδισκοφόρος

Κοινές ονομασίες: Φτελιά ποδισκοφόρος, Τσικνιδιά, Ευρωπαϊκή λευκή φτελιά, European white elm.

Ulmus laevis Φτελιά η ποδισκοφόρος φυλλα

Περιγραφή

Η Φτελιά η η ποδισκοφόρος είναι αυτοφυές, φυλλοβόλο μόνοικο δέντρο, της οικογένειας των Ulmaceae, με κόμη πλατιά ακανόνιστη που φτάνει σε ύψος έως 35 m. Ο κορμούς σχηματίζει ξηρόφλοιο που σχίζεται σε λέπια.

Οι νεαροί κλαδίσκοι είναι χνουδωτοί ή σχεδόν γυμνοί. Οι οφθαλμοί είναι κωνικοί, οξυκόρυφοι, με λέπια δίχρωμα, σκοτεινότερα στην άκρη. Oι ρίζες του δένδρου δεν αναδίνουν ριζoβλάσταρα.

Τα φύλλα έχουν μήκος 6-16 εκ., είναι εναλλασσόμενα, αντωοειδή έως πλατιά ελλειψοειδή, έντονα οξυκόρυφα, με ιδιαίτερα ασύμμετρη βάση, o ασύμμετρος «λόβoς» του φύλλου δεν αγγίζει ή καλύπτει το κλώναρι. Εχουν κοντό μίσχo έως 0,7 εκ.. Οι παρυφές τους είναι διπλά πριονωτές. Η άνω επιφάνεια είναι βαθυπράσινη και γυμνή ή αραιά τριχωτή, ενώ η κάτω επιφάνεια πράσινωπή, συνήθως με μαλακό χνούδι ή σχεδόν γυμνή.

Τα μικρά ερμαφρόδιτα, πορφυρωπά άνθη φύονται πολλά μαζί σε πολυ μακριούς ποδίσκους, με μήκος τριπλάσιο έως εξαπλάσιο του άνθους, έχουν 5-μερές έως 8-μερές περιγόνιο. Η άνθηση γίνεται από τον Μάρτιο.

Ο καρπός είναι πτερυγιοφόρο κάρυο, σχεδόν κυκλικό ή πλατιά ωοειδές, μήκους 1-1,5 εκ., βρίσκεται στο μέσο του πτερυγίου, με ποδίσκο πολύ μακρύτερο από το πτερύγιο.

Πηγή: Photo, Photo, Photo

Ulmus laevis Φτελιά η ποδισκοφόρος καρπος

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση