Pinus heldreichii Ρόμπολο

Pinus heldreichii Ρόμπολο

Pinus heldreichii Ρόμπολο

Το Pinus heldreichii Ρόμπολο είναι ένα δέντρο αιωνόβιο και πολύ ανθεκτικό στο ψύχος, στη Βουλγαρία έχει ανακαλυφθεί ένα ρόμπολο με ηλικία 1.300 ετών.

Ελληνική ονομασία: Πεύκη του Χελδράιχ

Επιστημονική ονομασία: Pinus heldreichii H. Christ 1863

Συνώνυμα: Pinus leucodermis Antoine

Κοινή ονομασία: Λευκόδερμη πεύκη, Πεύκη η λευκόδερμος, Βοσνιακό πεύκο

Περιγραφή, Βιότοπος:

Το ρόμπολο είναι ένα αειθαλές φωτόφιλο δέντρο της οικογένειας Pinaceae που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 20 και σπάνια τα 30 μέτρα, σε μεγάλα υψόμετρα θα το δούμε και με τη μορφή θάμνου.

Το ρόμπολο έχει κόμη αραιά πυραμιδοειδή και μεγάλο, χοντρό, με διάμετρο που μπορεί να ξεπεράσει τα δύο μέτρα, ευθυτενές κορμό γυαλιστερό και σταχτί-λευκό ο οποίος σε μεγάλη ηλικία σχίζεται κατακόρυφα και οριζόντια και σχηματίζει μικρά πολυγωνικά λέπια.

Τα φύλλα είναι σκούρο-πράσινες βελόνες με μήκος 6 – 10 εκατοστά, σε ζεύγη, σκληρές, με οξεία κορυφή παρυφές αραιά οδοντωτές, σχηματίζουν τούφες στις άκρες των κλαδιών.

Τα άνθη του ρόμπολου είναι κίτρινοι ίουλοι τα ασρσενικά ενώ τα θηλυκά είναι δύο ή μεμονωμένοι όρθιοι κωνίσκοι χρώματος πορφυρό-κόκκινο. Η άνθηση γίνεται από τον Απρίλιο έως και το Μάιο.

Ο καρπός είναι καστανός κώνος με μήκος 6-8 εκατοστά, είναι ωοειδείς χωρίς ποδίσκο ή με πολύ μικρό, ωριμάζουν περίπου ενάμιση χρόνο μετά την γονιμοποίηση το φθινόπωρο από το Σεπτέμβριο έως και τον Οκτώβριο. Τα σπέρματα του έχουν πτερύγιο μήκους 2,5 εκατοστών, είναι μικρότερα από αυτών της μαύρης πεύκης πέφτουν αμέσως μετά την ωρίμανση του καρπού, η δε φυτρωτικότητά τους είναι περίπου 60-70% και φυτρώνουν σε 3-5 εβδομάδες.

Το Ρόμπολο είναι είδος πεύκου που απαντάται σε μεγάλο υψόμετρο, σποραδικά σε όρη της Βαλκανικής χερσονήσου και σε ένα απομονωμένο σταθμό στη νότια Ιταλία (Καλαβρία).

Στην Ελλάδα εμφανίζεται στα βουνά της Β. Πίνδου, στο Βέρμιο, στο Βούρινο, στον Όλυμπο (όπου και το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά) και στον Όρβηλο, σε πετρώδη και ορεινά εδάφη, σε υψόμετρο 1100 έως 2650 μέτρα, στις πλέον αντίξοες κλιματικές συνθήκες εκεί όπου τελειώνουν τα δάση της μαύρης πεύκης ή ελάτης.

Είναι είδος που στην Ελλάδα απαντάται διάσπαρτο σε μεικτά δάση με μαύρη πεύκη ενώ σε μεγάλα υψόμετρα σχηματίζει αμιγές δάσος.

Τα είδη της οκογένειας Pinus που απαντούν στην Ελλάδα είναι τα Pinus sylvestris, Pinus heldreichii, Pinus halepensis, Pinus brutia, Pinus pinea, Pinus nigra και Pinus peuce ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζονται επιπλέον τα είδη Pinus pinaster, Pinus mugo, Pinus uncinata και Pinus cembra.

Άλλες χρήσεις:

Το ρόμπολο έχει πολύ γερό ξύλο που δεν σαπίζει και χρησιμοποιείται στην κατασκευή βαρελιών, στην επιπλοποιία, στην κατασκευή πολλών εργαλείων και σκευών κ.ά.

Επιπλέον, το ρετσίνι που εκκρίνεται από το φλοιό του δέντρου θεωρείται, από τους παραδασόβιους πληθυσμούς, ότι έχει ιαματικές ιδιότητες.

https://el.wikipedia.org/wiki, http://www.botany.gr, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]