Platanus orientalis Πλάτανος ο ανατολικός

Platanus orientalis Πλάτανος ο ανατολικός δεντρο

Platanus orientalis Πλάτανος ο ανατολικός

Ο Platanus orientalis Πλάτανος ο ανατολικός είναι ένα πολύ μεγάλο, ταχέως αναπτυσσόμενο και μακρόβιο είδος φυλλοβόλου δέντρου, με εξαπλώση από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Ιμαλάια. Στην Ελλάδα είναι κοινό είδος και φύεται σε υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας μέχρει τα 900 μέτρα, σε ρεματιές, χαράδρες, όχθες ποταμών και σε υγρά λιβάδια όπου αντέχει στις εναλλαγές της υγρασίας και στις κακώσεις.

Επιστημονική ονομασία: Platanus orientalis L. 1753

Συνώνυμα: Platanus vulgaris Spach var. vitifolia, Platanus cuneata Willd.

Ελληνική ονομασία: Ανατολικός πλάτανος

Κοινές ονομασίες: Platanus orientalis, the Old World sycamore, Oriental plane

Περιγραφή:

Ο Πλάτανος είναι ένα μόνοικο φυλλοβόλο ή πολύ σπάνια ημιφυλλοβόλο δέντρο, της οικογένειας των Platanaceae, με λεπτό, χαρακτηριστικά απολεπιζόμενο φλοιό, με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα, ενώ ο κορμός μπορεί να φτάσει σε διάμετρο τα 5 μέτρα.

Τα φύλλα φύονται κατ’ εναλλαγή και είναι παλαμοειδώς λοβωτά, 5λοβα, σπάνια με 3 ή 7 λοβούς και μακρόμισχα.

Τα άνθη είναι μονογενή και φύονται σε σφαιρικά κεφάλια ανά 2-7 που φέρονται σε μακρύ ποδίσκο. Τα αρσενικά και θηλυκά άνθη είναι παρόμοια μεταξύ τους, με 4-6 στήμονες και 3-6 ελεύθερα καρπόφυλλα αντίστοιχα. Περίοδος ανθοφορίας από το τον Μάρτιο έως και το Μάιο.

Ο καρπός είναι μικρό κωνικό αχαίνιο με τρίχωμα στη βάση του, σε μακρύ κυρτό ποδίσκο. Τα αχαίνια σχηματίζουν σφαιρικά συγκάρπια. Η ωρίμανση γίνεται τον Οκτώβριο του χρόνου άνθησης.

Το Κρητικό πλατάνι:

Στην Κρήτη έχουν παρατηρηθεί μια ποικιλία του Platanus orientalis var. cretica, των οποίων τα άτομα είναι σχεδόν αειθαλή και έχει φύλλα πεντάλοβα με πολύ βαθείς κόλπους και λοβούς διαιρημένους σε μικρότερους οδοντωτούς.

Θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες:

Τα φύλλα και ο φλοιός του ανατολικού πλατάνου έχουν στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Ένα αφέψημα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσεντερίας και μια κρέμα που γίνεται από τα φύλλα χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τις πληγές.

Τα φύλλα συλλέγονται την άνοιξη και το καλοκαίρι και αποξηραίνονται για μελλοντική χρήση.

Ο φλοιός βρασμένος σε ξύδι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερία, της κήλης και για το πονόδοντο.

Χρήσεις του πλάτανου:

Ο ανατολικός πλάτανος βρίσκεται συχνά κοντά σε ποτάμια μαζί με άλλα δέντρα, όπως σημύδες, ιτιές και λεύκες. Παρόλα αυτά, μπορεί να επιβιώσει και σε ξηρά εδάφη.

Είναι το δέντρο που φιλοξενεί τα λιγότερα έντομα, παράσιτα και γενικότερα ζωντανούς οργανισμούς από όλα τα δασικά είδη. Είναι χαρακτηριστική η αντοχή του στη ρύπανση, τους παγετούς, τις κακώσεις και μηχανικές πληγώσεις, καθώς και στις απότομες εναλλαγές της εδαφικής στάθμης του νερού

Από τα κλαδιά και τις ρίζες λαμβάνονται χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη βαθή υφάσματων . Χρησιμοποιείται στην ξυλεία και συγκεκριμένα στην επιπλοποιεία για τη δημιουργία επίπλων εσωτερικού χώρου.

Το ξύλο του δεν είναι ανθεκτικό, είναι δύσκολο στον χωρισμό και γι’ αυτό δεν είναι αγαπητό στην ξυλουργική.

Πηγή: pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Platanus+orientalis, el.wikipedia.org/wiki, en.wikipedia.org/wiki/Platanus_orientalis

Follow Us

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση