Quercus frainetto Βελανιδιά η Πλατύφυλλη

Quercus frainetto Βελανιδιά η Πλατύφυλλη

Quercus frainetto Βελανιδιά η Πλατύφυλλη

Η Quercus frainetto Βελανιδιά η Πλατύφυλλη είναι είδος ιθαγενή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μικρά Ασίας, φύεται σε υψόμετρα από 200 έως 1200 μέτρα. Στην Ελλάδα είναι μία από τις πιο κοινές δρύες καθώς απαντάται σε όλη τη χώρα, απουσιάζει μόνο από τους ξηρότερους βιότοπους της νότιας Ελλάδας.

Επιστημονική ονομασία: Quercus frainetto Ten. 1813

Συνώνυμα: Quercus conferta Kit., Quercus byzantina Borbás, Quercus apennina Loisel., Quercus esculiformis O.Schwarz, Quercus esculus Pollini, Quercus farnetto Ten., Quercus hungarica Hubeny, Quercus pannonica Endl., Quercus slavonica Kit. ex Borbás, Quercus spectabilis Kit. ex Simonk., Quercus strigosa Wierzb. ex Rochel

Ελληνική ονομασία: Δρυς η πλατύφυλλη

Κοινές ονομασίες: Πλατύφυλλος δρυς, Πλατύφυλλη βελανιδιά, Πυκνανθής, Πλατίτσα, Μεσές, Δέντρο, Hungarian oak, Italian oak.

Περιγραφή, Βιότοπος:

Η Quercus frainetto Βελανιδιά η Πλατύφυλλη είναι μεγάλο δέντρο φυλλοβόλο της οικογένειας Fagaceae με ύψος 20-25 μέτρα και περίμετρο κορμού 2 μέτρα, με πυκνή ωοειδή μέχρι στρογγυλή κόμη και φλοιό καστανόχρωμο, οι νεαροί κλαδίσκοι είναι τριχωτοί και σταχτόχρωμοι έως γκριζοκάστανοι.

Τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα έχουν μήκος 14-25 εκατοστά, είναι αντωοειδή, βραχύ μίσχο χωρίς αυλάκωση, και συχνά καλύπτεται από τη βάση του φύλλου, με 4-11 λοβούς σε κάθε πλευρά και στενούς κόλπους που μερικές φορές φτάνουν σχεδόν μέχρι το μεσαίο νεύρο. Η άνω επιφάνεια είναι πράσινη ελαφρά τριχωτή ενώ η κάτω ωχρό-πράσινη με πυκνό τρίχωμα.

Τα αρσενικά άνθη φύονται σε κρεμάμενους πράσινους ίουλους, στη βάση των ετήσιων βλαστών, ενώ τα θηλυκά φύονται πολλά μαζί σε κοντό και πλατύ ποδίσκο, στην κορυφή των ετήσιων βλαστών. Η άνθηση γίνεται τον Απρίλιο – Μάιο.

Ο καρπός είναι κάρυο (βελανίδι) ωοειδές με επίπεδη κορυφή, σε απόδισκο ημισφαιρικό κύπελλο, μήκος 15-35 εκατοστά. Το κύπελλο του βελανιδιού είναι καλυμμένο με μακρές αλληλεπικαλυπτόμενα  κοκκινωπά τριχωτά λέπια. Τα βελανίδια τείνουν να συγκεντρώνονται σε ομάδες από δύο έως οκτώ στα άκρα των κλαδιών. Η ωρίμανση και η πτώση τους γίνεται τον Σεπτέμβριο – Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Πηγή: www.botany.gr, en.wikipedia.org/wiki/Quercus_frainetto, Κοράκης Γ. 2015. Δασική Βοτανική -Αυτοφυή Δέντρα και Θάμνοι της Ελλάδας. Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα. 620 σελ.

Σου αρέσει αυτή τη δημοσίευση; Μοιράσου το με φίλους!

Facebook
Pinterest
Twitter
Email

Follow Us

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Απάντηση